18 квітня 2024

Статті
Курс на розрив з ЄС: навіщо влада Грузії вбиває її європейське майбутнє
Грузинська влада ставить під загрозу європейське майбутнє країни, готуючи до ухвалення відверто проросійський закон "Про прозорість іноземного впливу".
Конгрес готує перемогу України. Як США планують змінити бюджет та правила підтримки ЗСУ
Мета військової підтримки США – "досягнути перемоги над Російською Федерацією". Конгрес зобов’язує президента передати Україні ракети ATACMS...
Новини
23:00
Парламент Республіки Сербської офіційно заперечив геноцид у Сребрениці
Парламентарі Республіки Сербської – ентитету у складі Боснії і Герцеговини – 18 квітня схвалили доповідь, яка заперечує геноцид у місті Сребрениця 1995 року, коли боснійські серби вбили вісім тисяч мусульман.
22:44
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Колишній президент США Дональд Трамп після публікації законопроєкту про допомогу Україні в Палаті представників укотре повторив, що Європа повинна давати більше грошей на підтримку Києва.
22:21
Спартц пропонує прибрати частину військової допомоги Україні з проєкту Джонсона
Уродженка України, конгресвумен Вікторія Спартц подала кілька правок до законопроєкту про додаткове фінансування України, які передбачають скорочення частини військової та всієї фінансової допомоги.
22:00
фотоКулеба подякував Столтенбергу за пропозицію фонду для України на 100 млрд євро
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів переговори з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом в Італії на полях зустрічі очільників зовнішньополітичних відомств "Групи семи".
21:45
Україна почала переговори про безпекову угоду із Чехією
Представники України та Чехії 18 квітня розпочали переговори про укладання двосторонньої угоди у сфері безпеки.
21:20
Трампістку Грін пропонують оголосити "послом Путіна в Конгресі" через її ідеї щодо України
Член Палати представників США від Демократичної партії Джаред Московіц подав дві правки до законопроєкту допомоги Україні, спрямовані проти антиукраїської трампістки, республіканки Марджорі Тейлор Грін.
ДайджестДеталі військової допомоги США, IRIS-T з Німеччини, ЄС попередив Грузію: новини дня
20:52
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відмовився прогнозувати перспективи ухвалення нового закононопроєкту про допомогу України в Конгресі США, але наголосив, що у Києва є лише план А – "ухвалення найсильніших рішень для України".
20:48
Демократи у Конгресі обіцяють підтримати проєкт Джонсона про допомогу Україні
Демократи у Палаті представників Конгресу США готові проголосувати за пакет спікера від республіканців Майка Джонсона про фінансову підтримку України, що, як очікують, після багатьох місяців затримки розглянуть у суботу.
20:35
Кулеба: Не лише Нідерланди готові купити для нас Patriot в інших країн
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що кілька союзників України готові придбати для неї системи Patriot в інших державах, аби таким чином пришвидшити посилення української ППО.
20:19
Проукраїнський прем’єр Хорватії обіцяє незабаром сформувати уряд більшості
Хорватський демократичний союз (HDZ) на чолі з прем’єр-міністром Андреєм Пленковичем, який підтримує Україну у війні проти РФ, вже розпочав переговори про формування нової урядової коаліції попри втрату більшості на виборах у середу.
20:16
Лідери Греції й Туреччини зустрінуться в Анкарі 13 травня
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган проведуть зустріч в Анкарі 13 травня, аби обговорити напруженість у двосторонніх відносинах.
19:58
Німецький генерал: Росія може напасти на НАТО за п’ять-вісім років
Генеральний інспектор збройних сил Німеччини генерал-лейтенант Карстен Броєр прогнозує, що Росія може бути готова напасти на країни Північноатлантичного Альянсу через п'ять-вісім років, коли відновить постраждалі від війни в Україні сили.
19:51
В МЗС Німеччини повідомили послу РФ, що не дозволять Путіну принести терор до ФРН
У Міністерстві закордонних справ Німеччини передали повідомлення російському послу після того, як у федеральній землі Баварія затримали двох агентів, що працювали на спецслужби РФ та мали намір влаштувати диверсії на об’єктах військової інфраструктури.
