17 липня 2023

Статті
Міграційний розкол ЄС: які наслідки матиме нове зближення Польщі та Угорщини
Досягнута Євросоюзом міграційна угода спричинила розкол: проти неї виступають Польща та Угорщина. Чи несе загрози нове зближення Варшави та Будапешта?
Колонки
Час дорослішати: коли НАТО буде пропонувати членство Україні
Нам треба дорослішати та демонструвати бажаним союзникам з НАТО, що на нас можна покластися та нам можна довіряти.
Новини
23:08
фотоПід Варшавою літак врізався в ангар: є загиблі та поранені
Легкомоторний літак Cessna в ніч проти понеділка врізався в ангар у селі Хрцинно неподалік від Варшави, де люди ховались від негоди.
22:53
Зеленський пропонує Туреччині й ООН продовжити роботу "зернового коридору" без Росії
Україна звернулась до Туреччини та ООН із пропозицією продовжити функціонування "зернового коридору" в межах Чорноморської зернової ініціативи без Росії, яка вийшла з домовленостей у понеділок.
22:21
У США прокоментували вибух на Кримському мосту: Крим – частина України
Сполучені Штати не можуть підтвердити причетність України чи будь-якої іншої сторони до останніх вибухів на так званому Кримському мосту, який з’єднує окупований півострів із Росією.
22:08
США допомагатимуть Україні з експортом після виходу РФ із "зернової угоди" – Блінкен
Після виходу Росії із Чорноморської зернової ініціативи партнери України шукатимуть альтернативні шляхи експорту українського продовольства, але морський шлях був найбільш ефективним.
21:43
Резніков поговорив із Остіном: Пентагон розповів, про що буде "Рамштайн" у вівторок
Міністри оборони України та Сполучених Штатів Олексій Резніков і Ллойд Остін провели телефонну розмову в понеділок напередодні чергового засідання Контактної групи з питань оборони України.
21:26
фотоУ Молдові склали присягу три нові міністри включно з очільником МВС
У Молдові в понеділок призначили нових міністрів уряду після того, як на тлі стрілянини в аеропорту Кишинева троє урядовців подали у відставку.
21:11
Стрілянина в Познані: двоє загиблих, поліція допускає ревнощі
У польському місті Познань у неділю сталась стрілянина, в результаті якої один чоловік загинув на місці, а інший, нападник, – у лікарні від вогнепального поранення, яке наніс собі сам.
ДайджестРосія "вбиває" зернову угоду, мирний план Трампа, гроші Україні від США та Швеції: новини дня
20:52
У Молдові віцеголова проросійської партії "Шор" заявила, що їй скасували домашній арешт
У Молдові віцеголова розформованої партії "Шор" Марина Таубер заявила, що її звільнили з-під домашнього арешту.
20:50
Усі держави-учасниці МКС зобов'язані затримати Путіна й видати Гаазі – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав усі 123 держави-члени Міжнародного кримінального суду виконати вимогу щодо арешту президента Росії Владіміра Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.
20:31
Кулеба в ООН веде термінові консультації через вихід Росії із "зернової угоди"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який нині перебуває в Нью-Йорку для участі в заходах ООН, розпочав термінові консультації у зв’язку з рішенням Росії вийти з Чорноморської зернової ініціативи.
20:26
Міноборони Британії замість Воллеса може очолити глава МЗС - The Times
Новим міністром оборони Великої Британії замість Бена Воллеса, який оголосив про наміри залишити посаду, може стати нинішній глава британського МЗС Джеймс Клеверлі.
20:22
Білорусь ратифікувала угоду з РФ про спільні центри підготовки військових
Самопроголошений білоруський президент Александр Лукашенко в понеділок підписав закон, який ратифікує угоду з Росією про "створення й функціонування навчально-бойових центрів спільної підготовки військовослужбовців збройних сил".
20:03
Хорватія перекидає військових до Польщі у складі контингенту НАТО
Майже 70 хорватських військовослужбовців вирушать до Польщі для участі в бойовій групі Північноатлантичного Альянсу під керівництвом Сполучених Штатів.
19:58
У Латвії чоловіка оштрафували на 15 тисяч євро за вбивство пташенят лелеки
У Латвії чоловік отримав вирок у вигляді 140 годин громадських робіт і штрафу в 15 тисяч євро за вбивство пташенят лелеки на території свого домоволодіння.
19:44
Ультраправий мер французького міста боротиметься із собачим послідом за допомогою ДНК
Мер міста Безьє на півдні Франції Робер Менар ініціював надання власниками собак зразків їхньої ДНК, аби міська влада могла встановлювати, за ким саме з домашніх улюбленців не прибрали послід його власники.
