18 листопада 2023

Новини
19:46
фотоУ Британії з-поміж 150 млн ялинок вибрали ту, що стоятиме біля парламенту
Управління лісового господарства Англії зрубало й відправило до Лондона 40-річну ситхінську ялину, яка стане новорічним деревом, що стоятиме під Біг-Беном, біля будівлі британського парламенту.
19:11
Орбан пообіцяв "виправити помилку" з відкриттям переговорів про вступ України до ЄС
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан на з’їзді своєї партії "Фідес" у суботу повторив, що вважає помилкою відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу, поки вона до цього "не готова".
18:50
фотоНімеччину відвідав представник "Талібану", але влада про це не знала
У Кельні цього тижня виступав Абдельбарі Омар, представник влади "Талібану" в Афганістані, що порушило питання про те, яким чином він зміг в’їхати на територію країни.
18:29
Метеорологи Ісландії кажуть про "високу ймовірність" виверження вулкана, влада заспокоює
Жителів міста Гріндавік на південному заході Ісландії, евакуйованого через підвищену сейсмічну активність, у суботу попередили про "високу ймовірність" виверження вулкана в найближчому майбутньому.
18:03
Шольц досі не полишає думки поговорити з Путіним
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у суботу підтвердив, що розглядає можливість поговорити з російським президентом Владіміром Путіним, коли складеться нагода.
17:42
Без сюрпризів: Орбана переобрали головою партії влади Угорщини
З’їзд угорської партії "Фідес", що відбувся в суботу в Будапешті, переобрав прем’єр-міністра Віктора Орбана своїм головою.
17:24
фотоРосіяни у Фінляндії мітингували проти закриття пунктів перетину кордону з РФ
Біля будівлі парламенту Фінляндії в суботу близько 100 російськомовних громадян влаштували протест проти "закриття кордонів" після рішення перекрити чотири із восьми пунктів перетину кордону з РФ.
17:05
фотоУ Мадриді зібрався рекордний протест проти амністії сепаратистів із Каталонії
Близько 170 тисяч людей у суботу пройшли центром Мадрида в межах найбільшого протесту проти закону про амністію для причетних до сепаратистського референдуму 2017 року каталонських діячів, який іспанські соціалісти погодили для формування уряду.
16:45
Словаки вважають проросійський уряд Фіцо компетентнішим, ніж попередників
Більшість громадян Словаччини вважає, що новий уряд на чолі з Робертом Фіцо буде ефективніше й із кращими результатами керувати державою, ніж попередні уряди Ігоря Матовича та Едуарда Гегера.
16:24
Боррель: Із сектору Гази почалась евакуація родичів працівників ЄС
Високий представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель оголосив про початок евакуації членів родин працівників ЄС, які перебувають у секторі Гази.
16:09
Партія прем’єрки Естонії переобрала її головою, третина делегатів була проти
Делегати Партії реформ Естонії в суботу переобрали головою політсили прем’єр-міністерку Каю Каллас, але при цьому третина з тих, хто голосував, не підтримав її кандидатуру.
15:43
Президент Латвії в День незалежності вшанував добровольця, що загинув в Україні
У Ризі в суботу відбувся військовий парад, присвячений 105-ій річниці проголошення незалежності Латвійської Республіки, у якому взяли участь військові Латвії та країн-союзників.
15:17
фотоУ Німеччині розбився приватний літак, пілот загинув
Рятувальники в суботу вранці знайшли рештки невеликого приватного літака Cessna у лісі неподалік аеродрому Шварце-Хайде, що під містом Ботроп на заході Німеччини, який зазнав аварії напередодні.
15:01
Пашинян вказав на ознаку підготовки Азербайджану до агресії проти Вірменії
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян висловив побоювання, що Баку може готуватись до військової агресії проти його країни, яку деякі азербайджанські джерела почали називати "Західним Азербайджаном".
14:38
Росія пообіцяла Празі відповісти на заморожування свого держмайна в Чехії
Міністерство закордонних справ Росії в п’ятницю, 17 листопада, викликало тимчасового повіреного у справах Чехії Їржі Чистецького у зв’язку з рішенням Праги заморозити російські державні активи на чеській території.
