11 жовтня 2023

Статті
"Тетріс" для України. Чому на Київ посипалися проблеми у відносинах з державами-партнерами
Якщо не усвідомити ці сім правил, то розчарування від чергової "зради" відволікатиме нас від того, що справді формує майбутнє...
Чи стане Словаччина ще однією Угорщиною? Чого чекати від проросійської коаліції у сусідів
До нового уряду Словаччини увійдуть партії, що будували свою кампанію та й загалом політичну кар’єру на дружбі з Росією та на критиці України...
Новини
23:06
NBC: Білий дім об’єднає запит на допомогу для України, Ізраїлю й Тайваню
Представники адміністрації президента США Джо Байдена у приватному порядку повідомили членам Конгресу, що Білий дім готує запит на додаткове фінансування з коштами для Ізраїлю, України, Тайваню і зміцнення захисту кордону.
22:52
Грету Тунберг удруге оштрафували за непокору поліції
Окружний суд шведського міста Мальме в середу оштрафував екоактивістку Грету Тунберг удруге поспіль через непокору поліції під час кліматичної акції проти видобутку нафти.
22:34
фотоРеспубліканці обрали нового кандидата на посаду спікера Палати представників США
Члени Палати представників США від Республіканської партії в середу вдень обрали нового кандидата на посаду спікера після звільнення з посади Кевіна Маккарті в межах безпрецедентної процедури.
22:10
Axios: Зеленський хоче відвідати Ізраїль
Офіс президента України звернувся до ізраїльської сторони з проханням дати згоду на офіційний візит Володимира Зеленського.
21:52
Умєров: На "Рамштайні" отримали допомоги на $500 млн, є зобов’язання, яких не очікували
Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що за результатами застідання у форматі "Рамштайн" Україна отримала допомоги на пів мільярда доларів.
21:42
Умєров: США запевнили, що на цей рік і на наступний підтримка буде
Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що отримав запевнення міністра оборони США Лллойда Остіна у підтримці на цей і наступний рік.
21:35
10 держав НАТО домовились поглибити ініціативу європейської ППО "Небесний щит"
Міністри оборони десяти країн-членів НАТО у середу підписали меморандум про взаєморозуміння щодо подальшого розвитку європейської ініціативи розбудови протиповітряної оборони "Небесний щит".
21:22
Фінляндія теж організовує евакуацію громадян з Ізраїлю й палестинських територій
Міністерство закордонних справ Фінляндії оголосило про підготовку евакуаційного рейсу для співгромадян і резидентів країни, які потребують допомоги для виїзду з Ізраїлю та палестинських територій.
21:14
Російські пранкери зуміли організувати розмову з главою МЗС Фінляндії
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен піймалася на розіграш сумнозвісних російських пранкерів, які зателефонували їй по відеозв’язку під чужим іменем – як раніше багатьом іншим європейським посадовцям. 
21:10
Прем’єр Ірландії: Підтримка Ізраїлю може випаруватись через "непропорційну" атаку в Газі
Ірландський прем’єр-міністр Лео Варадкар вважає, що солідарність світу з Ізраїлем дуже швидко "випарується", якщо його операція в секторі Гази, звідки здійснюють напади терористи ХАМАС, буде "непропорційною".
ДайджестУ НАТО порахували втрати РФ, нові коаліції за Україну, багато зброї для ЗСУ: новини дня
20:50
Чехія продовжує перевірки на кордоні зі Словаччиною до початку листопада
Уряд Чехії в середу вирішив продовжити режим посиленого контролю на кордоні зі Словаччиною на ще двадцять днів – до 2 листопада.
20:40
США відомо про загибель в Ізраїлі 22 своїх громадян
Сполученим Штатам станом на цей час відомо про загибель в Ізраїлі 22 американських громадян.
20:18
В Ізраїлі загинули щонайменш 11 громадян Франції
За останніми даними Парижа, внаслідок нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль і подальшої ескалації загинули вже 11 громадян Франції та деякі вважаються зниклими безвісти.
20:15
Данія евакуює громадян з Ізраїлю і палестинських територій
Міністерство закордонних справ Данії в середу оголосило про початок організованої евакуації співгромадян з Ізраїлю та палестинських територій "у зв'язку із серйозною ситуацією", що виникла після нападу терористів ХАМАС.