19:43
Шольц сподівається знайти шість систем Patriot для України в державах НАТО
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Берлін докладає зусиль для пошуку шести систем протиповітряної оборони Patriot "у контексті НАТО" на додачу до ще однієї, яку пообіцяла передати ФРН.
19:28
У Туреччині стався помірної сили землетрус
Влада Туреччини повідомила, що помірно сильний землетрус стався в центральній частині країни в четвер.
19:23
Поляку, якого підозрюють у сприянні замаху на Зеленського, загрожує до 8 років ув’язнення
Польські правоохоронці у співпраці з українською прокуратурою та Службою безпеки затримали громадянина Польщі Павела К., підозрюваного в співпраці з російською розвідкою для планування замаху на Володимира Зеленського.
19:06
Копенгаген хоче використати досвід Нотр-Даму у відновленні згорілої 400-річної пам’ятки
Мер Копенгагена Софі Хесторп Андерсен заявила, що зв'язалася зі своєю паризькою колегою Анн Ідальго, щоб дізнатися, чого можна навчитися на прикладі реконструкції Собору Паризької Богоматері після пожежі на 400-річній будівлі біржі Берсен у столиці Данії.
19:02
Кемерон закликає до "креативу" у використанні росактивів на користь України
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон на зустрічі очільників МЗС країн "Групи семи" на італійському острові Капрі 18 квітня закликав до "творчого" підходу до використання заморожених російських активів для допомоги Україні.
18:48
У Фінляндії вважають, що власність росолігархів становить загрозу безпеці країни
Голова оборонного комітету парламенту Фінляндії Юкка Копра вважає, що російські олігархи, які володіють нерухомістю в країні, можуть співпрацювати з розвідкою Росії.
18:30
США спростять експортний контроль для Британії та Австралії в межах AUKUS
Міністерство торгівлі США повідомило, що зменшить вимоги експортного контролю для Австралії та Великої Британії з метою сприяння оборонній торгівлі в межах пакту безпеки AUKUS між трьома країнами.
18:28
Прем’єр Польщі про зустріч Дуди з Трампом: Вірю, він скористався нашими порадами
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, коментуючи зустріч президента Анджея Дуди з Дональдом Трампом, висловив сподівання, що той "представив польський погляд на питання безпеки".
18:20
Держдеп: Грузинський закон про "іноагентів" – натхненний Кремлем
У Держдепі США висловили розчарування намірами парламенту Грузії ухвалити скандальний законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу".
18:16
ЄС збільшує фінансування програми стипендій для українських науковців
Європейська комісія збільшила на 10 мільйонів євро фінансування програми MSCA4Ukraine, створеної для підтримки дослідників, які були змушені виїхати з України після повномасштабного вторгнення Росії.
18:04
ЄС хоче домовитись із Британією про спрощення подорожей для молоді
Європейська комісія 18 квітня оголосила про наміри укласти з Великою Британією нову угоду, яка спростить умови подорожей, навчання та працевлаштування європейської та британської молоді за кордоном.
18:01
Страховики у Британії заперечили, що їхні поліси покривають вибухи на "Північних потоках"
Страховики "Північних потоків" заперечили, що їхні поліси покривають пошкоджені у 2022 році вибухами газогони, призначених для транспортування російського газу до Західної Європи, оскільки ці збитки спричинила війна.
Аналітика короткоВажливі деталі закону про допомогу Україні, який готовий ухвалити Конгрес США
17:49
В Італії затримали злочинця, якого розшукують у США
Італійська поліція заарештувала "найбільш розшукуваного" американського злочинця на переповненій площі Святого Петра біля Ватикану.
17:47
Проти суперника Орбана почали розслідування через підозру в "іноземному фінансуванні"
Підконтрольне уряду Угорщини управління із захисту суверенітету розпочало перевірку новоствореного руху критика й опонента Віктора Орбана Петера Мадяра через повідомлення про "іноземне фінансування".