19:28
ФотоУ Греції затримали підозрюваного у підпалі, який спричинив масштабну лісову пожежу
У Греції поліція заарештувала чоловіка, підозрюваного у підпалі, який міг спричинити масштабну лісову пожежу в Неос-Куварас.
19:25
Британія засудила вихід Москви із "зернової угоди": Росія нехтує потребами людей в усьому світі
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в понеділок засудив рішення Росії вийти з Чорноморської зернової ініціативи, яка забезпечувала безпечне транспортування зерна з українських чорноморських портів.
19:15
Британія послабила міграційні обмеження, аби привабити будівельників
Британський уряд додав низку будівельних спеціальностей до переліку так званих дефіцитних професій, що дозволить легше залучати відповідних працівників з-за кордону й допомогти роботодавцям, які потерпають від нестачі робочої сили.
18:54
Сестра Кім Чен Ина сказала, щоб США "навіть не мріяли" про переговори з КНДР
Сестра північнокорейського лідера Кім Йо Чжон, яка має значний вплив у країні, в понеділок різко відхилила ідею переговорів Пхеньяна зі Сполученими Штатами, які б могли призвести до ядерного роззброєння Корейського півострова.
18:52
Глава Міноборони Литви: Група Вагнера прибула у Білорусь без зброї
Поява найманців "Вагнера" в Білорусі принципово не змінює ситуацію з безпекою в регіоні, заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.
18:37
Опитування пророкують перемогу правих за тиждень до парламентських виборів в Іспанії
Останні соціологічні опитування, опубліковані в понеділок, свідчать, що праві сили можуть отримати більшість голосів на позачергових парламентських виборах в Іспанії цієї неділі, 23 липня.
18:30
ЄС хоче спільно купувати не російський газ на постійній основі
Євросоюз хоче зробити постійними спільні закупівлі газу, які були антикризовим заходом після відмови від російського імпорту.
18:19
Литовський депутат розповів, як переконати США щодо вступу України в НАТО: Грайте цинічно
Голова комітету Сейму Литви із закордонних справ Жигімантас Павільоніс розповів, як Україні змінити ставлення США щодо членства Києва в НАТО.
18:15
Кулеба із французькою колегою засудили вихід Росії із "зернової угоди"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба з очільницею зовнішньополітичного відомства Катрін Колонною обговорили вихід Росії із Чорноморської зернової ініціативи на полях засідань ООН у понеділок.
18:02
фотоГенпрокурор Польщі вирішив помилувати неонацистку, яка "протестувала проти лівацтва"
Польський міністр юстиції та за сумісництвом генеральний прокурор Збігнєв Зьобро, відомий євроскептичними поглядами, подав клопотання про помилування 21-річної Маріки Матушак – співзасновниці неонацистського угруповання, засудженої за напад на жінку.
17:58
Депутат Сейму Литви пояснив, чому Байден такий обережний щодо України в НАТО
Голова комітету Сейму Литви із закордонних справ Жигімантас Павільоніс пояснив, чому президент США Джо Байден дотримується обережної позиції щодо запрошення України в НАТО.
17:54
Наступний "Рамштайн" відбудеться 18 липня – Резніков
Міністр оборони України Олексій Резніков оголосив, що нове засідання у форматі "Рамштайн" відбудеться 18 липня.
17:40
США нададуть гуманітарної допомоги Україні на ще $500 млн
Очільниця Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер під час візиту до Києва в понеділок оголосить про виділення понад 500 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Україні.
17:34
Литовський депутат про вимоги для вступу в НАТО: Щоб вижити біля РФ, треба бути ідеальними
Голова комітету Сейму Литви із закордонних справ Жигімантас Павільоніс заявив, що "Річну національну програму", яку на Вільнюському саміті НАТО запровадили для України замість ПДЧ, мали всі країни перед вступом в Альянс.
17:29
США відреагували на зрив Росією "зернової угоди"
Білий дім прокоментував рішення Росії призупинити участь в "зерновій угоді".
17:28
відеоБілоруські прикордонники заявили, що збили український дрон
Державний прикордонний комітет Білорусі в понеділок заявив про перехоплення дрона, який нібито перетнув кордон із боку України.
17:12
Швеція скерує рекордну для себе суму на євроінтеграцію та відбудову України
Шведський уряд схвалив нову стратегію співпраці з Україною у сфері відновлення й реформ на 2023-2027 роки, яка передбачає виділення близько 522 мільйонів євро – це найбільша в історії Швеції двостороння стратегія сприяння розвитку.
