13 жовтня 2023

Статті
Польща обирає курс на 4 роки: головне про парламентські вибори у сусідів
Як напередодні дня голосування змінилися передвиборчі настрої поляків? І як парламентські вибори вплинуть на відносини Польщі та України?
Експертка з Латвії Ілзе Знотіна – про те, як боротися з відмиванням грошей
Ілзе Знотіна: "Успіх санкцій має вирішальне значення для перемоги
України у війні"
Інтерв'ю
Бен Ходжес: Я не бачу позитивних сценаріїв для Росії у цій війні, за одним винятком
"Зараз Путін бачить, що країни Заходу не зацікавлені в перемозі України. Тож йому достатньо просто протриматися, поки ми поступимося..."
Новини
22:53
Прем’єр Швеції: Туреччина більше не має вимог для нашого членства в НАТО
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у п’ятницю заявив, що Туреччина не висуває перед його країною вимог для забезпечення ратифікації її заявки на вступ до НАТО, й очікує, що це станеться "відносно скоро".
22:36
ЗМІ: Голова МЗС Норвегії піде у відставку – ймовірно, через скандал з бізнесом чоловіка
Прем’єр Норвегії та лідер Норвезької робітничої партії Йонас Гар Стьоре вирішив звільнити міністерку закордонних справ Аннікен Вітфельд на тлі скандалу з її чоловіком, який торгівлею акціями створив потенційний конфлікт інтересів.
22:14
Столтенберг: Події в Ізраїлі не вплинуть на підтримку Альянсом України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс на тлі загострення арабо-ізраїльського конфлікту не послабив власної рішучості й далі підтримувати Україну супроти російської агресії.
21:58
Іспанія: Лідер соціалістів зустрівся із сепаратистами, прагнучи домовитись про уряд
Голова іспанського уряду й лідер Соціалістичної робітничої партії Педро Санчес у п’ятницю зустрівся з каталонською Junts та баскською EH Bildu, які виступають за незалежність своїх регіонів – так він намагався заручитись їхньою підтримкою для формування кабміну.
21:36
Politico: Українці у США завершили мовні курси й почнуть льотну підготовку на F-16
Українські льотчики вже наступного тижня мають розпочати навчання на винищувачах F-16 на авіабазі Військово-повітряних сил Національної гвардії США в штаті Аризона після завершення мовної підготовки.
21:17
фотоСійярто зустрівся з сином росолігарха і згадав про "комуністів" у ЄС
У межах свого вояжу до Росії – четвертого з початку повномасштабної війни в Україні – міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зустрівся з колишнім гонщиком Формули-1 Нікітою Мазєпіним, який перебував під санкціями ЄС.
21:15
Франція переходить у режим підвищеної терористичної загрози
Франція у зв’язку з терактом у школі, що стався в п'ятницю, переходить у режим підвищеної терористичної загрози.
ДайджестПутіна хочуть визнати нелегітимним, теракт у Франції, покрання за "Кримський міст": новини дня
20:56
CNN: У США вважають, що Ізраїль проігнорував сигнали підготовки ХАМАС до нападу
Американські посадовці й законодавці загалом схиляються до думки, що нездатність Ізраїлю передбачити напад угруповання ХАМАС із боку сектора Гази стала наслідком зменшення пильності.
20:45
Норвегія виділила 600 тис євро на гуманітарну допомогу цивільним у Газі і засудила блокаду
Норвегія анонсувала додаткові 600 тисяч євро на гуманітарну допомогу цивільному населенню у секторі Гази на тлі ескалації у регіоні; також глава МЗС наголосила, що самозахист Ізраїлю не має виходити за рамки міжнародного гуманітарного права. 
20:24
НАТО готується відкрити офіс у нейтральній Швейцарії
Північноатлантичний Альянс розглядає можливість відкриття так званого офісу зв’язку у швейцарській Женеві, де свої штаб-квартири мають багато міжнародних і неурядових організацій, аби нлагодити тісніші зв’язки з нейтральною країною.
20:06
Проєвропейський уряд Болгарії пережив вотум недовіри
Національні збори Болгарії в п’ятницю провалили першу спробу оголосити вотум недовіри проєвропейському уряду країни, яку ініціювала проросійська партія "Відродження".
20:02
Білий дім: КНДР передала Росії 1000 контейнерів з військовим обладнанням
Сполучені Штати мають інформацію про те, що Північна Корея передала Росії тисячу контейнерів з "військовим обладнанням", а в обмін розраховує отримати важку зброю, включно з авіацією. 
19:39
Президент Євроради відреагував на теракт у французькій школі
Президент Європейської ради Шарль Мішель засудив ісламістський теракт, скоєний у школі на півночі Франції, та висловив солідарність з Парижем. 
