3 жовтня 2023

Статті
Діаманти не назавжди: чи піде ЄС на заборону російського коштовного каміння
Нові санкції ЄС мають торкнутися енергетичного та технологічного секторів РФ. Однак найважливішим кроком може стати заборона імпорту російських діамантів.
Макрон іде назустріч сепаратистам: Париж готовий обговорювати параметри автономії Корсики
За підсумками півтора року переговорів про майбутній статус Корсики Макрон уперше публічно підтримав автономію острова.
Новини
23:56
Уперше в історії США зняли спікера Палати представників, Україна – серед причин
Спікер Палати представників США – нижньої палати Конгресу Кевін Маккарті у вівторок прогнозовано позбувся своєї посади під тиском ультраправого крила своєї Республіканської партії, де його звинуватили в співпраці з демократами й "таємній угоді" щодо допомоги Україні.
22:52
фото, відеоУ Венеції розбився автобус, понад 20 загиблих
У районі Местре італійської комуни Венеція автобус упав із висоти близько 10 метрів і загорівся, в результаті чого є загиблі та поранені.
22:34
Кулеба впевнений, що підтримка України з боку США не припиниться
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вкотре висловив переконання, що Сполучені Штати продовжать надавати Україні допомогу попри внутрішні політичні процеси й прийдешні президентські вибори.
22:14
МЗС Фінляндії проти закриття консульства РФ на Аландських островах – ЗМІ
Фінське Міністерство закордонних справ, яке готує доповідь про статус Аландських островів, схиляється до підтримки їхнього демілітаризованого статусу й збереження місцевого російського консульства.
21:55
Politico: ЄС у грудні погодиться почати переговори про вступ України
Лідери Європейського Союзу готуються дати політичну згоду на, як очікується, позитивне рішення Єврокомісії стосовно готовності України до початку переговорів про вступ у грудні цього року.
21:36
Білий дім упевнений, що нова допомога Україні буде незалежно від відставки Маккарті
У Білому домі у вівторок висловили впевненість, що незалежно від результатів голосування за усунення від посади спікера Палати представників США Кевіна Маккарті Конгрес схвалить нову допомогу Україні.
21:13
Франція дала згоду на продаж військової техніки до Вірменії – голова МЗС
Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна у вівторок, перебуваючи з візитом у Єревані, оголосила про згоду Парижа на укладання контрактів на постачання Вірменії військової техніки.
ДайджестПентагон надасть ATACMS, мільярди для Орбана, антипутинське рішення Вірменії: новини дня
20:58
Німеччина планує підписати угоди з шістьма країнами про боротьбу з нелегальною міграцією
Уряд Німеччини веде переговори з шістьма країнами поза межами ЄС щодо так званого "міграційного партнерства", яке серед іншого передбачає швидке повернення нелегальних мігрантів із ФРН на батьківщину.
20:55
МЗС Росії через три тижні згадало про видворення російського шпигуна з Молдови
Міністерство закордонних справ Росії у вівторок викликало молдовського посла Ліліана Дарія та висловило йому "рішучий протест" через "політично вмотивоване переслідування російськомовних ЗМІ".
20:38
Опитування: 56% жителів Чехії сумніваються, що країна захистить себе в разі нападу
Понад половина громадян Чехії вважає, що їхня країна не зможе захистити себе в разі зовнішньої агресії, але переважна більшість погоджується, що власний суверенітет потрібно захищати за будь-яку ціну.
20:28
ЗМІ: Азербайджан затримав екскерівників невизнаної карабаської республіки
Азербайджанські силовики затримали колишніх "президентів" невизнаної республіки в Нагірному Карабаху (НКР) – Аркадія Гукасяна, Бако Саакяна, Араїка Арутюняна, і "голову парламенту" Давида Ішханяна.
20:16
Син Байдена не визнав провини за звинуваченнями в незаконному зберіганні зброї
Син президента США Хантер Байден у вівторок не визнав себе винним за трьома федеральними звинуваченнями у володінні вогнепальною зброєю, оголошеними американським Міністерством юстиції на початку вересня.
19:58
Президент Євроради: Росія зрадила вірменський народ
Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що нездатність РФ забезпечити мир і безпеку в Карабаху є зрадою вірменського народу.
19:51
ЄС – про ратифікацію Вірменією Римського статуту: Світ для Путіна стає тіснішим
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала ратифікацію вірменським парламентом Римського статуту – на його основі функціонує Міжнародний кримінальний суд, який видав ордер на арешт Владіміра Путіна.
