15 травня 2023

Статті
Ердоган за крок до перемоги: як вибори у Туреччині вплинуть на політику щодо РФ та України
Шанси Ердогана переобратися на президентську посаду – дуже високі... Але вже сам факт проведення другого туру (вперше в історії Туреччини) показує, що суспільство вимагає змін.
Польща пропустила ракетний удар: як російська Х-55 біля "столиці НАТО" підірвала політику країни
Російська ракета пролетіла 400 км вглиб території Польщі і впала біля міста, де розташовані стратегічні інституції Альянсу, військові бази та ремонтні заводи.
Новини
23:12
ФБР не мало підстав розслідувати зв’язок кампанії Трампа з Росією – звіт спецпрокурора
Спеціальний прокурор Міністерства юстиції США Джон Дарем у понеділок опублікував звіт за підсумками чотирьох років розслідування дій Федерального бюро розслідувань, які стежили за передвиборним штабом Дональда Трампа через можливий зв’язок із Росією.
22:36
Прем’єр Польщі в розмові із Зеленським порушив питання ексгумацій, отримав "позитивну" відповідь
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкрив подробиці розмови із Володимиром Зеленським під час церемонії вручення Міжнародної премії Карла Великого 2023 року в німецькому Аахені.
22:16
У лікарні померла дівчина, поранена під час стрілянини в школі Белграда
Дівчина, яка зазнала серйозного поранення під час стрілянини в школі в Белграді 3 травня, померла в лікарні, ставши десятою жертвою нападу.
21:59
Пентагон: 31 танк Abrams уже в Німеччині, найближчим часом почнуться навчання українців
Міністерство оборони США в понеділок підтвердило прибуття 31 танка Abrams в Німеччину для навчання українських екіпажів.
21:41
Макрон: Двері для навчання українських пілотів у Франції відкриті
Французький президент Емманюель Макрон заявив, що після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським "відкрив двері" для навчання пілотів з України, не уточнивши подробиць.
21:33
Качинський: ЄС точно йде в неправильному напрямку
Голова польської партії влади "Право і справедливість" Ярослав Качинський розкритикував пропозиції посилити кліматичне законодавство ЄС і частково відмовитись від принципу одностайності в ухваленні рішень.
21:18
фотоНа півдні Хорватії річки вийшли з берегів через рясні зливи, на допомогу залучили армію
Внаслідок сильних злив десятки населених пунктів на півдні Хорватії потерпають від повені, у наступні дні ситуація може ускладнитися ще більше. 
ДайджестПідсумок виборів у Туреччині, коаліція винищувачів, Грузія відкриває небо для РФ: новини дня
21:05
У Празі роздадуть гроші дітям, які народились на Новий рік
Міська рада Праги схвалила фінансову допомогу в розмірі 15 тисяч чеських крон (635 євро) для дітей, які народилися на Новий рік цього року.
20:49
ANSA: Угорщина заблокувала 500 млн євро з фонду, що фінансує зброю для України
Угорщина заблокувала виплату восьмого траншу коштів з Європейського фонду миру в розмірі 500 мільйонів євро на озброєння, яке держави-члени Європейського Союзу передають Україні.
20:45
У РФ заявили, що піднімали винищувач через патрульні літаки НАТО над Балтією
У Росії заявили, що піднімали свій винищувач Су-27 через патрульні літаки НАТО над Балтійським морем поруч з кордоном Росії.
20:35
Іран продовжує допомагати Росії дронами, її запаси вже вичерпуються – Білий дім
Сполучені Штати бачать ознаки поглиблення російсько-іранського військового партнерства в намаганні Москви отримати нові партії іранських безпілотників Shahed, які вона використовує для атак на інфраструктуру України.
20:10
Білий дім хоче збільшити фінансування допомоги Україні, наявні кошти вже закінчуються – ЗМІ
Адміністрація президента США Джо Байдена почала готувати пропозицію щодо чергового фінансування оборонної допомоги Україні, оскільки схвалений у грудні пакет у 48 мільярдів доларів вичерпається в найближчі місяці.