19:38
Боррель закликав Китай, де перебуває з візитом, підтримати українську "формулу миру"
Високий представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель у п'ятницю знову закликав Китай вплинути на Росію для припинення агресії в Україні, а також підтримати українську "формулу миру" для завершення війни.
19:17
фотоУ Берліні попри заборону зібралась пропалестинська демонстрація, її розігнали
Поліція Берліна в п’ятницю вдень розігнала демонстрацію на підтримку угруповання ХАМАС, яке напало на Ізраїль, що відбулась попри заборону на подібні акції.
19:12
У розвідці Естонії прокоментували інцидент з газопроводом і кабелем у Фінській затоці
У розвідці Естонії констатували, що гарантовано захистити підводну інфраструктуру практично неможливо, та відмовилися коментувати припущення щодо причетності певних суден до інциденту з газопроводом Balticconnector.
18:56
У Франції затримали радикала з ножем, який міг планувати напад на школу
Поліція в комуні Ліме, що в департаменті Івлін у північній частині центральної Франції, в п’ятницю вдень затримала 24-річного чоловіка, який перебував на обліку як людина з радикальними поглядами.
18:30
Британія з 2024 року розмістить у Північній Європі понад 20 тисяч військових
Велика Британія з 2024 року розмістить у країнах Північної Європи понад 20 тисяч своїх військових як засіб додаткового стримування.
18:29
фотоПрем’єр Нідерландів несподівано приїхав до Одеси: пообіцяв ракети для Patriot й катери
Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Нідерландів Марк Рютте в п’ятницю, 13 жовтня, прибув із неоголошеним візитом до Одеси, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.
18:12
Путін про причетність РФ до диверсії на Balticconnector: "Чушь собачья"
Президент Росії Владімір Путін у п’ятницю уперше прокоментував повідомлення про ймовірну причетність РФ до диверсії на газопроводі Balticconnector, який сполучає Фінляндію та Естонію через Балтійське море.
17:50
Хакери з РФ атакували сайти держустанов Бельгії під час візиту Зеленського
Вебсайти кількох бельгійських державних установ зазнали кібератаки з боку проросійських хакерів, імовірно, у відповідь на візит українського президента Володимира Зеленського до Бельгії та її рішення передати Україні винищувачі F-16.
17:37
ФотоТоп-посадовиці ЄС разом приїхали в ізраїльське селище, де бойовики вбили понад 100 людей
Президентки Єврокомісії та Європарламенту разом відвідали ізраїльське селище-кібуц Кфар Аза біля сектору Гази, де під час нападу в суботу 7 жовтня бойовики ХАМАС вбили понад сотню людей.
17:36
Reuters: На саміті ЄС вимагатимуть "рішучого прогресу" щодо використання активів РФ
Лідери держав-членів Європейського Союзу на саміті 26-27 жовтня у Брюсселі, як очікується, закличуть до більшого прогресу в питанні використання заморожених активів Росії на користь Україні.
17:17
У Польщі з 2016 року затримали понад 40 підозрюваних у шпигунстві для РФ і Білорусі
Агентство внутрішньої безпеки та Служба військової контррозвідки Польщі у 2016-2023 роках затримали 46 підозрюваних у співпраці з російською або білоруською розвідкою.
17:06
Теракт у Франції: Макрон і глава МВС прибули на місце, відомі нові деталі про нападника
Президент Франції Емманюель Макрон і глава МВС Жераль Дарманен прибули до школи на півночі країни, де терорист жорстоко вбив учителя.
17:04
Новий пакет допомоги Україні від ФРН: всюдиходи, супутниковий зв’язок і аптечки
Уряд Німеччини у п’ятницю відзвітував про чергову партію військової допомоги, яку передав Україні.
16:45
Україна частково відкриває пункт пропуску на кордоні з невизнаним Придністров’ям
Кабінет міністрів України виключив пункт із переліку закритих пунктів перетину кордону пункт "Кучурган-Первомайськ", розташований на придністровській ділянці кордону з Молдовою.
16:37
КС Грузії відклав дату рішення у процедурі про імпічмент президентки
Конституційний суд Грузії, скоріш за все, оголосить свій висновок за поданням щодо можливого порушення президенткою Саломе Зурабішвілі основного закону на два дні пізніше, ніж планувалося.
16:30
Британія вивчає варіанти використання суверенних активів РФ на користь України
Уряд Великої Британії звернувся до Банку Англії з проханням розглянути можливості використання російських суверенних активів для фінансування військових зусиль України з протидії повномасштабній агресії РФ.
16:18
У Чорногорії через 5 місяців після виборів наближаються до домовленості про уряд
У Чорногорії через понад п'ять місяців після парламентських виборів партії наблизилися до угоди про склад нового уряду.