19:38
ЄС може переглянути відносини з Баку в разі погіршення ситуації в Карабаху
Європейський Союз розглядає можливість скоротити фінансову допомогу Азербайджану й навіть запровадити санкції проти його окремих посадовців, якщо ситуація в Нагірному Карабаху після відновлення над ним контролю з боку Баку погіршиться.
19:22
Найбільший суднобудівник Нідерландів судиться з урядом через збитки від санкцій проти РФ
Найбільша нідерландська суднобудівна компанія Damen Shipyards Group NV подала до суду на уряд країни через збитки, завдані її бізнесу санкціями проти Росії, запровадженими через її повномасштабне вторгнення в Україну.
19:17
Естонія відкрила у Вірменії офіс допомоги біженцям з Карабаху
Естонська рада допомоги біженцям відкрила своє представництво у вірменській столиці Єревані.
19:03
Ще одна країна ЄС повертає контроль на кордоні зі Словаччиною
Австрія з опівночі середи відновлює прикордонний контроль зі Словаччиною на тлі ускладнення ситуації з нелегальною міграцією.
18:46
У Литві розповіли, коли оприлюднять план розгортання німецької бригади в країні
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив про те, що план Німеччини щодо розгортання своєї бригади в Литві почнуть оприлюднювати наступного тижня.
18:44
Байден запевнив союзників у НАТО і G7 в подальшій підтримці України
Американський президент Джо Байден у вівторок уранці провів телефонну розмову з лідерами й міністрами закордонних справ союзників США на тлі непевності щодо подальшої військової допомоги Україні.
18:30
Косово вважає збройний інцидент "відкритим актом агресії Сербії", вимагає санкцій
Міністерка закордонних справ частково визнаного Косова Доніка Гервалла-Шварц закликала Захід вжити заходів проти Сербії після збройного інциденту наприкінці вересня, під час якого загинув один косовський поліцейський.
18:15
FT: Розбіжності між Шольцом і Макроном затримують ухвалення рішень ЄС
Розбіжності між Німеччиною та Францією призводять до затримок у багатьох питаннях – від фінансування України до правил нагляду за національними бюджетами.
18:10
Катастрофа МАУ: Постраждалі держави нарікають на небажання Ірану співпрацювати
Координаційна група, яка об’єднує держави, чиї громадяни загинули внаслідок збиття літака МАУ в січні 2020 року біля Тегерана, наголосила на значних розбіжностях у позиціях із Іраном і пообіцяла продовжувати домагатись компенсацій від нього в міжнародних судах.
Аналітика короткоЧи наважиться ЄС накласти санкції на російські діаманти
17:58
фотоШредера посадили окремо від інших топ-посадовців ФРН на святкуванні возз'єднання Німеччини
Герхарда Шредера, відомого дружбою з російським президентом Владіміром Путіним, посадили окремо від інших перших осіб у концертній залі Гамбурга Ельбфілармонія, де відбулась урочиста церемонія відзначення 33-ї річниці возз’єднання Німеччини.
17:42
Європарламент ухвалив закон про протидію економічному тиску на країни ЄС
Європейський парламент підтримав закон, що дозволяє застосовувати санкції проти країн, які чинять економічний тиск на країни Євросоюзу з метою зміни їхньої політики.
17:37
У Молдові членам розпущеної проросійської партії "Шор" дозволили брати участь у виборах
Конституційний суд Молдови у вівторок задовольнив клопотання п’яти депутатів розпущеної партії "Шор", визнавши невідповідною Основному закону поправку до Кодексу про вибори, яка забороняла їм брати участь у виборах.
17:25
Командувач армії Литви потрапив у корупційний скандал: орендував житло свого сина
Командувач Збройних сил Литви генерал-лейтенант Вальдемарас Рупшис офіційно перепросив після того, як журналісти з’ясували, що він орендував квартиру у свого сина – зятя власника компанії з виробництва інфраструктури зв’язку Teltonika.
17:13
ЗМІ: РФ хоче збільшити візовий збір для громадян ЄС, хоча ті туди майже не їздять
Уряд РФ схвалив законопроєкт Міністерства закордонних справ, який передбачає підвищення віз для громадян Євросоюзу до $300.
16:59
У Сербії арештували екслідера косовських сербів, що зізнався в причетності до заворушень
Поліція Сербії у вівторок арештувала на 48 годин Мілана Радойчича – вже колишнього співголову сербської партії Косова "Сербський список", який днями зізнався в причетності до заворушень у частково визнаній країні.
16:43
CNN: США надсилали Україні демарш із закликом посилити боротьбу з корупцією
Сполучені Штати за останні тижні закликали Україну докладати більше зусиль для боротьби з корупцією в уряді, пов’язуючи їх із подальшою невійськовою підтримкою, зокрема й через дипломатичну ноту.