20:07
У НАТО вважають, що РФ бракує боєприпасів для значної наступальної операції цього року
У НАТО не думають, що до кінця року РФ буде здатна на значну наступальну операцію через те, що її оборонна промисловість все ще не здатна задовольнити вимоги воєнного часу.
19:59
Втрати Росії у війні наближаються до 300 тисяч солдатів і найманців – посадовець НАТО
З початку повномасштабного вторгнення РФ втратила близько 300 тисяч солдатів і найманців.
19:56
Генсек НАТО прокоментував ймовірність відновлення Росією ядерних випробувань
Генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав безвідповідальними погрози Москви відкликати ратифікацію договору про заборону ядерних випробувань, та зазначив, що змін у розгортанні російських ядерних сил не було. 
19:55
У НАТО оцінили наслідки ударів України по Чорноморському флоту РФ
У НАТО заявили, що українські удари по Чорноморському флоту РФ у вересні серйозно обмежили його здатності, проте він залишається здатним виконувати основні завдання воєнного часу.
19:52
Генсек НАТО впевнений у підтримці України попри вибори у Польщі і Словаччині
Генсек НАТО Єнс Столтенберг впевнений, що союзники продовжать підтримку України незважаючи на те, які уряди будуть у Польщі і Словаччині після виборів.
19:48
Столтенберг: Очікую, що Туреччина скоро ратифікує вступ Швеції в НАТО
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що очікує від парламенту Туреччини ратифікації протоколу про вступ Швеції, як про це було домовлено на саміті у Вільнюсі.
19:37
Столтенберг розповів, про що говорили на Раді Україна-НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг розповів, що на Раді Україна-НАТО на рівні міністрів оборони обговорювались питання довготермінової взаємосумнісності, боротьба з корупцією  іпідготовка до другої зими в умовах війни.
19:31
Пентагон розкрив деталі нового пакета допомоги Україні на $200 млн
Міністерство оборони США в середу ввечері деталізувало вміст останнього пакета військової допомоги Україні на суму 200 мільйонів доларів, про який оголосив очільник відомства Ллойд Остін на засіданні у форматі "Рамштайн".
19:18
Лідер Азербайджану відкритий до переговорів із Вірменією без посередництва РФ
Азербайджанський президент Ільхам Алієв у середу заявив, що в Баку готові до прямих переговорів із Вірменією щодо мирного договору без посередництва Росії.
19:00
Нова військова допомога Україні від Нідерландів: дрони, боєприпаси й засоби для розмінування
Нідерланди в середу оголосили про відправлення в Україну нової партії військової допомоги, до складу якої увійшли безпілотники, обладнання для розмінування та боєприпаси.
18:59
Норвегія, Швеція і Данія разом купуватимуть артснаряди для України
Норвегія, Швеція і Данія оголосили, що спільно купуватимуть артилерійські снаряди для України. 
18:43
Остін запевнив, що двопартійна підтримка допомоги Україні зберігається
Міністр оборони США Ллойд Остін запевнив, що у Штатах зберігається готовність підтримувати Україну з боку обох партій, як і американського народу, а ситуація у Конгресі є лише тимчасовим епізодом, який врешті вирішиться. 
18:39
Глава Пентагону: На "Рамштайні" не порушувалось питання надання Україні ATACMS
Контактна група з питань оборони України на засіданні в Брюсселі в середу не обговорювала питання надання з боку США далекобійних ракет ATACMS, натомість зосередилась на засобах протиповітряної оборони.
18:37
Німеччина, Британія і Польща надали Україні більше допомоги, ніж США – Остін
Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що три найбільші донори України надали більше допомоги ніж Сполучені Штати у співвідношенні до ВВП.
18:21
США очолять коаліцію з підготовки Військово-повітряних сил України – шеф Пентагону
Міністр оборони США Ллойд Остін після 16-го засідання Контактної групи з питань оборони України анонсував створення кількох "коаліцій спроможностей" для Києва, зокрема з підготовки українських Військово-повітряних сил.
18:03
Прем’єр Бельгії: ЄС "дуже близький" до санкцій проти російських діамантів
Бельгійський прем'єр-міністр Александер Де Кроо стверджує, що в Європейському Союзі наблизились до рішення, яке дозволить запровадити обмеження на торгівлю російськими діамантами.
