http://www.eurointegration.com.ua/BeEuropean/2016/06/14/7050745/

День без машин у Бельгії: як зробити повітря втричі чистішим

Вівторок, 14 червня 2016, 13:55

Європейський тиждень мобільності – щорічна ініціатива Єврокомісії, яка проводиться у вересні та має на меті заохочення місцевої влади до впроваджування альтернативних автомобілю видів транспорту.

Кульмінацією тижня стає так званий "День без машин", коли використання автомобіля обмежується з ранку до вечора, а проїзд у громадському транспорті та прокат велосипедів стає безкоштовним.

 

Ініціатива закликає людей замислитися над шкідливим впливом надмірної автомобілізації та розглянути діапазон наявних транспортних можливостей для раціонального пересування.

Варто відзначити, що на відміну від України, де подібні кампанії мають скоріше рекомендаційний характер, у Бельгії обмеження реально діють на весь автотранспорт у місті, окрім машин поліції та швидкої допомоги.

У рамках кампанії на вулицях міст проводяться ярмарки, фестивалі вуличної їжі, розваги для дітей та велосипедні марафони.

Бельгійські експерти підрахували, що в цей день рівень шуму в Брюсселі знижується в 6-8 разів, а повітря стає втричі чистішим.