17:06
Литовський депутат жорстко розкритикував США за відмову дати Україні запрошення в НАТО
Голова комітету Сейму Литви із закордонних справ Жигімантас Павільоніс розкритикував рішення НАТО не дати Україні запрошення до членства і зазначив, що ключову роль у цьому зіграли США.
16:45
Громадянку Німеччини засудили за членство в ІДІЛ
Суд Франкфурта-на-Майні засудив німкеню до двох років умовного ув'язнення через її причетність у минулому до терористичної організації "Ісламської держави" (ІДІЛ) та порушення обов'язків по догляду за дитиною.
16:26
Зеленський про зрив "зернової угоди": Готові продовжувати постачання зерна і без РФ
Президент України Володимир Зеленський після виходу РФ із "зернової угоди" заявив, що треба робити все можливе для продовження використання цього чорноморського коридору.
16:14
Естонія та Україна разом розслідують витрату 1,5 млн євро з фонду Slava Ukraini
Естонія та Україна створили спільну слідчу групу, яка розслідуватиме ймовірні розкрадання з боку естонського некомерційного фонду Slava Ukraini та його українських партнерів 1,5 млн євро, що жертвували постраждалим від війни РФ.
16:11
Кулеба: Росія повільно вбивала "зернову угоду"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи завершення дії "зернової угоди", заявив, що Росія використовує голод як інструмент.
15:46
Кулеба відреагував на підрив Кримського моста
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував атаку на Кримський міст, яка була здійснена в ніч на понеділок, 17 липня.
15:40
В ЄС назвали зрив "зернової угоди" загрозою продовольчій безпеці світу
Голова Європейської ради Шарль Мішель відреагував на рішення Росії припинити дію "зернової угоди".
15:23
Посланець Папи Римського поїде до США з "місією сприяння миру в Україні"
Кардинал Ватикану Маттео Дзуппі, призначений Папою Римським для проведення "переговорів про мир" із Україною та Росією, здійснить візит до США.
15:13
Росія відкликає гарантії безпеки судноплавства в рамках "зернової угоди"
Росія оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи, яка припинила діяти з понеділка, 17 липня.
15:02
Британія запровадила нові санкції за примусову депортацію РФ українських дітей
Велика Британія оголосила про нові санкції у відповідь на примусову депортацію Росією українських дітей.
14:37
Німеччина закликала Росію продовжити "зернову угоду"
Федеральний уряд Німеччини звернувся із закликом до РФ продовжити дію так званої "зернової угоди".
14:29
Біля Афін спалахнула велика лісова пожежа, мешканців району евакуюють
У районі південніше Афін спалахнула велика лісова пожежа, мешканці прилеглої території отримали вказівку евакуюватися.
14:04
Президентка Єврокомісії засудила зупинку Росією "зернової угоди"
Очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила припинення Росією "зернової угоди".
14:01
Ердоган прокоментував вихід РФ із "зернової угоди" та анонсував розмову з Путіним
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вірить, що президент Росії насправді хоче продовження дії так званої "зернової угоди", та поговорить з ним про це. 
13:53
Естонія на п'ять днів віддасть частину свого неба винищувачам НАТО
Винищувачі Eurofighter Typhoon Королівських військово-повітряних сил Великої Британії проводитимуть тренувальні польоти з 17 до 21 липня над частиною повітряного простору Естонії.
13:35
Макрон збирає міністрів перед літньою перервою, ЗМІ допускають перестановки в уряді
Президент Франції Емманюель Макрон запланував неформальну зустріч з міністрами уряду перед літньою перервою, а французькі журналісти припускають, що невдовзі у кабінеті відбудуться зміни.
13:18
Естонія за пів року утилізувала вакцин від COVID-19 на 15 млн євро
У першому півріччі 2023 року Естонія утилізувала вакцин від коронавірусу на 15 млн євро.
12:54
ЄС очікує від Росії визнання відповідальності за збиття рейсу MH17
У дев'яті роковини збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17, коли загинули 298 осіб, Європейський Союз очікує від Росії визнання відповідальності за катастрофу.
12:31
В Сенаті США вважають неминучим розширення НАТО в Азію
На думку сенаторів США Дена Саллівана та Теммі Дакворт, азійські союзники Сполучених Штатів розуміють, що в них виникла більша потреба взаємодіяти з країнами-членами НАТО.
12:15
Польща починає перші кроки для закупівлі субмарин нового типу для свого флоту
Польща розпочинає перші кроки для майбутньої закупівлі для своїх військово-морських сил субмарин нового типу.
