6 жовтня 2023

Статті
У Тбілісі готуються до Майдану: як влада Грузії "закручує гайки" перед відмовою ЄС
"Грузинська мрія" робить усе, щоб унеможливити проведення масових протестних акцій. Чи призведе це до посилення проросійського розвороту країни?
Інтерв'ю
Хатія Деканоїдзе: Уряд Грузії лишався у "сірій зоні", доки не отримав чітку вказівку з Кремля
"Доки 90% грузинів лишаються проукраїнським, прозахідними, проєвропейськими і пронатовськими, ми не можемо втратити Грузію".
Новини
22:53
Прем’єр Чехії: "Переважна більшість" у ЄС підтримує переговори про вступ України
Чеський прем’єр-міністр Петр Фіала після неформальної зустрічі лідерів держав-членів Європейського Союзу у п’ятницю заявив, що серед більшості з них переважає бажання почати переговори про вступ України.
22:32
До Грузії приїде її "справжній друг" Віктор Орбан, ще й не сам
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан анонсував візит угорської урядової делегації до Грузії, яку, як він вважає, "несправедливо" обділили статусом кандидата на членство в Європейському Союзі.
22:12
У Словенії за два дні посад позбулись троє міністрів
Міністерка державного управління Саня Аянович Ховник у п’ятницю подала у відставку на тлі публікацій про надмірні витрати на поїздку до Нью-Йорка та потенційний конфлікт інтересів в одному з державних тендерів.
21:50
Експертиза не підтвердила, що лідера АдН отруїли під час заходу в Баварії
Токсикологічна експертиза, яку здійснили слідчі для з’ясування обставин імовірного нападу на лідера ультраправої "Альтернативи для Німеччини" (АдН) Тіно Хрупалли в місті Інгольштадт, Баварія, не виявила слідів невідомих речовин.
21:26
У Грузії скандальний закон "про намети" не будуть передавати на підпис президентці
Голова партії влади Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе заявив, що скандальний закон із поправками до закону "Про збори і маніфестації", які опозиція називає "російськими", не будуть давати на підпис президентці згідно з процедурою.
21:14
ФотоКонвой естонських волонтерів потрапив під ракетний удар РФ в Україні
Естонські волонтерські організації Vaba Ukraina ("Вільна Україна") та Ukraina Abi ("Допомога Україні") у п'ятницю потрапили під обстріл в Україні під час ракетної атаки РФ.
21:07
У Косово почали прибувати британські військові, які посилять контингент НАТО
Перші 200 британських військовослужбовців у п’ятницю прибули до Приштини для посилення миротворчої місії НАТО в частково визнаному Косові (KFOR).
ДайджестБайден шукає кошти для ЗСУ, умови для винищувачів з Швеції, лідер Китаю їде в США: новини дня
20:49
ЗМІ: Німецький уряд очікує рецесію в економіці
Уряд Німеччини очікує рецесію, адже в оновленому економічному прогнозі передбачається, що у 2023 році економіка скоротиться на 0,4% порівняно з минулим роком.
20:48
Між Польщею й Нідерландами спалахнув скандал через затримання польських футболістів
Міністерство закордонних справ Польщі в п’ятницю викликало посла Нідерландів у зв’язку із затриманням двох польських футболістів після матчу між варшавською "Легією" та нідерландським "АЗ Алкмар" у місті Алкмар.
20:21
Командувач армії Литви потрапив у новий скандал, приховавши навчання в Росії
Командувач Збройних сил Литви генерал-лейтенант Вальдемарас Рупшис приховав те, що він навчався у Росії.
19:59
США наклали санкції на понад 40 компаній з Китаю через сприяння російській оборонці
Міністерство торгівлі США у п’ятницю додало 42 китайські компанії до списку експортного контролю у зв'язку з підтримкою військової та оборонної промислової бази Росії, зокрема постачання інтегральних схем американського походження.
19:51
ЄС розглядає можливість військово-морської місії проти контрабандистів з Тунісу
Євросоюз розглядає можливість розширення військового контингенту в Середземному морі, щоб зменшити кількість човнів з мігрантами з Тунісу.
19:47
Санду: Переворот у Молдові хотіли влаштувати "вагнерівці"
Молдовська президентка Мая Санду заявила, що за зірваною на початку року спробою Росії влаштувати державний переворот у Молдові стояло російське терористичне угруповання "Вагнер".