17:32
В Іспанії за загибель мігрантів у морі до 9 років засудили 2 осіб
Двох перевізників нелегалів засудили до 9 років ув'язнення за смерть чотирьох марокканських мігрантів, які потонули після того, як їх змусили вистрибнути з човна минулого року поблизу іспанського міста Сеута в Північній Африці.
17:27
Данія стала першою країною, яка закупить для ЗСУ зброю в українських виробників
Данія виділила 200 млн крон (28,5 млн доларів) на закупівлю в українських виробників озброєння та військової техніки для ЗСУ.
17:27
У Молдові депутати забороненого "Шора" хочуть скасувати результати місцевих виборів
Група молдовських депутатів розпущеної партії "Шор" олігарха-втікача Ілана Шора 18 квітня звернулась до Центральної виборчої комісії Молдови, вимагаючи анулювати результати місцевих виборів листопада 2023 року й призначити повторне голосування.
17:11
У Франції невідомий з ножем напав на двох дітей біля школи
У Франції двоє дітей 6 та 11 років отримали ножові поранення внаслідок нападу біля школи в містечку Суффельваєрсгайм на сході країни.
17:08
США та Британія наклали нові санкції на Іран через масований обстріл Ізраїлю
Сполучені Штати й Велика Британія 18 квітня спільно оголосили про санкції проти Ірану у відповідь на здійснений ним масований обстріл Ізраїлю минулими вихідними.
16:59
ОпитуванняБританські виборці працездатного віку відвернулись від партії влади
Виборці працездатного віку у Великій Британії відвернулись від керівнї Консервативної партії на тлі прогнозів про її нищівну поразку на парламентських виборах, що відбудуться протягом наступних дев'яти місяців.
16:54
опитуванняПонад 80% українців вважають, що безпекові угоди допоможуть протистояти агресії Росії
Переважна більшість українців вважає, що укладання двосторонніх угод у сфері безпеки допомагає Києву протистояти повномасштабній російській агресії.
16:47
Глава Сил оборони Естонії впевнений, що країна виграла б у війні проти РФ
Командувач Сил оборони Естонії генерал Мартін Херем переконаний, що у разі потенційного нападу Росії його країна зможе його відбити.
16:42
опитуванняМайже три чверті українців підтримують ідею Макрона про відправку військ в Україну
Переважна більшість українців прихильно ставляться до пропозиції президента Франції Емманюеля Макрона стосовно можливості відправлення західних військ в Україну за певних умов.
16:25
Розвідка Нідерландів каже, що Китай шпигує за їхньою промисловістю для зміцнення армії
Китайські шпигуни націлилися на напівпровідникову, аерокосмічну та морську промисловість Нідерландів, намагаючись зміцнити збройні сили КНР.
16:21
У МЗС обурені заявою прем'єра Грузії щодо закону про "іноагентів" і Україну
Міністерство закордонних справ прокоментувало розгляд в Грузії законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", а також висловило обурення заявою прем’єра країни Іраклія Кобахідзе про Україну в контексті ухвалення документа.
16:08
Литва вирішила значно посилити охорону кордону і видати прикордонникам кулемети
У Литві міністр оборони Лаурінас Кащюнас домовився з міністеркою внутрішніх справ Агне Білотайте про комплексне посилення охорони кордону.
15:56
ОпитуванняСтавлення українців до Польщі та США істотно погіршилося
Українці стали значно гірше ставитися до Сполучених Штатів та Польщі порівняно з минулим роком.
15:44
Віцеканцлер Німеччини: Готові швидко допомогти з відновленням енергоінфраструктури України
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек запевнив, що німецькі компанії готові негайно долучитися до відновлення енергетичної інфраструктури України, яка була зруйнована внаслідок російських атак.
15:26
Байден назвав Китай "ксенофобським"
Президент США Джо Байден під час своєї передвиборчої поїздки до штату Пенсильванія назвав Китай "ксенофобським", наголошуючи на економічних негараздах Пекіна.