17:43
CNN: Розвіддані США поки не підтверджують прямої причетності Ірану до нападу на Ізраїль
Сполучені Штати отримали конкретні розвідувальні дані, які ставлять під сумнів безпосередню причетність Ірану до планування, фінансування чи схвалення нападу на Ізраїль з боку терористичного угруповання ХАМАС.
17:35
Канада оголосила новий пакет допомоги для України: снаряди, зброя та зимова форма
Канада на черговій зустрічі формату "Рамштайн" оголосила новий пакет військової допомоги для України, до якого увійдуть артилерійські снаряди й інша зброя, а також зимова форма і спальники для військових.
17:30
Фінляндія передає Україні 19-й пакет військової допомоги на 95 млн євро
Президент Фінляндії в середу схвалив пропозицію уряду про надання Україні чергового пакета військової допомоги на суму близько 95 мільйонів євро.
17:11
Молдова оголосила Стратегію нацбезпеки, обіцяє більше оборонних витрат
Президентка Молдови Мая Санду в середу представила Стратегію національної безпеки, яка охоплює кілька напрямків – від інвестицій в оборону та боротьби з корупцією до врегулювання придністровського конфлікту.
16:49
Російські дрони падали в Румунії випадково: їх збила українська ППО – міністр
Міністр оборони Румунії Анджел Тилвар у середу оголосив про завершення розслідування випадків падіння безпілотників на румунську територію – як і говорилось раніше, це російські дрони, які збивала протиповітряна оборона України.
16:46
Президенти Естонії та Фінляндії обговорили пошкодження газогону й кабелю у Фінській затоці 
Президенти Естонії та Фінляндії провели телефонну розмову, у якій обмінялися думками щодо пошкодження газогону Balticconnerctor і кабелю передачі даних у Фінській затоці. 
16:31
ОП: Переговори про вступ України до ЄС почнуться у 2024 році за головування Бельгії
Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що переговори про вступ України до Європейського Союзу почнуться у першому півріччі 2024 року, коли в Раді ЄС буде головувати Бельгія.
16:23
Швеція домовляється про евакуаційні рейси для своїх громадян в Ізраїлі
Швеція почала організовувати додаткові можливості вильоту з Ізраїлю для своїх громадян, які опинилися в країні на момент нападу бойовиків ХАМАС і подальшої ескалації.
16:18
Стокгольм першим із великих міст Швеції створить зону без авто зі шкідливими викидами
Влада Стокгольма анонсувала наміри з 2025 року заборонити в'їзд автомобілів на бензині та дизельному пальному в центральну частину міста, аби поліпшити якість повітря й знизити рівень транспортного шуму.
Аналітика короткоЯких проблем варто чекати Україні від нового уряду Словаччини
16:00
Норвегія відправляє літак за своїми громадянами, які хочуть вилетіти з Ізраїлю
Норвегія відправила в аеропорт у Тель-Авіві літак, який забере з Ізраїлю норвезьких громадян, які хочуть виїхати з країни у зв’язку з ескалацією. 
15:44
Норвегія надасть близько 17 млн євро на розмінування в Україні
Норвегія близько 17 млн євро на розмінування в Україні територій, де велися бойові дії. 
15:31
Глава МЗС Британії прибув в Ізраїль з візитом підтримки
Глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі прибув до Ізраїлю у середу вдень, де він зустрінеться з тими ізраїльтянами, які вижили після терактів ХАМАС.
15:19
Група союзників надасть Україні понад 147 млн євро на обслуговування техніки та інженерні засоби
Група союзників надасть Україні понад 147 млн євро на фінансування обслуговування військової техніки, обладнання для розмінування та інші інженерні засоби.
15:14
Зеленський: Зменшення допомоги Україні несе ризик Третьої світової
Президент Володимир Зеленський вважає потенційне зменшення допомоги для України ризиком для світу опинитись на порозі Третьої світової війни.
14:46
Данія назвала орієнтовні терміни надання Україні перших F-16 
Данія розраховує передати Україні перші винищувачі F-16 навесні 2024 року, але це залежатиме також від готовності пілотів, техніків та інфраструктури.
14:42
Зеленського запевнили на "Рамштайні", що Україну "не кинуть" через Ізраїль 
Президент Володимир Зеленський отримав запевнення від союзників під час засідання у форматі "Рамштайн" в середу, що підтримка України продовжиться попри складну ситуацію в Ізраїлі.