19:25
ексклюзивСША висилають двох російських дипломатів у відповідь на аналогічні дії Москви
Сполучені Штати оголосили персонами нон грата двох співробітників російського посольства, які працюють у США, після аналогічного рішення Москви минулого місяця.
19:15
Нідерланди оголосили про новий пакет допомоги Україні на 102 млн євро
Міністерка зовнішньої торгівлі та розвитку Нідерландів Ліше Шрайнемахер у п’ятницю оголосила про виділення чергового пакета допомоги Україні в розмірі 102 мільйони євро для підготовки до зими, підтримки реформ та інвестицій.
19:14
ЗМІ: Президент Італії каже, що допомога Україні відвертає більш руйнівний конфлікт
Президент Італії Серджіо Маттарелла виступив на захист продовженния допомоги Україні, зокрема військової, застерігши, що в іншому випадку це може призвести до ще більш повномасштабної війни.
19:01
Президентка Грузії вимагає від світу засудити плани РФ щодо бази для флоту в Абхазії
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі звернулась до міжнародної спільноти із закликом відреагувати на наміри Росії створити військово-морську базу в невизнаній Абхазії.
18:45
Розвідка Естонії: Україна розширює плацдарм у Запорізькій області
Розвідка Сил оборони Естонії у зведенні за п'ятницю стверджує, що Збройні сили України (ЗСУ) продовжують розширювати і зміцнювати плацдарм на Оріхівському напрямку в Запорізькій області поруч із селом Роботине.
18:43
Лідери ЄС у Гранаді пов’язали розширення Євросоюзу з внутрішніми реформами
Підсумкова декларація неформального саміту Європейського Союзу в іспанському місті Гранада не містить часових рамок розширення об’єднання, натомість згадана необхідність паралельних внутрішніх перетворень.
18:26
У декларації лідерів ЄС після зустрічі в Гранаді немає згадки про міграцію
Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що домігся виключення з підсумкового документа за підсумками неформальної зустрічі лідерів Європейського Союзу в іспанській Гранаді згадки про міграцію.
18:08
У Туреччині підтвердили інцидент із судном біля берегів Румунії
Управління з питань мореплавства Туреччини в п’ятницю підтвердило, що біля суховантажа під турецьким прапором Kafkametler, що йшов у четвер у Чорному морі до українського порту Ізмаїл, стався вибух.
17:49
В ЄС кажуть, що Україна входить у зиму з послабленою енергетичною системою
Україну взимку можуть очікувати нові відключення електроенергії на тлі безперервних російських ракетних і безпілотних атак, що зробили її енергетичну систему більш вразливою, ніж рік тому.
17:48
AFP: "Вагнерівці" замовляли в компанії з Китаю супутникові знімки
Російська терористична група Вагнера у 2022 році підписала контракт із китайською фірмою Beijing Yunze Technology Co Ltd на придбання двох супутників і використання їхніх знімків для розвідувальної діяльності.
17:20
Президент Литви закликав Польщу посилити співпрацю щодо експорту українського зерна
Президент Литви Гітанас Науседа на зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким на полях саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді закликав його активізувати співпрацю щодо експорту українського зерна, максимально використовуючи потужності порту в Клайпеді.
17:20
виправленоПосол України прокоментував неготовність Німеччини надати ракети Taurus
Український посол у Берліні Олексій Макєєв наполягає на тому, що Німеччина має передати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus.
17:06
ЗМІ: Боррель відвідає Китай 12-14 жовтня
Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель наступного тижня нарешті вирушить до Китаю, де планує зустрітися з китайським міністром закордонних справ Ван Ї.
16:56
Бербок: Напруженість між Косовом і Сербією загрожує вступу Західних Балкан до ЄС
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок висловила глибоке занепокоєння щодо зростання напруженості між Косовом і Сербією через нещодавні сутички між сербськими бойовиками і косовською поліцією на півночі Косова.
16:50
ЄС занепокоєний намірами Росії створити базу для флоту в невизнаній Абхазії
Європейський Союз у п’ятницю висловив "глибоке занепокоєння" у зв'язку з повідомленнями про плани Росії створити постійну військово-морську базу свого Чорноморського флоту в сепаратистському регіоні Грузії Абхазії.
16:39
У Чехії остаточно відхилили всі скарги на результати виборів, де переміг Петр Павел
Конституційний суд Чехії відхилив останні скарги на результати січневих президентських виборів, у яких переміг відставний генерал й колишній очільник Військового комітету НАТО Петр Павел.