15:16
Захарова жаліється, що Німеччина не хоче бачити РФ на річниці звільнення Бухенвальда
У МЗС Росії заявили, що отримали від Німеччини повідомлення про те, що участь російської сторони в заходах з нагоди 79-ї річниці звільнення в'язнів концентраційних таборів є небажаною.
15:06
Спікер парламенту Грузії побачив підтримку закону про "іноагентів" у протестах проти нього
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі заявив, що акції протесту проти законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу" демонструють його підтримку народом.
14:56
Кулеба: Як і у випадку з Ізраїлем, потрібен механізм, щоб Україна уникала жертв і руйнувань
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба дав зрозуміти, що Захід має інше ставлення до Ізраїлю, ніж до його країни, зазначивши, що коли минулими вихідними Іран вдарив ракетами й дронами по Ізраїлю, сили США, Великої Британії та Франції допомогли їх збити.
14:47
Глава МЗС Швеції: Нафтовий флот РФ у Балтійському морі може спричинити екологічний хаос
Швеція занепокоєна тим фактом, що Росія, переправляючи застарілі нафтові танкери через Балтійське море, може спричинити "екологічний хаос" у регіоні.
14:44
ЄСПЛ відхилив позов російського співака Кіркорова, який оскаржував заборону в’їзду до Литви
Європейський суд з прав людини визнав неприйнятною скаргу російського поп-співака Філіпа Кіркорова щодо рішення Литви заборонити йому в’їзд в країну, рішення є фінальним.
14:24
Глава МЗС Молдови пояснив, чому країна "обережна" із санкціями проти РФ
Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що його країна не наважується приєднатися до всіх санкцій ЄС проти Росії, щоб не викликати "певну негативну реакцію" з боку Москви.
14:02
До МЗС Німеччини викликали посла РФ через затримання російських агентів
До Міністерства закордонних справ Німеччини викликали російського посла після того, як у федеральній землі Баварія затримали двох агентів, що працювали на спецслужби РФ та мали намір влаштувати диверсії на об’єктах військової інфраструктури.
13:49
Президент Литви: Захід застосовує неприйнятні подвійні стандарти до допомоги Україні та Ізраїлю
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що країни ЄС і США застосовують подвійні стандарти, по-різному підходячи до надання допомоги Ізраїлю та Україні.
13:44
У Європі викрили велику шахрайську онлайн-платформу, затримали 37 підозрюваних
Британські правоохоронці у співпраці з Європолом і колегами з низки країн зірвали роботу великої онлайн-платформи, яка допомагала шахраям з усього світу виманювати дані у користувачів; затримали 37 причетних до її діяльності.
13:39
В Німеччині судять ультраправого депутата за використання нацистського гасла
Провідний член ультраправої партії постав у четвер перед судом за звинуваченням у використанні забороненого нацистського воєнізованого гасла.
13:31
Боррель: Саміт у Швейцарії має показати, як світ бачить завершення війни
Глава дипломаті ЄС Жозеп Боррель вважає, що міжнародна спільнота на Саміті миру у Швейцарії має висловитись, як вона бачить завершення війни в Україні.
13:20
Глава Міноборони Німеччини: Україна все ще може перемогти у війні проти РФ
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус переконаний, що перемога України у війні проти РФ досі можлива.
13:16
Виробник IRIS-T: Ще одна система буде в Україні "за кілька тижнів"
Гельмут Раух, керівник збройової компанії Diehl Defense, яка виробляє засоби протиповітряної оборони IRIS-T SLM, анонсував доставку ще одніє системи в Україну за кілька тижнів.
13:05
У парламенті Нідерландів закликали Європарламент відреагувати на загрозу впливу РФ на вибори
Спікер Палати представників парламенту Нідерландів звернувся з листом до президентки Європарламенту, вимагаючи вжити заходів для доброчесності європейських виборів на тлі звісток про спроби Росії впливати на них. 
13:03
Глава МЗС Німеччини: Іран має бути ізольований
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала до більш жорсткої позиції щодо Ірану після його масованої атаки на Ізраїль.