14:21
Бельгія спрямує €1,7 млрд на підтримку України завдяки замороженим російським активам 
Бельгія створила спеціальний фонд для підтримки України обсягом 1,7 млрд євро, який наповнюють з оподаткування заморожених в країні російських активів.
14:18
У Словаччині підписали угоду про формування коаліції на чолі з антиукраїнським Фіцо
Колишній прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо і лідер партії Smer-SD, який обіцяє зупинити військову підтримку України, у середу підписав меморандум про формування коаліції з партією "Голос" і проросійською Словацькою національною партією.
14:02
Ірландія планує створити фонд національного добробуту в 100 млрд євро
Ірландія представила в проєкті бюджету плани створити суверенний фонд добробуту країни розміром в 100 мільярдів євро.
13:46
Угорщина скасувала заборону на імпорт українського цукру
Уряд Угорщини зняв заборону на імпорт українського тростинного та бурякового цукру, яку запровадив після 15 вересня 2023 року.
13:27
У Литві наполягають на посиленні охорони газогонів у Балтійському морі
У Литві закликали посилити охорону газопроводів у Балтійському морі після пошкодження газопроводу Balticconnector і кабелю між Естонією та Фінляндією.
13:19
Зеленський обговорив з Остіном посилення ППО перед зимою
Президент України Володимир Зеленський на зустрічі із міністром оборони США і новим головою американського Об’єднаного комітету начальників штабів в Брюсселі наголосив на важливості посилення української ППО напередодні зимового періоду.
13:06
ОП: Остін запевнив Зеленського у подальших безперервних поставках зброї
Згідно із повідомленням Офісу президента України, глава Пентагону Ллойд Остін на зустрічі з Володимиром Зеленським у Брюсселі в середу запевнив його у тому, що США продовжать безперервно давати Україні озброєння.
12:53
ФотоВолонтер-парамедик з Данії загинув в Україні
На фронті в Україні загинув данський волонтер-парамедик Оскар Александер Коксвік Йоганссон.
12:45
Глава Пентагону назвав 5 причин, чому захист України має значення
Глава Міноборони США Ллойд Остін під час виступу на засіданні у форматі "Рамштайн" в середу в Брюсселі навів 5 причин, чому має значення боротьба України проти російського вторгнення.
12:37
ЄС закликав Маска боротися з дезінформацією в Twitter після атаки ХАМАС на Ізраїль
Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон закликав Ілона Маска боротися з поширенням дезінформації на його платформі в Twitter (X) після нападу ХАМАС на Ізраїль, щоб відповідати новим правилам ЄС щодо контенту в інтернеті.
12:30
Зеленський у штаб-квартирі НАТО прирівняв Путіна і ХАМАС як терористів
Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі в штаб-квартирі НАТО на зустрічі формату "Рамштайн" пов’язав президента Росії Владіміра Путіна та ХАМАС як терористів, які намагаються тримати в заручниках вільні та демократичні країни.
12:19
Зеленський на "Рамштайні": ППО є частиною відповіді, коли закінчиться війна
Президент України Володимир Зеленський під час виступу на засіданні у форматі "Рамштайн" закликав посилити українську протиповітряну оборону, зазначивши, що це дозволить наблизити закінчення війни. 
12:09
Пашинян: Вірменія готова відкрити дороги для Азербайджану й Туреччини
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян прокоментував заяву президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана про те, що Анкара готова розвивати відносини з Єреваном, якщо той відкриє Зангезурський коридор.
12:00
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $200 млн
Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про новий пакет військової допомоги для України вартістю у 200 мільйонів доларів.
11:36
У Польщі виникла проблема з евакуацією громадян з Ізраїлю
Евакуація частини поляків з Ізраїлю відкладена через поломку одного з військових літаків, який мав забрати людей.
11:26
ФотоАеропорт у Лондоні призупинив польоти після пожежі на парковці: 5 постраждалих
Лондонський аеропорт Лутон призупинив всі рейси у середу після того, як пожежа автомобіля спровокувала ще більш масштабну пожежу, яка призвела до часткового обвалення однієї з багатоповерхових автостоянок.
11:14
НАТО оснащує сили у Косові важчим озброєнням
НАТО відправляє у Косово додаткові війська, оснащені важчою зброєю, після нещодавнього загострення у зв’язку зі стріляниною між сербськими озброєними людьми в масках і косовською поліцією.