16:22
Понад 200 тисяч українських біженців залишили Чехію
Понад 200 тисяч українських біженців, які в'їхали в країну з початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року, вже залишили Чехію.
16:21
Експрезиденту Франції Саркозі висунули ще одне звинувачення через тиск на свідка
Колишньому президенту Франції Ніколя Саркозі у п’ятницю оголосили ще одне кримінальне звинувачення в межах розслідування можливого тиску на свідків, пов’язаного зі справою про незаконне фінансування виборчої кампанії.
15:46
Суд ООН призначив дату слухання за позовом Вірменії проти Азербайджану
Міжнародний суд ООН проведе 12 жовтня 2023 року слухання за позовом Вірменії проти Азербайджану на основі Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, де Єреван звинуватив Баку в утиску прав вірмен у Нагірному Карабаху.
15:41
Польська LOT хоче відновити польоти в Україну "щойно стане можливо"
Польська авіакомпанія LOT зацікавлена відновити польоти в Україну "так швидко, як це буде можливо відповідно до безпекової ситуації".
15:22
Німеччина відправить до Косова 150 військових
Німеччина відправить близько 150 військових до Косова у квітні 2024 року як внесок у місію KFOR.
14:59
Зеленський знову зустрівся з президенткою Косова, не визнаного Україною
Президент України Володимир Зеленський на полях саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді зустрівся з президенткою частково визнаного Косова Вйосою Османі.
14:48
Rheinmetall отримала велике замовлення на постачання боєприпасів для України та Німеччини
Німецький збройовий концерн Rheinmetall отримав велике замовлення на постачання артилерійських боєприпасів після другого тендеру в межах рамкового контракту з урядом Німеччини.
14:23
WP: Байден планує у листопаді зустрітись із Сі у США
Білий дім почав планувати зустріч між президентом Джо Байденом і лідером Китаю Сі Цзіньпіном, що має пройти у листопаді в американському Сан-Франциско.
14:15
Британська розвідка: РФ посилює оборонні укріплення на підступах до Токмака
Російські сили продовжують розбудовувати і посилювати оборонні укріплення на підступах до міста Токмак, розповідає розвідка Британії.
13:48
Прем’єр Чехії не схвалив рішення Словаччини "притримати" військову допомогу Україні
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала відреагував на рішення президентки Словаччини Зузани Чапутової, яка виступила проти надання Україні нового пакету військової допомоги через результати виборів та зміну уряду.
13:44
У Польщі розділилися думки щодо подальшої підтримки українських біженців
У Польщі половина населення підтримує збереження тієї підтримки, яку зараз мають українські біженці в країні, але й майже 40% більшою чи меншою мірою проти.
13:16
МЗС Австрії викликало посла Росії через обстріл Грози
До МЗС Австрії викликали посла Росії у зв’язку з ракетним ударом по кафе у селі Гроза на Харківщині. 
13:12
Орбан проти будь-яких санкцій щодо Азербайджану за Карабах
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан категорично не підтримує заклик Європарламенту розглянути точкові санкції проти представників уряду Азербайджану за порушення режиму тиші та порушення прав людини у Карабаху.
Аналітика короткоЯк влада Грузії готується до відмови ЄС та протестів у країні
13:00
Генерали Норвегії та РФ провели зустріч на кораблі в Арктиці
Два генерали з Норвегії і Росії зустрілися в Арктиці в четвер, щоб обговорити прикордонне співробітництво і пов'язані з ним питання.
12:48
Глава МЗС Литви назвав війну РФ геноцидальною та закликав озброювати Україну
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що останні ракетні удари РФ на Харківщині вкотре вказують на геноцидальний характер війни проти України.
12:33
НСЖУ: внаслідок обстрілу РФ центру Харкова постраждали португальські журналісти
У Національній спілці журналістів України заявили, що внаслідок ранкового обстрілу Харкова серйозно пошкоджена машина знімальної групи португальського телеканалу, влучання сталося поруч з їхнім готелем. 
12:30
Зеленський їде в Румунію наступного тижня – ЗМІ
Президент України Володимир Зеленський наступного тижня відвідає з візитом Румунію.
12:13
В Осло оголосили ім’я лауреата Нобелівської премії миру
Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру 2023 року іранській правозахисниці Наргес Мохаммаді за її боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи.
