Пропрезидентські сили здобули значну підтримку на виборах в Ірані

Понеділок, 29 лютого 2016, 09:13

На перших після відміни санкцій загальних виборах в Ірані союзники поміркованого президента Хасана Роухані здобули серйозну підтримку.

Про це повідомляє Reuters.

Так, повідомляється, що реформісти здобули повну перемогу в столиці країни Тегерані, здобувши 30 з 30 місць у парламенті від цього регіону.

Проте консерватори зберегли сильний вплив в інших містах і провінціях.

Це значить, що жодна політична фракція не має абсолютної більшості у парламенті.

Окрім 30 представників Тегерана, до парламенту на сьогодні обрано 206 депутатів. Серед них 61 місце належить консерваторам; реформістам і поміркованим політикам належить 43 місця; 51 мандат отримали незалежні кандидати.

Серед незалежних кандидатів 25 мають зв'язки з консерваторами, 16 близькі до реформістів і 10 не визначили своєї приналежності.

У боротьбі за ще 51 місце немає явного переможця, і тут знадобиться другий тур голосування, який може відбутися в квітні або у травні.

Союзники нинішнього президента Ірану Хасана Роуахні здобули 15 із 16 місць від Тегерану у релігійній Раді експертів Ірану (налічує 88 місць), яка відповідальна за обрання рахбара - керівника Ісламської республіки Іран.

Про це повідомляє Reuters.

До Ради експертів від Тегерана також потрапив принциповий супротивники курсу Роухані на реформи – Ахмад Джаннаті.

Варто також додати, що явка на виборах становила 60%. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Ірані 26 і 27 лютого відбувалися перші після відміни санкцій вибори до парламенту та Ради експертів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.