16:15
Україна буде спостерігачем на навчаннях військового альянсу Північної Європи
Члени Об’єднаних експедиційних сил (JEF) – групи з десяти держав Північної Європи на чолі з Великою Британію – запросили Україну як спостерігача на свої навчання у 2024 і 2025 роках.
15:32
Стало відомо про загибель в Ізраїлі ще одного громадянина Румунії
МЗС Румунії підтвердило, що внаслідок нападу бойовиків ХАМАС загинули вже двоє громадян країни, які останнім часом проживали в Ізраїлі.
15:31
"Укренерго" отримає 76 млн євро від Німеччини на захист інфраструктури і будівництво нових ліній
Уряд Німеччини через німецький банк розвитку KfW виділив грант на 76 млн євро для НЕК "Укренерго"
15:14
Зеленський вірить, що Грузія зможе повернути окуповані території завдяки опору України
Український президент Володимир Зеленський висловив думку, що успішний опір України російській агресії відкриває перспективи для того, щоб у майбутньому свої окуповані території змогла повернути Грузія.
15:03
Кулеба та Блінкен поговорили телефоном: звучали запевнення підтримки з боку США
Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що у телефонній розмові з держсекретарем США Ентоні Блінкеном отримав запевнення від нього у подальшій підтримці Києва у війні проти РФ.
14:55
Прем'єр Британії співставив Україну та Ізраїль, говорячи про боротьбу з тероризмом
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак провів паралелі між ситуацією України та Ізраїлю, говорячи про необхідність боротьби з тероризмом.
14:51
Ватикан готовий до посередництва для звільнення заручників ХАМАС
Пріоритетом Ватикану у ситуації із загостренням між Ізраїлем та угрупуванням ХАМАС є забезпечення звільнення заручників, утримуваних радикальними бойовиками, і він готовий до "будь-якого необхідного посередництва".
14:24
Теракт у Франції: Вихідець з Чечні зарізав вчителя під вигук "Аллаху акбар" 
У Франції чеченець з ножем напав на школу в місті Аррас, убивши вчителя та поранивши ще двох людей, національна антитерористична прокуратура почала розслідування.
14:23
Румунія затвердила нові умови імпорту українського зерна
Уряд Румунії остаточно затвердив компромісну дозвільну систему імпорту окремих груп української агропродукції, що має на меті захистити румунських фермерів.
14:01
У Єврокомісії уточнили, коли буде звіт про виконання Україною кандидатських критеріїв 
У Єврокомісії заявили, що щорічний звіт ЄК щодо розширення буде представлений орієнтовно 8 листопада, однак ця дата не є фіксованою і може ще змінитися. 
короткоКолишній командувач армії США в Європі розповів, що Україні потрібно для перемоги
14:00
Віцепрезидентка Єврокомісії відзначила прогрес України у виконанні критеріїв щодо вступу в ЄС
Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова побачила прогрес України та Молдови у виконанні критеріїв щодо членства в ЄС.
13:36
ЄС закликав до гуманітарних коридорів у сектор Гази
У Єврокомісії підтримали заклик ООН та заявили, що готові підтримати зусилля з організації гуманітарних коридорів у сектор Гази, де склалась складна гуманітарна ситуація через блокаду Ізраїлю. 
13:15
Блінкен зустрівся з президентом Палестинської автономії
Держсекретар США Ентоні Блінкен провів зустріч з президентом Палестинської автономії Махмудом Аббасом у п'ятницю в столиці Йорданії Аммані після свого короткого візиту до Ізраїлю.
13:05
ПАРЄ закликала Азербайджан створити умови, щоб вірмени Карабаху повернулися додому
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала Азербайджан "створити клімат довіри і матеріальні умови" для того, щоб вірмени з Нагірного Карабаху могли повернутися на батьківщину.
12:44
У Німеччині працюють над законом щодо полегшення депортації нелегалів
Уряд Німеччини розробив законодавство для полегшення депортації мігрантів, яким не вдалося отримати притулок, і планує обговорити з опозицією заходи для вирішення проблеми міграції.
12:38
ПАРЄ оголосила Росію диктатурою і закликала визнати Путіна нелегітимним
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала держави-члени Ради визнати Владіміра Путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну та оголосила Росію диктатурою.
12:19
Президент Сербії призначить дострокові парламентські вибори на грудень
Президент Сербії Александар Вучич у п'ятницю оголосив, що призначить дострокові парламентські вибори на 17 грудня.
11:58
Литву накрила хвиля російськомовних повідомлень про мінування шкіл
Поліція Литви повідомила, що в різні школи країни надійшло близько 140 повідомлень з погрозами про замінування.
11:55
ВідеоГлава Пентагону прилетів в Ізраїль, говоритиме про відповідь ХАМАС
Міністр оборони США Ллойд Остін прибув до Тель-Авіва в п'ятницю, де він зустрінеться зі своїм ізраїльським колегою та прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу.