12:04
Кремль заявив про зупинку "зернової угоди" 
Речник Кремля Дмитрій Пєсков 17 липня заявив про зупинку дії "зернової угоди".
11:57
Кулеба у роковини збиття російським "Буком" MH17: відповідальність РФ неминуча
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив співчуття у зв’язку з роковинами загибелі рейсу MH17, який збили з російського ЗРК "Бук" у небі над Донбасом, та наголосив, що відповідальність РФ за злочини неминуча.
11:46
Польща поки не планує відкликати посла з Росії
Польща наразі не планує відкликати свого посла з Росії після рішення РФ закрити польське консульство у Смоленську. 
11:37
Румунія очікує найспекотнішого дня року: на півдні до 40°C
На захід і південь Румунії прийшла екстремальна спека, у понеділок очікують до 40°C.
11:22
Бербок хоче реформи міжнародного права для переслідування злочину агресії
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, відстоюючи реформу міжнародного правосуддя, наполягає, щоб винуватці загарбницької війни проти України, такі як президент Росії Владімір Путін, були притягнуті до відповідальності. 
10:59
В Ісландії влаштували пряму трансляцію з вулкана, що вивергається біля Рейк'явіка
Виверження вулкана Litli-Hrútur ("Маленький баранець") в Ісландії тепер можна дивитися у прямій трансляції з двох ракурсів.
10:26
Навчання українських пілотів на F-16 не почалися, чекають на виїзд першої групи – Ігнат
Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 ще не почалися, очікується виїзд першої групи льотчиків.
10:20
Кулеба летить до Нью-Йорка
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вирушає з робочим візитом до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку. 
10:12
В аеропорту італійської Катанії сталася пожежа: закривають на три дні
Увечері 16 липня в аеропорту Катанії сталася пожежа у терміналі, через яку роботу аеропорту зупиняють на наступні три дні.
09:53
відеоБіля Неаполя після обвалу житлового будинку вдалося вціліти трьом людям
У неділю в приморському передмісті Неаполя обвалилося крило триповерхового житлового будинку, з-під завалів якого витягнули трьох людей.
09:49
Грузія викликала в.о. посла Польщі після візиту польських лікарів до Саакашвілі
Офіційне Тбілісі викликало виконувача обов’язків посла Польщі для пояснень у зв’язку з "інцидентом" під час візиту польських лікарів до ув’язненого експрезидента Міхеїла Саакашвілі.
09:27
Німеччина хоче мати найкраще оснащену дивізію серед країн НАТО в Європі у 2025 році
Німеччина впевнена, що матиме найкраще оснащену армійську дивізію серед європейських союзників по НАТО у 2025 році.
09:26
Чехія хоче змін до запропонованої антикорупційної директиви ЄС
Чехія виступає проти частини нової антикорупційної директиви Євросоюзу.
09:03
Британська розвідка: у РФ погіршилися справи з засобами контрбатарейної боротьби
Росія починає відчувати все більшу нестачу засобів контрбатарейної боротьби, що створює проблеми на полі бою.
08:58
Уряд Фінляндії включив до своєї програми послаблення в алкогольній політиці
Уряд Фінляндії хоче дозволити лікеро-горілчаним заводам і мікропивоварням продавати спиртні напої безпосередньо споживачам – сьогодні міцні спиртні напої може продавати тільки компанія Alko.
08:38
ЄС уклав угоду з Тунісом, що має стримати нелегальну міграцію
Європейський союз і Туніс уклали угоду, що має активізувати торгівлю, а також стримати нелегальну міграцію через Середземне море до країн ЄС.
08:28
У Франції рівень понад двох третин підземних вод нижчий від середньомісячної норми
Посухи виснажують запаси підземних вод у Франції, що призводить до лісових пожеж і нестачі прісної води для споживання.
08:10
У Норвегії Facebook і Instagram заборонили відстеження користувачів для реклами
У Норвегії гігантам соціальних мереж Facebook та Instagram незабаром тимчасово заборонять відстежувати користувачів в інтернеті, щоб націлювати на них рекламу.
07:47
Канада запустить нову програму постійного проживання для українських біженців
Федеральний уряд Канади запускає нову імміграційну програму для українських біженців, що дозволить тим, хто перебуває в Канаді з сім'єю, отримати статус постійного резидента.
07:22
Трамп пояснив, як збирається зупинити війну в Україні за 24 години
Колишній президент Дональд Трамп пояснив свій план із забезпечення миру в Україні протягом 24 годин у разі повернення на пост глави Білого дому.