11:02
Держдеп пояснив, чому Блінкен видалив твіт із закликом припинити вогонь на Близькому Сході
У Державному департаменті США пояснили, чому держсекретар Ентоні Блінкен видалив твіт із закликом припинити вогонь у конфлікті ХАМАС проти Ізраїлю, повідомляючи про телефонну розмову зі своїм турецькою колегою Хаканом Фіданом.
10:39
Зеленський пообіцяв Румунії рішення щодо неіснування "молдовської мови" 
Президент України Володимир Зеленський заявив у вівторок під час візиту до Румунії,  що український уряд ухвалить рішення з приводу неіснування "молдовської мови".
10:34
Міністр оборони Нідерландів: Україна має нашу повну підтримку попри війну в Ізраїлі
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що попри складну безпекову ситуацію на Близькому Сході війна в Україні залишається в центрі уваги Заходу і Україна може розраховувати на його підтримку.
10:31
Столтенберг: Путін знову готується використати зиму як зброю у війні
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна передусім потребує засобів протиповітряної оборони, оскільки президент РФ Владімір Путін знову намагатиметься використати зиму як зброю у війні.
10:28
Зеленський закликав Захід використати кошти РФ на відбудову України, якщо бракує своїх
Український президент Володимир Зеленський закликав західні країни знайти спосіб використати заморожені активи Росії для відбудови України.
10:15
Зеленський розповів про три основні очікування від "Рамштайну"
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна розраховує від зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" оголошень щодо протиповітряної оборони, далекобійної зброї і артилерії.
10:11
НАТО: Якщо атака на критичну інфраструктуру Альянсу навмисна, буде рішуча відповідь
У НАТО обговорять пошкодження критичної інфраструктури у Балтійському морі та у випадку підтвердження навмисного нападу на неї дадуть "рішучу відповідь".
09:54
Джонсон вірить, що будь-який наступний президент США буде і далі підтримувати Україну
Ексглава уряду Британії Борис Джонсон переконаний, що хто б не виграв вибори президента США наступного року, він буде і надалі дотримуватись політики чинної адміністрації щодо підтримки України.
09:51
Україна підписала угоду з Хорватією про співпрацю у сфері розмінування
Перший віцепрем'єр-міністр України Юлія Свириденко та прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович підписали міжурядову угоду про співробітництво у сфері розмінування.
09:31
Бельгія постачатиме Україні F-16 з 2025 року
Глава Міноборони Бельгії Людівін Дедондер оголосила, що країна відправить в Україну кілька бельгійських винищувачів F-16 з 2025 року.
09:29
Польща конфіскує в "Газпрому" частку газопроводу "Ямал-Європа"
Польща вирішила конфіскувати у російського "Газпрому" частку газопроводу "Ямал-Європа".
09:27
Зеленський несподівано прибув до Брюсселя
Президент Володимир Зеленський прибув з неанонсованим візитом до Брюсселя.
09:21
Розвідка Британії: Боєздатність військових РФ низька через "кризу психічного здоров'я" 
Боєздатність російської армії знижена через проблеми у російських військових із психічним здоров’ям, стверджує Міноборони Великої Британії.
Аналітика короткоЯкою буде нова більшість у Польщі і до чого готуватися Україні
08:53
Білий дім: США можуть одночасно підтримувати народ України та Ізраїль
Білий дім запевняє, що у США є достатньо ресурсів для одночасної підтримки боротьби України проти російської агресії та Ізраїлю.
08:33
Байден у розмові з Нетаньягу закликав усі країни засудити звірства ХАМАС
Президент США Джо Байден наголосив на необхідності однозначного засудження всіма країнами жорстоких звірств ХАМАС під час нападу терористичного угруповання на Ізраїль.
07:59
США не бачили ознак підготовки атаки ХАМАС на Ізраїль
В адміністрації президента США заявили, що американська розвідка не бачила ознак підготовки нападу на Ізраїль з боку терористичного угруповання ХАМАС.
07:40
Міністри оборони України й Бельгії обговорили передачу F-16
Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову зі своєю бельгійською колегою Людивін Дедондер.
07:19
Британія оголосить про пакет допомоги Україні на понад 115 млн євро
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс оголосить у середу про новий пакет військової допомоги Україні на суму понад 100 мільйонів фунтів (понад 115 млн євро).