19:59
У Латвії мовна комісія рекомендувала називати російський Калінінград історичною назвою
Експертна мовна комісія Латвії рекомендувала вживати у латиській мові на позначення російського Калінінграду його історичну балтійську або германську назву.
19:42
У Литві очікують зібрати понад 400 млн євро спецподатку з банків на оборону
Президент Литви Гітанас Науседа в понеділок підписав закон про тимчасовий "внесок солідарності" з банків, покликаний збільшити фінансування сектора оборони.
19:38
У Франції розглянуть cкаргу на Apple за передбачене застарівання пристроїв
19:28
Правлячий просербський блок Чорногорії розпався перед позачерговими виборами
Лідери Демократичного фронту Чорногорії – альянсу просербських партій, які останні майже три роки перебувають при владі в країні – оголосили про розпуск на тлі прийдешніх позачергових виборів до парламенту.
19:09
відеоВ Австрії в поїзді крутили промови Гітлера: підозрюють двох пасажирів
Щодо двох пасажирів австрійської залізничної компанії ÖBB розпочали розслідування після того, як вони увімкнули в поїзді промови нацистського лідера Адольфа Гітлера.
19:02
Ісландія подарує Україні польовий госпіталь
Парламент Ісландії підтримав пропозицію про передачу Україні польового госпіталя на знак солідарності. 
18:45
Президент Естонії не думає, що Путін застосує ядерну зброю, але повністю не виключає цього
Президент Естонії Алар Каріс вважає малоймовірним, що Кремль піде не застосування ядерної зброї на тлі невдач в Україні, але припускає, що Путін знову буде загравати з цією темою і до найгірших сценаріїв краще бути готовими.
18:41
Тихановська закликала опозицію готуватись на випадок смерті Лукашенка
Лідерка об’єднаної опозиції Білорусі Світлана Тихановська на тлі чуток про стан здоров’я самопроголошеного президента Александра Лукашенка закликала готуватись "до будь-якого сценарію".
18:22
Президент Естонії не думає, що Росія без Путіна швидко зміниться
Президент Естонії Алар Каріс вважає, що Росія навряд чи одразу зробить радикальний розворот у разі зміни лідера. 
18:20
Новий міністр оборони Словаччини обіцяє продовжувати підтримку України
Очільник Міністерства оборони Словаччини нового технічного уряду Мартін Склена під час пресконференції в понеділок наголосив, що підтримує подальшу військову допомогу Україні на тлі протистояння Росії.
18:03
ЄС підтвердив плани щодо санкцій проти третіх держав, які допомагають РФ із товарами
Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок підтвердила, що новий пакет санкцій проти Росії міститиме заходи щодо третіх країн, які допомагають державі-агресору у веденні війни проти України.
17:48
Президент Болгарії дав шанс уряду на чолі з технократкою, вона пішла з Єврокомісії
Президент Болгарії Румен Радєв у понеділок дав мандат на формування уряду блоку партій ГЕРБ-СДС, який висунув на посаду голови уряду єврокомісарку від країни Марію Габріель.
17:42
В Італії майже на 900 євро оштрафували пенсіонера, який сам залатав вибоїну на дорозі
В Італії набула розголосу історія з літнім чоловіком, який отримав велетенський штраф за те, що сам залатав вибоїну на пішохідному переході – він подав позов у відповідь проти міської влади за недбалість.
17:36
фотоУ Словаччині – масштабна ДТП з автобусом: десятки поранених і загиблий
У понеділок на головній трасі в західній Словаччині сталася аварія між автобусом і вантажівкою, загинула одна людина і десятки постраждали.
17:32
У ЄС підтримали заборону знищення непроданого одягу
Держави-члени Європейського Союзу попередньо схвалили заборону на знищення непроданого одягу з метою скорочення відходів текстильної промисловості й, відповідно, парникових газів.
17:16
Грузія видала перший дозвіл авіакомпанії з РФ на прямі авіарейси
Російський авіаперевізник "Азімут" із 17 травня зможе здійснювати прямі перельоти з Москви до Тбілісі після того, як грузинський авіарегулятор видав йому відповідний дозвіл.
