http://www.eurointegration.com.ua/BeEuropean/2016/05/27/7049834/

Як навчитися рівним правам у школі: гендерне виховання по-шведськи

П'ятниця, 27 травня 2016, 11:31

Ми всі багато чули про рівні права у Швеції. Зокрема, писали про особливості декретної відпустки в цій країні, де її обов'язково мають "відгуляти" обидва батьки. 

Але найголовніше - принцип рівності супроводжує шведів ще з дитинства. Зокрема, у школі. 

Згідно зі шведським законом про освіту 1996 року, принцип рівноправності повинен охоплювати всі аспекти шкільного навчання.

 

Це означає, перш за все, що дівчатка і хлопчики мають знаходитися в рівних умовах і вчитель не повинен розділяти учнів за статевою ознакою або оцінювати їх, виходячи з гендерних стереотипів.

У Швеції не прийнято на уроках розділяти хлопчиків і дівчаток або давати їм різні завдання. Наприклад, на уроках праці хлопчики і дівчатка разом навчаються шиттю і плетінню, різьбленню по дереву та обробленню металу.

На заняттях із домоводства як хлопчиків, так і дівчат вчать прасувати білизну, прати, готувати їжу, планувати витрати на домашнє господарство. При цьому не робиться жодних статевих відмінностей на зразок того, що та чи інша робота є суто "чоловічою", або "жіночою".

 

Чи варто говорити, що вчитель у Швеції не має права нав’язувати дітям стереотипи, які б ставили під сумнів рівність статей.