http://www.eurointegration.com.ua/BeEuropean/2016/05/17/7049332/

Водійські права онлайн: як Латвія реформувала систему безпеки дорожнього руху

Вівторок, 17 травня 2016, 11:40

Латвійці пишаються своїми реформами, особливо у сфері послуг. Успішний досвід Латвії у реформуванні послуг у сфері безпеки дорожнього руху визнають як у країнах ЄС, так і за його межами.

Директорат безпеки дорожнього руху цього року відзначатиме 25-річний ювілей. За цей час завдяки наполегливим зусиллям їм вдалося відмовитися від корупційної та вкрай незручної радянської системи, створивши зразковий механізм надання громадянам послуг з реєстрації, перевірки технічного стану транспортних засобів та видачі водійських прав для всіх видів транспортних засобів.

При цьому такій реєстрації у Латвії підлягають навіть велосипеди та водний транспорт! 

Наприклад, процедура реєстрації транспортного засобу займає близько 20 хвилин, так само швидко можна пройти обов’язковий щорічний технічний огляд транспортного засобу. А усі дані про транспортний засіб, страховий поліс, інформація про водія та власників зберігається в електронній системі.

До речі, система автоматично і заздалегідь сповіщає водіїв про закінчення терміну дії водійських прав та страховки, а також дозволяє пройти всі необхідні процедури для їх подовження онлайн.

Кімнати для складання іспитів, а також транспортні засоби для практичної частини іспиту з водіння оснащені камерами відеоспостереження і отримати права можна лише у разі успішної підготовки.

Ролик #LookTheRoadInTheEye про небезпеку використання мобільних телефонів, розроблений Дирекцією з безпеки дорожнього руху.