12:04
Кулеба про удари РФ на Харківщині: якщо допомогу Україні послабити, таких злочинів стане більше
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що останні ракетні удари РФ і масова загибель цивільних – чергове нагадування, чому важливо зберегти та посилити міжнародну підтримку України. 
11:54
Росія обговорить з Вірменією виведення "миротворців" з Карабаху – росЗМІ
Делегація Міноборони Росії у п’ятницю відвідає Єреван, щоб обговорити терміни виведення російських "миротворців" з Нагірного Карабаху.
11:16
Боррель: Україна підштовхнула "чергу" на вступ в ЄС
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз занадто довго затягував зі своїм розширенням, але тепер завдяки Україні процес буде рухатися швидше. 
10:53
Орбан "не почув" пояснень МЗС про кордони України та хоче оцінку впливу її вступу до ЄС
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан повторив свої слова про те, що через війну в Україні не зрозуміло, якою є її територія і населення, а також заявив, що ЄС перед "серйозними розмовами про вступ" України має провести стратегічний аналіз того, як це вплине на союз. 
10:48
Швеція оголосила новий пакет військової допомоги Україні і кроки до передачі Gripen
Уряд Швеції оголосив про виділення Україні 14-го пакету військової допомоги та розповів про підготовку рішення щодо можливої передачі винищувачів Gripen.
10:29
ЄС не може сказати країнам-кандидатам: "Ой, ми не готові" - прем’єрка Естонії
Прем’єрка Естонії Кая Каллас вважає, що ЄС повинен пришвидшити внутрішні реформи для того, аби бути готовим до прийому нових членів.
10:23
Reuters: Біля берегів Румунії підірвалося на міні торгове судно з Туреччини
Турецьке вантажне судно у четвер підірвалося на міні у Чорному морі біля берегів Румунії, але залишилось майже неушкодженим.
10:08
Лідери Вірменії та Азербайджану погодились на переговори в Брюсселі – Мішель
Європейський Союз проведе переговори між лідерами Вірменії та Азербайджану наприкінці цього місяця в Брюсселі.
09:44
Польща наполягає: "Паузи" скарги України в СОТ недостатньо
Польща вважає недостатнім рішення України "поставити на паузу" процес у СОТ у зв’язку із зерновою суперечкою.
09:30
Уряд Франції проведе спецзасідання щодо появи клопів у столиці
Французькі урядовці проведуть міжвідомче засідання, щоб продумати реакцію на повернення у Париж і передмістя постільних клопів, що серйозно стурбувало мешканців та викликало розмови про те, як Парижу за таких умов приймати Олімпіаду у 2024 році. 
09:17
Макрон не підтримує санкції проти Азербайджану
Президент Франції Емманюель Макрон у четвер засудив Азербайджан за його військові дії в Нагірному Карабаху, але заявив, що зараз не час запроваджувати санкції проти Баку.
08:54
Німеччина й Ісландія відреагували на загибель 52 цивільних від удару РФ на Харківщині
Міністерки закордонних справ Німеччини та Ісландії відреагували на загибель пів сотні людей у магазині-кафе на Харківщині внаслідок російського ракетного удару.
08:47
Воллес після удару Росії по Грозі: Німеччина повинна передати Taurus
Ексміністр оборони Британії Бен Воллес закликав Німеччину розблокувати постачання Україні крилатих ракет Taurus.
Аналітика короткоЯк мігранти стали фактором, який може визначити переможця виборів у Польщі
08:26
США збили турецький безпілотник в Сирії
Американський винищувач F-16 збив турецький безпілотник, який летів у районі бази на північному сході Сирії, де розташовані американські війська.
08:04
Шольц досі переймається, що Taurus призведуть до "ескалації" війни
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вчергове пояснив, чому Німеччина досі не ухвалила рішення про поставку Україні далекобійних ракет Taurus.
07:46
Білий дім розглядає фінансування зброї для України через гранти Держдепу – ЗМІ
Адміністрація президента США Байдена розглядає можливість використання грантової програми Державного департаменту для надсилання додаткової військової допомоги Україні.
07:18
Трамп готовий "тимчасово" обійняти посаду спікера Палати представників
Експрезидент США Дональд Трамп заявив у четвер, що готовий обійняти посаду спікера Палати представників на "короткий період", поки республіканці не визначаться з кандидатом, який зможе набрати достатню кількість голосів.