12:52
"Біолабораторії" і християни: Трампістка подала ідіотські правки до проєкту підтримки України
Трампістка Марджорі Тейлор Грін запропонувала серію дивних поправок у законопроєкт про підтримку України.
12:50
Кулеба говорив з Блінкеном про додаткові Patriot і схвалення Конгресом коштів для України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч з американським держсекретарем Ентоні Блінкеном.
12:37
Уряд Естонії схвалив закриття на ніч пункту пропуску на кордоні з РФ
Уряд Естонії офіційно ухвалив рішення про те, що з 1 травня прикордонний пункт "Нарва-1" перейде з цілодобового режиму роботи на скорочений.
12:29
Німецьке місто заборонило прокатні електросамокати
У німецькому місті Гельзенкірхен, що на заході країни, з наступних вихідних припинять роботу усі сервіси прокату електросамокатів після заборони через суд.
12:23
Британська розвідка: Після зміни командувача ЧФ РФ – найменш активний з початку війни
Розвідка Великої Британії проаналізувала останню активність Чорноморського флоту РФ, який зараз в основному базується у Новоросійську.
12:16
Кулеба закликав країни G7 брати приклад з Німеччини й знайти для України ППО
Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав країни G7 наслідувати приклад Німеччини і якнайшвидше ухвалити рішення про постачання додаткових систем ППО, зокрема Patriot та SAMP/T, для захисту українців від російського терору.
12:02
Президентка Грузії ветувала закон про скасування гендерних квот у списках на парламентські вибори
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала ухвалений у парламенті проєкт закону щодо скасування гендерних квот у списках політсил на парламентських виборах.
11:58
У Польщі в ДТП з військовим автомобілем постраждали п'ятеро людей
Військова поліція Польщі розслідуватиме обставини аварії, яка сталася у ніч на п’ятницю в Сілезькому воєводстві, в результаті якої постраждали п'ятеро осіб.
11:40
Прем’єрка Латвії каже, що ЄС готовий ввести більше санкцій проти Білорусі
Лідери ЄС готові посилити санкції проти Білорусі у зв'язку з обходом чинних обмежень, запроваджених ЄС проти російських союзників глави Кремля та торгівлі товарами для військової машини РФ.
11:27
Моравецький: Росія активно впливає на всі політичні групи в Європарламенті
Росія намагається впливати на усі політичні групи в Європейському парламенті, включаючи "Європейських консерваторів і реформістів" (ECR), куди належить колишня партія влади Польщі. 
11:21
У Косові скаржаться на посилені перевірки на кордоні з Сербією після історичного рішення ПАРЄ
У Косові повідомляють про низку випадків дуже тривалої перевірки громадян з косовськими документами, які поверталися з закордонних поїздок через територію Сербії в останні два дні.
11:00
фотоНа кордоні Литви та Білорусі авто з контрабандою спричинило пожежу
Рано вранці в четвер на пункті пропуску "Медінінкай" на кордоні Литви з Білоруссю спалахнула пожежа.
10:57
ЗМІ: Під Стокгольмом перехопили кількасот кілограмів кокаїну, є затримані
У Швеції в місті поблизу Стокгольма правоохоронці вилучили велику партію кокаїну та затримали ймовірних членів мережі наркоторговців.
10:39
У Європарламенті попередили Грузію через закон про "іноагентів": загрожує вступу в ЄС і НАТО
У Європарламенті заявили, що ухвалений у першому читанні в Грузії закон про "іноагентів" є атакою на незалежні ЗМІ та громадянське суспільство і ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни.
10:27
Microsoft вже помічає російські спроби впливу на вибори у США 
Компанія Microsoft повідомила, що відзначає наростання російських онлайн-кампаній з метою вплинути на президентські вибори США, що спостерігалося і перед попередніми виборами.
10:21
Spiegel: Німеччина заарештувала двох агентів РФ, що планували зрив військової допомоги Україні
У німецькій Баварії затримали двох агентів, що працювали на спецслужби Росії та мали намір влаштувати диверсії на об’єктах військової інфраструктури, щоб підірвати військову підтримку України.