16:39
ЗМІ: У Британії закінчилась зброя для передачі Україні
У Великої Британії закінчилося оборонне обладнання, яке вона могла б передати Україні.
16:21
Лідер соціалістів Іспанії отримав мандат на формування уряду
Голова Соціалістичної робітничої партії Іспанії й нинішній очільник уряду Педро Санчес у вівторок отримав мандат від короля Феліпе VI на формування кабінету міністрів після невдалих спроб правої Народної партії.
15:54
Литва відкрила коридор для транзиту українського зерна
Литва погодила коридор для транзиту українського зерна до балтійських портів.
15:33
Сійярто переповів розмову з Лавровим про скандальний російський підручник історії
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розповів, як на полях сесії Генеральної асамблеї ООН він обговорив з головою російського МЗС Сергеєм Лавровим російський підручник з історії, де революцію 1956 року називають "фашистською".
15:31
В уряді Молдови назвали умови, за яких можливо все ж купуватимуть газ у "Газпрому"
Міністр енергетики Молдови Віктор Парліков доповнив свою попередню заяву щодо купівлі газу у "Газпрому", уточнивши, що цілковито не виключає такі закупівлі у майбутньому.
15:00
Уряду Франції довелось заспокоювати людей через клопів у транспорті Парижа
Міністр охорони здоров’я Франції Орельєн Руссо закликав не роздмухувати паніку через клопів, яких помічають у громадському транспорті Парижа.
14:55
У Пентагоні заявили про готовність передати Україні ракети ATACMS
Міністерство оборони США готове надати Україні частину своїх далекобійних ракет ATACMS, оснащених касетними боєприпасами, як тільки президент Джо Байден схвалить їхню передачу.
14:31
Генпрокурор Словенії пішов у відставку після того, як його впіймали за кермом у нетверезому стані
Генеральний прокурор Словенії пішов з посади після того, як його помітили за кермом у нетверезому стані. 
14:31
Європарламент підтримав створення Українського фонду в €50 мільярдів
Європейський парламент проголосував за резолюцію з перегляду бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки, які, зокрема, передбачають створення спеціального Українського фонду в 50 мільярдів євро.
14:02
Словаччина: партія, що має "золоту акцію" у формуванні уряду, допускає коаліцію і без Фіцо 
Партія "Голос" експрем’єра Словаччини Петера Пеллегріні, від вибору якої залежить формат нового уряду, допускає участь у коаліції і з переможцем виборів, антиукраїнською партією Smer-SD, і в інших форматах. 
13:52
Axios: Адміністрація Байдена переконує союзників, що підтримка України триватиме 
Адміністрація президента США Джо Байдена намагається запевнити своїх союзників, що військова допомога Україні продовжуватиметься, незважаючи на зростаючу кількість республіканців у Конгресі, які виступають проти цього.
13:23
Глава МЗС Швеції не приїхав в Україну, бо забув паспорт – ЗМІ
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом не зміг приїхати на безпрецедентне засідання міністрів закордонних справ ЄС у Києві в понеділок, бо забув паспорт.
13:03
КС Грузії почав з’ясовувати, чи порушила президентка закон не погодженими з урядом візитами 
Конституційний суд Грузії починає розгляд питання про те, чи порушила основний закон президентка Саломе Зурабішвілі, вирушивши у закордонні візити без згоди уряду.
12:40
Парламент Вірменії, попри розлючення Росії, ратифікував Римський статут
Національні збори Вірменії ухвалили у вівторок законопроєкт про ратифікацію Римського статуту, на основі якого заснований Міжнародний кримінальний суд, що видав ордер на арешт президента Владіміра Путіна.
12:21
Прем’єр Швеції скликає Раду нацбезпеки: обговорять боротьбу з організованою злочинністю
Прем’єр Швеції Ульф Крістерссон анонсував засідання Ради нацбезпеки за участю політичних партій, на якому обговорять, як реагувати на все більші проблеми в країні через діяльність організованих злочинних груп. 
12:16
Чехія запроваджує вибіркові перевірки на кордоні зі Словаччиною 
Із середи Чехія запроваджує контроль на кордоні зі Словаччиною через збільшення кількості нелегальних мігрантів.
Аналітика короткоЧому Макрон погодився на частину вимог сепаратистів із Корсики
11:55
Польща повертає тимчасовий контроль на кордоні зі Словаччиною
Польща запроваджує тимчасовий прикордонний контроль на кордоні зі Словаччиною на наступні 10 днів і ймовірно, що він буде продовжений і надалі.