11:31
Глави Єврокомісії та Європарламенту відвідають Ізраїль
Очільниці Єврокомісії та Європейського парламенту у п’ятницю 13 жовтня відвідають Ізраїль. 
11:30
ЗМІ: Байден розглядає обмеження на чипи для китайських компаній за кордоном
Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість закриття лазівки, яка дає китайським компаніям доступ до американських чипів штучного інтелекту (ШІ) через підрозділи, розташовані за кордоном.
11:16
В Ізраїлі та в Білому домі розкритикували Трампа за слова про атаку ХАМАС і "розумну" Хезболлу
Ізраїль і Білий дім у четвер засудили заяви експрезидента Дональда Трампа, в яких він похвалив підтримуване Іраном бойове угруповання Хезболла та розкритикував прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу.
10:53
США пропонують Фінляндії допомогу в розслідуванні пошкодження газогону Balticconnector
Сполучені Штати запропонували Фінляндії допомогу в розслідуванні пошкодження газопроводу Balticconnector у Балтійському морі і підводного телекомунікаційного кабелю.
10:49
Нідерланди покарали чотири компанії, які допомагали РФ будувати "Кримський міст"
Прокуратура Нідерландів покарала чотири нідерландські компанії та вісім осіб за порушення санкцій ЄС проти Росії в період з 2014 по 2017 рік за допомогу РФ в будівництві Керченського мосту до Криму.
10:29
Орбан: Угорщина не дозволить мітинги на підтримку терористичних організацій 
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на тлі ізраїльсько-палестинського конфлікту заявив, що Угорщина не дозволить жодних мітингів на підтримку терористичних організацій.
10:10
Опитування: Байден випереджає Трампа, але програє іншим республіканським кандидатам
Президент США Джо Байден у рейтингу політичних симпатій на один відсотковий пункт випереджає колишнього президента Дональда Трампа за рік до виборів голови держави.
10:09
фотоУ Німеччині контрабандист з повним фургоном мігрантів втікав від поліції: 7 загиблих
Щонайменше семеро людей загинули і більше десятка отримали поранення, коли підозрюваний у контрабанді людей не впорався з керуванням фургона, що перевозив мігрантів, неподалік від Мюнхена.
09:39
Розвідка Британії пояснила, чому дальня авіація РФ взяла паузу в ударах по Україні 
У Міноборони Британії вважають, що літаки дальньої авіації ВПС Росії не завдають ударів по Україні тривалий час, оскільки притримали ракети для кампанії з настанням холодів.
09:36
Франція отримуватиме газ з Катару за 27-річною угодою
Катар уклав 27-річну угоду про постачання газу з енергетичною компанією Франції TotalEnergies.
09:05
Джонсон зізнався, що "досі русофіл" і захоплюється російською культурою
Експрем’єр Великої Британії Борис Джонсон зізнався, що попри повномасштабне вторгнення РФ в Україну досі захоплюється російською культурою. 
09:01
Макрон закликав не плутати боротьбу палестинців з виправдовуванням тероризму
Президент Франції Емманюель Макрон виступив зі спеціальним телевізійним зверненням, присвяченим нападу ХАМАС на Ізраїль та війні на Близькому Сході.
08:46
Президент Хорватії: Ізраїль втратив мої співчуття через убивства цивільних
Президент Хорватії Зоран Міланович розкритикував Ізраїль за його удари по сектору Гази і назвав рішення МЗС його країни вивісити ізраїльський прапор біля своєї будівлі ідіотським кроком.
Аналітика короткоЧому Фінляндія і Естонія не впевнені, що їхній газогон "зламали" росіяни
08:22
ЄІБ виділяє Україні 30 млн євро на муніципальну інфраструктуру та міський транспорт
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) оголосив про виділення 30 мільйонів євро на проєкти муніципальну інфраструктуру та міський громадський транспорт в постраждалій від війни Україні.
07:55
Глава Пентагону слідом за держсекретарем відвідає Ізраїль
Міністр оборони США Ллойд Остін відвідає Ізраїль у п'ятницю для зустрічей з ізраїльськими лідерами та вираження підтримки країні, що зазнала нападу терористичного угрупування ХАМАС.
07:37
Лідер перегонів за посаду спікера Палати представників США несподівано зняв свою кандидатуру
Лідер республіканської більшості в Палаті представників США Стівен Скаліз оголосив, що виходить з перегонів за посаду спікера після того, як республіканці з нижньої палати Конгресу не змогли об'єднатися навколо його кандидатури.
07:10
ЗМІ: Байден представить план фінансування України та Ізраїлю наступного тижня
Президент Сполучених Штатів Джо Байден наступного тижня оприлюднить свій запит на додаткове фінансування України та Ізраїлю.