ЄС у травні почне перевіряти "подвійні стандарти" якості продуктів
Європейська комісія у травні проведе порівняльні перевірки якості продуктів в країнах ЄС, щоб визначити, чи існують випадки так званої "подвійної якості" для різних країн.
Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄК.
Єврокомісар Вера Юрова повідомила, що спільна методологія тестування, розроблена Спільним дослідницьким центром Єврокомісії за підтримки 16 держав-членів та зацікавлених сторін, буде готова в квітні. Це дозволить відповідним органам держав-членів розпочати узгоджену тестову кампанію в травні.
В рамках дослідження перевірятимуть поширені продукти харчування, які продаються в більшості держав-членів. Перші результати перевірок мають представити до кінця 2018 року.
"Ми продовжуємо виконувати наш план дій, щоб покласти край проблемі подвійної якості. Той факт, що у програмі беруть участь 16 держав-членів, є чітким знаком, що це не питання розмежування між Сходом і Заходом, і ми вирішимо його разом", - сказала Юрова.
Минулого року лідери країн "Вишеградської четвірки" (Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина) поскаржилися на застосування різних стандартів якості при виготовлення харчової продукції у різних країнах ЄС.
Йдеться про практику великих компаній продавати на ринку одні і ті ж марки товарів з великою різницею в якості для Східної і Західної Європи.
З подібною критикою виступив і прем'єр Болгарії, назвавши це "пережитком апартеїду, коли для декого їжа повинна бути більш високої якості, а для інших, у Східній Європі, більш низької якості".