17:07
У Фінляндії розбився військовий навчальний літак
Навчально-тренувальний реактивний літак Військово-повітряних сил Фінляндії Hawk розбився в понеділок вдень у Кеуруу в центральній частині країни.
17:04
Міжнародні спостерігачі про вибори у Туреччині: не без проблем, але конкурентні
Президентські та парламентські вибори у Туреччині відзначалися невиправданими перевагами для представників чинної влади і тиском на опонентів влади, але в цілому були конкурентними.
16:46
У Данії зафіксували загадкові підземні поштовхи невідомого походження
Серія незначних підземних поштовхів, зареєстрованих на данському балтійському острові Борнгольм у суботу, спантеличила вчених, які тепер кажуть, що вони були спричинені "хвилями акустичного тиску з невідомого джерела".
Аналітика короткоЧим здивували вибори у Туреччині та які ризики вони несуть
16:24
Прем’єр Польщі заявив про довіру до міністра оборони після інциденту з російською ракетою
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що цілковито довіряє міністру оборони Маріушу Блащаку та військовим у зв’язку з ситуацією довкола знайдених біля Бидгоща уламків імовірно російської ракети.
16:19
Офіційно: перший тур президентських виборів у Туреччині не визначив переможця
Офіційно: перший тур президентських виборів у Туреччині не визначив переможцяВища виборча рада  (YSK) Туреччини оголосила про проведення другого туру президентських виборів 28 травня, оскільки перший тур не визначив переможця.
16:03
Євроінтеграція Албанії може опинитися під загрозою через нову суперечку з Афінами
Нова дипломатична суперечка між Грецією та Албанією на тлі місцевих виборів в останній створила загрозу, що Афіни блокуватимуть подальший рух Албанії до членства у ЄС. 
15:57
У Німеччині дали довічний строк медбрату, який присипляв пацієнтів, щоб не заважали
У Німеччині медбрата, який присипляв пацієнтів, щоб ті не заважали йому на роботі засудили до довічного ув'язнення за два вбивства і шість замахів на вбивство.
15:35
Єврокомісія вперше представила економічний прогноз для України
Єврокомісія у понеділок вперше підготувала економічний прогноз для України, який виявився напрочуд позитивним.
15:30
Президентка Єврокомісії: основою для завершення війни має бути українська "формула миру"
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловилася за те, щоби відправною точкою зусиль для припинення російсько-української війни була запропонована Києвом "формула миру".
14:57
Столтенберг: немає сенсу обговорювати, як Україна може вступити в НАТО, якщо вона спершу не переможе
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що немає "сенсу обговорювати, коли і як Україна може стати членом альянсу", якщо вона не переможе у війні "як суверенна незалежна нація в Європі".
14:35
Британія не надсилатиме винищувачі Україні: не має F-16, в яких зацікавлений Київ
Велика Британія не планує відправляти винищувачі в Україну після того, як українські військові заявили, що вважають за краще використовувати винищувачі F-16.
14:22
Сунак і Зеленський обговорили "коаліцію винищувачів": "Потрібно ще трохи попрацювати"
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський обговорили на зустрічі у понеділок у резиденції Чекерс формування так званої "коаліції винищувачів".
14:18
Мезенцева розповіла на заході ПАРЄ, що вибори мають відбутися в 2024 році
Українська влада запевняє колег у Раді Європі, що готується до проведення парламентських виборів у 2024 році, розраховуючи на перемогу у війні до того часу.
14:08
До Польщі прибули перші установки HIMARS
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак на військовому летовищі у варшавському аеропорту Окенце повідомив про прибуття в країну перших установок HIMARS.
Аналітика короткоЯк уряд Польщі не помітив ракетний удар РФ і тепер шукає винних
13:58
Посольство України після слів Вучича різко відреагувало на негативні оцінки Майдану у Сербії
Посольство України у Сербії засудило те, що в країні в негативному контексті згадують Революцію гідності, і виступило з різкою заявою після слів, зокрема, сербського президента Вучича про Майдан.
13:56
Київ не виключає припинення дії "зернової угоди" 18 травня
Україна не виключає, що угода, яка дозволяє безпечний експорт українського зерна Чорним морем, закінчиться 18 травня, коли закінчується термін її дії, і жодних додаткових переговорів на цьому тижні не планується.