11:50
В Італії розслідують масштабну крадіжку авіапального зі стратегічного трубопроводу НАТО у Бельгії
Фінансова поліція Італії веде слідство щодо великої групи осіб, яких підозрюють у системних крадіжках гасу зі стратегічного трубопроводу НАТО у Бельгії з метою подальшого нелегального продажу.
11:32
Чехія підтримує відкриття найближчим часом переговорів про вступ України до ЄС 
Чехія вважає, що переговори про вступ України до ЄС повинні розпочатися восени або на початку наступного року. 
11:07
Флот РФ фактично зазнав поразки у Чорному морі – Міноборони Британії
У Міністерстві оборони Британії вважають, що українським силам вдалося фактично завдати поразки російському флоту у Чорному морі.
11:06
Фінляндія за рішенням РФ закрила своє найдавніше генконсульство у Петербурзі
Генконсульство Фінляндії у Санкт-Петербурзі, одне з найбільших у Росії та загалом, з жовтня припинило роботу внаслідок липневого рішення Москви про відкликання його ліцензії.
10:44
Молдова більше не купуватиме газ у "Газпрому" для правобережжя
Молдова більше не купуватиме газ у російського "Газпрому" для потреб правобережжя Дністра, тобто території, контрольованої урядом Молдови. 
10:25
Польща, Україна і Литва домовились перенести перевірки українського зерна до порту Клайпеди
Польща заявила, що домовилась про перенесення з польсько-українського кордону перевірок вантажів українського зерна, що йде транзитом через Литву.
10:15
У Туреччині потрапили в ДТП туристи зі Швейцарії, є загиблі
У турецькій курортній провінції Анталія потрапив у ДТП мікроавтобус зі швейцарськими туристами, внаслідок чого одна жінка загинула.
10:06
Норвегія приєдналася до останнього пакета санкцій ЄС проти Росії
Норвегія запровадила черговий раунд санкцій проти Росії, приєднавшись до аналогічних заходів Європейського Союзу.
09:56
Туреччина заявила про пів тисячі антитерористичних операцій по всій країні 
В уряді Туреччини заявили, що силовики провели майже пів тисячі операцій проти мережі Робітничої партії Курдистану (РПК), яку Анкара вважає терористичною, ймовірно у відповідь на нещодавній теракт. 
09:39
FT: Брюссель планує розморозити мільярди євро для Угорщини у пошуках підтримки України
Єврокомісія готується виділити Угорщині мільярди євро з фондів ЄС, які наразі заморожені через проблеми з верховенством права в країні, щоб забезпечити підтримку Будапешта у питанні збільшення бюджету Євросоюзу та надання значної фінансової допомоги Україні.
09:25
Глави МЗС Північної Європи і Балтії зустрілися з Кулебою після засідання Ради ЄС у Києві
Після першого в історії засідання Ради ЄС у Києві міністри шести держав Північної Європи і Балтії провели спільну зустріч з главою МЗС України Дмитром Кулебою. 
09:19
Британська розвідка: РФ успішно маніпулює завдяки тавруванню "іноагентів"
Росія зуміла використати статус "іноземного агента" як успішний інструмент для маніпулювання громадською думкою.
09:04
Зеленський зустрівся з міністром оборони Естонії
Президент України Володимир Зеленський у понеділок зустрівся з міністром оборони Естонії Ханно Певкуром, який перебуває з візитом в Україні.
08:51
Президент Німеччини вважає, що треба обмежити нелегальну міграцію
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловився за обмеження нелегальної міграції у країну. 
08:41
фотоВ Англії блискавка спричинила видовищний вибух на заводі з виробництва біогазу  
Біля англійського міста Оксфорд внаслідок влучання блискавки стався великий вибух газу на заводі переробки відходів.
08:19
фотоУ Польщі з’ясували, що за загадковий предмет упав на будинок пів року тому
Невідомий предмет, що у травні впав на житловий будинок у Великопольському воєводстві, пробивши наскрізь дах, виявився частиною трактора.
07:58
Пентагон попередив Конгрес про нестачу грошей для заміни наданої Україні зброї – АР
Пентагон попередив Конгрес США про те, що у нього закінчуються кошти для заміни озброєнь, відправлених в Україну, і він уже був змушений уповільнити поповнення запасів деяких військ.
07:33
Баку опублікував програму реінтеграції Карабаху, який покинули більшість жителів
Апарат президента Азербайджану офіційно опублікував програму реінтеграції вірмен Нагірного Карабаху після того, як з регіону виїхали понад 100 тисяч людей.
07:16
Держдеп США розкритикував Конгрес за несхвалення підтримки України
Державний департамент США розкритикував Конгрес за те, що він не схвалив "вкрай необхідну" допомогу для України.