7 січня 2023

Новини
20:10
фотоУ Нідерландах попри заборону влади десятки людей шукають скарб, нібито закопаний нацистами
У селі Оммерен, що в провінції Гелдерланд на сході Нідерландів, уже понад тиждень триває пошук чотирьох скринь із коштовностями, які нібито були заховані солдатами нацистської Німеччини у 1945 році – попри те, що місцева влада заборонила пошуки скарбів, а історики сумніваються, що вони існують насправді.
19:39
Королю Швеції довелось виправдовуватись через критику своїх заяв про престолонаслідування
Король Швеції Карл XVI Густав був змушений прокоментувати свої слова, показані в нещодавньому документальному фільмі, про зміну правил престолонаслідування – вони дозволили жінкам претендувати на трон рівною мірою з чоловіками.
19:06
Представник Ердогана поклав на Росію відповідальність за затягування війни в Україні
Офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що через російські обстріли повномасштабна війна в Україні затягується, а отже, важче досягти припинення вогню й вирішення шляхом переговорів.
18:47
ЄС різко відреагував на страту двох протестувальників в Ірані
Європейський Союз висловив обурення стратою в Ірані протестувальників Мохаммада Мехді Карамі та Сейєда Мохаммада Хосейні, заарештованих та засуджених до смертної кари у зв'язку з антиурядовими демонстраціями.
18:28
Український депутат балотуватиметься в президенти ПАРЄ
Народний депутат України від партії "Слуга Народу" Олександр Мережко, який очолює парламентський комітет з питань зовнішньої політики, висунув свою кандидатуру на посаду президента Парламентської асамблеї Ради Європи.
18:08
У Норвегії – рекордна кількість шукачів притулку через біженців з України
Українські біженці, які тікають від наслідків повномасштабної російської агресії, становлять левову частку тих, хто клопоче про режим тимчасового захисту в Норвегії.
17:44
Стрілянина біля казарми у Відні: прокуратура говорить про самооборону
Прокуратура, яка розслідує інцидент зі стріляниною між військовослужбовцями у місті Вінер-Нойштадт, що неподалік від Відня, припускає, що 54-річний військовий застрелив 20-річного солдата внаслідок самозахисту.
17:22
У Польщі ухильно прокоментували можливість надання Україні танків Leopard
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький відмовився підтвердити або спростовувати повідомлення про те, що Україна надіслала запит про отримання танків Leopard 2 німецького виробництва.
17:09
На Трампа подали до суду через смерть поліцейського внаслідок штурму Капітолія
До федерального окружного суду Колумбії надійшов позов проти колишнього президента США Дональда Трампа, якого називають причетним до смерті поліцейського Браяна Сікніка в результаті штурму Капітолія 6 січня 2021 року.
16:28
Прем’єр Британії скликав термінову нараду через переповнені лікарні
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у суботу скликав термінову нараду міністрів, медиків і керівників служб охорони здоров’я для подолання кризи, викликаної нестачею місць у лікарнях у зимовий період.
15:57
фотоУ Парижі – багатотисячний мітинг у пам’ять про загиблих у 2013 році курдських активісток
У центрі Парижа в суботу тисячі людей взяли участь в акції, присвяченій пам’яті курдських активісток, які загинули в результаті потрійного вбивства у столиці Франції у 2013 році.
Відео"Ґвалтування - релігія росіян". Відверта розмова з "російським" німцем
15:27
Посол у Німеччині: БМП Marder – відправна точка для постачання Україні танків Leopard
Посол України в Німеччині Олексій Макеєв вважає, що рішення уряду Німеччини про постачання бойових машин піхоти Marder може закласти підґрунтя для надання танків Leopard 2.
15:10
ЗМІ: в автомобілі уряду Британії знайшли китайський пристрій стеження
Співробітники британської розвідки виявили щонайменше один пристрій стеження китайського виробництва під час планової перевірки автомобілів урядових та дипломатичних відомств.
14:41
Партія проєвропейського експрем’єра Болгарії провалила спробу сформувати уряд
14:20
Президентка Європарламенту: Європа має піти назустріч Україні в питанні військової допомоги
Очільниця Європейського парламенту Роберта Метсола привітала рішення Німеччини надати Україні бойові машини піхоти Marder, наголосивши, що зміцнення безпеки Європи залежить і від безпеки її сусідів.
14:04
Орбан: Захід розпочав нову холодну війну, тому Угорщина має підтримувати відносини з його ворогами
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що через кризу західноцентричного порядку, яку нібито увиразнила війна Росії проти України, Захід почав нову холодну війну, в якій Будапешт повинен стояти осторонь, підтримувати відносини з конкурентами Заходу й претендувати на роль регіонального лідера.
13:31
фотоУ Косово побили серба, Белград каже про "злочин на ґрунті ненависті"
У місті Клокот у Г’їланському окрузі на південному сході частково визнаного Косова в ніч проти суботи було побито 18-річного серба Стефана Томича – як стверджується, групою албанців.