13:36
Прем’єрка Естонії: Росія має вийти з України, як СРСР з Афганістану
"Війна закінчиться, коли Росія зрозуміє, що допустила помилку, як це було в Афганістані"
13:32
Президент Польщі поговорить зі Столтенбергом про російську ракету біля Бидгоща
Президент Польщі Анджей Дуда у понеділок поговорить з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом про ракету, яка впала під Бидгощем.
13:15
фотоУ Нідерландах кіт відкрив кран, заливши водою мерію і спричинивши збитки на тисячі євро
Кіт, який пробрався у будівлю мерії нідерландського міста Доккум і відкрив кран з водою, спричинив збитки на тисячі євро.
13:08
У Норвегії засудили за недбалість офіцера через затоплення фрегата ВМС
Норвезький суд визнав винним у недбалості командира фрегата ВМС Норвегії, який затонув після зіткнення з нафтовим танкером у 2018 році.
12:57
У Вірменії обговорювали можливість виходу з ОДКБ - секретар Радбезу
Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян розповів, що в країні можливість виходу з Організації договору про колективну безпеку.
12:41
Грузія не розглядає відновлення залізничного сполучення з Росією
Питання залізничного сполучення між Росією та Грузією не перебуває на порядку денному, запевнила грузинська влада
12:39
"Ніхто не змушує угорців бути в ЄС": Чехію розлютили коментарі Орбана про Євросоюз і Гітлера
Глава МЗС Чехії Ян Ліпавський розкритикував заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який порівняв євроінтеграцію з планами Гітлера щодо європейської єдності.
12:34
Посол США назвала "подарунком від агресора" скасування віз і заборони на польоти від РФ для Грузії
Посол США в Грузії Келлі Дегнан прокоментувала рішення РФ щодо скасування візового режиму для грузинських громадян і заборони на польоти в країну.
12:18
В Чехії зібрали $2,3 млн на РСЗВ RM-70 для України
Чеська ініціатива "Подарунок для Путіна" (Dárek pro Putina) зібрала $2,3 млн на закупівлю РСЗВ RM-70 для України та 365 ракет до неї.
12:18
Нові санкції G7 будуть спрямовані проти російської енергетики та торгівлі – ЗМІ
Лідери країн "Групи семи" (G7) планують посилити санкції проти Росії на своєму саміті в Японії цього тижня, заходи будуть спрямовані на енергетику та експорт, що сприяють військовим зусиллям Москви.
12:01
Зеленський: на саміті НАТО в липні потрібне позитивне рішення щодо вступу України 
Президент України Володимир Зеленський у понеділок закликав НАТО ухвалити "позитивне політичне рішення" щодо заявки Києва на членство а Альянсі на липневому саміті у Вільнюсі.
11:54
У Франції вважають "передчасною" дискусію про передачу винищувачів Україні - ЗМІ
Під час візиту президента України Володимир Зеленського до Парижа порушувалось питання про передачу винищувачів, однак французький чиновник назвав цю дискусію "передчасною".
11:34
фото, відеоЗеленський і Сунак прибули на переговори до заміської резиденції прем’єра Британії
Президент України Володимир Зеленський у понеділок прибув до заміської резиденції прем'єр-міністра Ріші Сунака в Бакінгемширі в рамках свого неанонсованого візиту до країни. 
11:24
Наближені до Кремля олігархи хочуть отримати громадянство Португалії
Двоє наближених до російської влади олігархів Александр Смузіков і Александр Каплан хочуть отримати громадянство Португалії.
11:08
Британія почне навчати українських пілотів влітку, працює над наданням F-16 Україні
Велика Британія влітку розпочне навчання українських пілотів, а також вже зараз працює з іншими країнами над можливим наданням винищувачів F-16 Україні. 
10:51
Президент Сербії анонсував відставку з поста лідера партії: "Майдану не буде"
Президент Сербії Александар Вучич оголосив, що незабаром піде у відставку з посади голови керівної Сербської прогресивної партії після серії протестів через масові вбивства в Белграді.