09:52
відеоУ Румунії стався сильний вибух у багатоповерхівці: одна людина загинула, десятки евакуювали
У румунському місті Крайова вночі 18 квітня стався потужний вибух у багатоквартирному будинку, внаслідок чого одна жінка загинула, кілька людей поранені, а сусідам довелося шукати прихисток у рідних і друзів.
09:52
У Трампа розповіли, що на приватній зустрічі з Дудою вони говорили про Україну
Колишній президент Дональд Трамп у середу під час приватної вечері із президентом Польщі Анджеєм Дудою в Нью-Йорку обговорив війну в Україні та витрати НАТО.
09:35
фотоВіцеканцлер Німеччини прибув до Києва з неоголошеним візитом
Міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек у четвер рано-вранці прибув з неоголошеним візитом до Києва. 
09:22
Туск про засідання Євроради: "Якби всі сказані слова стали снарядами – було б чудово"
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск з іронією прокоментував зміст обговорень на засіданні Євроради про спільну безпеку та підтримку України, натякнувши, що правильним словам бракує практичного втілення. 
09:17
Рютте: Багато країн "сидять на купі "Патріотів", ми можемо викупити їх для України
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте і провідний кандидат на посаду генерального секретаря НАТО заявив, що продовжить спроби переконати країни, які "сидять на великій купі систем Patriot", вивільнити їх, щоб допомогти Україні протистояти атакам Росії.
09:03
Польські фермери відновлюють блокування двох КПП
Польські фермери у четвер відновлюють блокування руху вантажівок на пунктах перетину кордону з Україною "Медика – Шегині" та "Корчова – Краківець".
08:58
Амстердам заборонив будувати нові готелі – майже повністю
Амстердам, який прагне побороти масовий туризм, що в останні роки став значною проблемою для нідерландської столиці, майже повністю заборонив будівництво нових готелів. 
Аналітика короткоЧому рішення ПАРЄ по Косову стало історичною поразкою Сербії
08:38
Дуда приватно зустрівся з Трампом у Нью-Йорку
Президент Польщі Анджей Дуда провів у Нью-Йорку приватну зустріч з колишнім президентом Дональдом Трампом.
08:31
Лідери ЄС погодились покарати Іран санкціями за атаку на Ізраїль
ЄС розширить санкції проти Ірану після нападу країни на Ізраїль у минулі вихідні.
08:16
Партія проукраїнського прем’єра виграла вибори у Хорватії, дещо втративши позиції
Хорватський демократичний союз (HDZ) на чолі з чинним прем’єр-міністром країни Андреєм Пленковичем, який підтримує Україну у війні проти РФ, здобув перемогу на дострокових парламентських виборах – проти втратив трохи місць і не отримав більшості.
08:07
У Грузії знову є затримання на протесті проти скандального закону про "іноагентів"
Міністерство внутрішніх справ Грузії заявило про затримання двох осіб за підсумками масштабної акції, що проходила під будівлею уряду на знак протесту проти закону "про прозорість іноземного впливу".
07:52
Конгрес США хоче дозволити конфіскацію активів РФ та змусити Байдена розширити санкції – посол
Запропонований у середу на розгляд Палати представників Конгресу США 21st Century Peace through Strength Act ("Акт про мир у XXI столітті через силу") передбачає можливість конфіскації на користь України суверенних активів РФ та розширення антиросійських санкцій.
07:24
Посол розкрила деталі підтримки України, яку розгляне Конгрес США
Посол у США Оксана Маркарова розкрила деталі законопроєкту стосовно підтримки України Сполученими Штатами, який, як очікують, після багатьох місяців затримки у суботу розгляне Палата представників американського Конгресу.
07:05
Саміт ЄС підтримав термінову доставку засобів ППО в Україну
Саміт лідерів ЄС вважає терміновим забезпечити додаткові засоби ППО для України та закликав держави-члени прискорити доставку всієї необхідної військової допомоги, включаючи артилерійські боєприпаси та ракети.