13:03
Фінляндія готує черговий пакет військової допомоги Україні – глава Міноборони
Уряд Фінляндії готує черговий, уже дванадцятий пакет військової допомоги Україні, який має бути затверджений у найближчі тижні.
12:52
Стало відомо, коли відбудеться наступна зустріч у форматі "Рамштайн"
Наступна, восьма за рахунком зустріч Контактної групи з питань оборони України, або формат "Рамштайн", відбудеться 20 січня 2023 року.
12:38
Скандальна посол України в Болгарії відхрестилася від Telegram-каналу, який ведуть від її імені
Новопризначена пані посол України в Болгарії Олеся Ілащук стверджує, що не має стосунку до Telegram-каналу, який ведеться від її імені.
12:26
У бельгійській Фландрії закрилась остання ферма, де примусово годували тварин
У Фламандському регіоні Бельгії із закрилась остання ферма, де качок відгодовували для виробництва фуа-гра, на виконання рішення місцевої влади про заборону примусового відгодовування тварин.
12:02
Байден привітав призначення республіканця Маккарті спікером Палати представників США
Президент США Джо Байден у своїй заяві привітав призначення лідера республіканців у Палаті представників США Кевіна Маккарті спікером нижньої палати Конгресу й висловив сподівання на спільну роботу.
11:44
Генсека НАТО номінували на Нобелівську премію миру
Член Стортингу (парламенту Норвегії) від консервативної Партії прогресу Крістіан Тюбрінг-Г’єдде номінував генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу, норвежця Єнса Столтенберга на Нобелівську премію миру.
11:25
США тиснуть на Італію, щоб та якнайшвидше передала Україні ЗРК SAMP/T – ЗМІ
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у розмові з дипломатичним радником прем’єрки Італії Франческо Тало закликав Рим якнайшвидше передати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони.
11:03
У Британії міністри юстиції обговорять, як допомогти МКС у розслідуванні воєнних злочинів в Україні
Міністри юстиції з різних країн світу в березні візьмуть участь у зустрічі у Великій Британії, де обговорять практичну підтримку Міжнародного кримінального суду (МКС) в його розслідуваннях воєнних злочинів в Україні.
10:44
"Дождь" оскаржить заборону на мовлення в Латвії
Російський телеканал "Дождь" вирішив оскаржити рішення Національної ради з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) про анулювання ліцензії на мовлення в країні.
10:18
У парламенті Фінляндії назвали умову передання Україні танків Leopard 2
Голова комітету з питань оборони фінського парламенту Антті Гяккінен заявив, що Фінляндія також повинна надати Україні бойові танки Leopard 2, але за умови, якщо на такий крок підуть й інші європейські держави.
09:56
Стрілянина в Косово: постраждали два серби, зокрема 11-річний хлопець
Біля села Готовуша муніципалітету Штрпце, що на півдні частково визнаного Косова, в результаті стрілянини отримали поранення два серби –21-річний Мілош Стоянович і його двоюрідний брат, 11-річний Стефан Стоянович.
09:30
Пентагон підтверджує, що Росія порушила оголошене нею ж "перемир’я"
Попри оголошене Росією одностороннє "припинення вогню" нібито у зв’язку з відзначенням Різдва за православною традицією, російські військові продовжували вести бойові дії.
09:16
Зеленський розраховує на підтримку України новим спікером Палати представників США
Президент України Володимир Зеленський привітав 57-річного лідера Республіканської партії в Палаті представників США Кевіна Маккарті з обранням на посаду лідера палати.
09:01
У Пентагоні пояснили, чому США не передають Україні танки Abrams
Головна причина, через яку Сполучені Штати наразі утримуються від передання Україні власних танків Abrams, полягає у складності їхнього обслуговування в умовах бойових дій, а також необхідності підготовки військових.
08:35
Британська розвідка розповіла про значення боїв біля Кремінної на Луганщині
Протягом останніх кількох тижнів одним із місць найбільш запеклих бойових дій залишається район навколо тимчасово окупованого російськими військами міста Кремінна Луганської області.
08:21
Глава Пентагону – Резнікову: США заохочуватимуть союзників і далі допомагати Україні зброєю
Міністр оборони США Ллойд Остін провів телефонну розмову з українським візаві Олексієм Резніковим на тлі оголошення про найбільший військовий пакет допомоги Києву в розмірі понад три мільярди доларів.
08:05
Палата представників США з 15-ї спроби обрала спікера
Республіканська більшість у Палаті представників США – нижній палаті Конгресу – в ніч проти суботи дійшла згоди щодо призначення спікером 57-річного Кевіна Маккарті, затвердивши його кандидатуру на п’ятнадцятому голосуванні, що розтяглись на чотири дні.