10:41
На парламентських виборах у Туреччині перемагає альянс Ердогана
У Туреччині на парламентських виборах більшість голосів набирає Республіканський альянс на чолі з Партією справедливості та розвитку (ПСР) чинного президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.
10:29
Авіаційна влада Грузії отримала запити від перевізників про відновлення рейсів з Росією
Декілька авіакомпаній звернулися до влади Грузії за дозволом розпочати польоти до Росії.
10:27
Прем'єр Британії: Зустріч із Зеленським проходить у вирішальний момент для України
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що зустріч із президентом України Володимиром Зеленським відбувається у "вирішальний момент опору України".
10:16
На кордоні з Польщею розблокували пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ
З 15 травня розблокований рух пунктом пропуску Ягодин – Дорогуськ на кордоні з Польщею.
10:05
Польська залізниця запустить додаткові рейси до України
З 1 червня польська залізнична компанія SKPL планує запустити рейси з Варшави до Рави-Руської.
09:55
Британія надасть Україні ударні безпілотники великої дальності та ракети ППО
Велика Британія надішле Україні сотні нових ударних безпілотників дальнього радіуса дії з дальністю польоту понад 200 км.
09:43
Молдова вийде з міжпарламентської асамблеї СНД
Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу оголосив 15 травня, що він ініціює процедуру, яка дозволить вийти з міжпарламентської асамблеї СНД і стане першим кроком до повного виходу країни з організації.
09:41
Румунія виводить з експлуатації винищувачі МіГ-21
Румунія з 15 травня офіційно виводить з експлуатації винищувачі МіГ-21 LanceR.
09:32
Франція та Україна закликали армію РФ залишити Запорізьку АЕС
Президенти Франції та України Еммануель Макрон і Володимир Зеленський закликали Росію покинути Запорізьку АЕС.
09:30
Партія влади Польщі перед виборами пообіцяла збільшення соцвиплат та інші пільги 
Лідер партії влади Польщі "Право і справедливість" Ярослав Качинський напередодні виборів дав полякам нові обіцянки, включно зі значним збільшенням грошової допомоги сім'ям з дітьми.
09:11
Зеленський повідомив про візит до Лондона
Президент України Володимир Зеленський у понеділок, 15 травня, перебуватиме з візитом у британській столиці Лондоні.
09:00
Франція оснастить кілька українських батальйонів бронемашинами і легкими танками 
Франція у найближчі тижні підготує й оснастить кілька українських батальйонів десятками броньованих машин і легких танків, включно з AMX-10RC.
08:52
РФ занепокоєна неспроможністю своєї ППО перехоплювати безпілотники – розвідка Британії
Російське керівництво все більше занепокоєне тим, що їхня система протиповітряної оборони нездатна перехоплювати безпілотники, які атакують об'єкти на території країни.
08:45
Франція підписала декларацію з підтримкою руху України до членства в НАТО
Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Емманюель Макрон ухвалили спільну декларацію, у якій, серед іншого, Париж висловлює підтримку руху України до членства в НАТО.
08:32
Кандидатка від проросійської партії Шор перемогла на виборах у Гагаузії – попередні дані ЦВК
У другому турі місцевих виборів в автономному регіоні Молдови Гагаузія перемогла кандидатка від партії Шор Євгенія Гуцул.
08:12
Жителі Сербії здали понад 13 тисяч одиниць зброї після двох масових розстрілів
Жителі Сербії здали близько 13500 одиниць зброї після амністії, запровадженої після двох масових розстрілів, в яких загинули 17 людей.
07:48
Ердоган і його основний суперник прокоментували результати першого туру виборів президента
Чинний глава Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що попередні результати голосування президентських і парламентських демонструють великий відрив Партії справедливості та розвитку та її кандидата від інших політичних сил країни.
07:27
Норвегія протягом року проведе навчання для 3200 українських військових
Збройні сили Норвегії Forsvaret планують навчити близько 3200 українських військових протягом цього року.
07:02
У Туреччині підрахували майже всі голоси: жоден з кандидатів не набирає 50%
Станом на 7 ранку 15 травня у Туреччині обробили 98.55% голосів на виборах президента країни.