14:27
У Болгарії думають, як спонукати більше громадян іти на військову службу
У межах перегляду оборонної політики Болгарія шукає шляхи збільшення рівня привабливості військової служби через проблеми з поповненням військового резерву та мобілізацією.
13:57
Боррель вважає, що контроль над Газою повинна отримати Палестинська адміністрація
Топ-дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель вважає, що після завершення війни між Ізраїлем і терористичним угрупованням ХАМАС контроль над сектором Гази має перейти до Палестинської адміністрація.
13:18
Німецька "подруга Путіна" не бачить нічого поганого у співпраці з Росією
Німецька політикиня Сара Вагенкнехт, яка оголосила про вихід із партії "Лівих" для заснування власного політичного проєкту, виступила за налагодження економічної та енергетичної співпраці з Росією.
12:59
У Франції пенсіонеру дали тюремний строк за антисемітське графіті
Суд Страсбурга визнав 62-річного чоловіка винним у розпалюванні расової ненависті за антисемітське графіті й ухвалив засудити його до півтора року ув’язнення.
12:40
Кіпр хоче за п’ять років витрачати на оборону 2% ВВП
Міністр оборони Кіпру Міхаліс Гіоргаллас оголосив про наміри збільшити видатки острівної держави на військові цілі з урахуванням загострення геоополітичної напруженості в Європі та на Близькому Сході.
12:21
Фіни вважають РФ диктатурою і погіршили ставлення до "простих росіян" – опитування
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ставлення жителів Фінляндії до самої РФ, а також росіян різко погіршилось.
12:06
Опитування: Понад 80% фінів вважають, що РФ має програти війну і забратись з України
Нове опитування цінностей і настроїв фінського населення, здійснене Фінським форумом бізнесу та політики (EVA), свідчить про високий рівень підтримки України у її протистоянні повномасштабній російській агресії.
11:30
Британський депутат працюватиме на інвестфонд, пов'язаний із олігархами РФ під санкціями
Колишній голова Консервативної партії Великої Британії та член Палати громад Брендон Льюїс консультуватиме інвестиційну компанію LetterOne, співвласниками якої є підсанкційні російські олігархи Міхаїл Фрідман і Пьотр Авен.
11:02
Опозиція в Польщі висміяла пропозицію прем’єра підтримати програму уряду ПіС
Матеуш Моравецький, якому президент Польщі Анджей Дуда доручив формування уряду після парламентських виборів, у п’ятницю закликав опозицію підтримати програму його кабміну під назвою "Декалог польських справ".
10:42
Уряд Франції в грудні розгляне закріплення права на аборт у конституції
Рада міністрів Франції почне розгляд законопроєкту про закріплення добровільного переривання вагітності в конституції країни 13 грудня – перед можливим засіданням парламенту в березні для його остаточного схвалення.
10:29
Трамп виграв ще один суд, де намагались завадити його обранню президентом США
Окружний суд міста Денвер, що у штаті Колорадо, став на бік експрезидента Дональда Трампа в позові, де вимагалось заблокувати його участь у партійному голосуванні в межах президентських виборів 2024 року.
09:55
Парламенту пропонують унормувати приєднання України до роумінгу ЄС
У Верховній раді зареєстрували законопроєкт №10265 про єдину роумінгову зону з Європейським Союзом, який передбачає унормування цієї процедури, що діє на тимчасовій основі після повномасштабного вторгнення в Україну.
09:38
ЗМІ дізнались, як ЄС може обмежити продаж нафти з Росії в новому пакеті санкцій
Посли держав-членів Європейського Союзу в п’ятницю провели перший раунд обговорення нового, дванадцятого пакета санкцій проти Росії, який містить додаткові обмеження щодо російської нафти.
09:17
Британська розвідка: Найближчим часом лінія фронту в Україні навряд зміниться
Розвідувальне співтовариство Міністерства оборони Великої Британії в суботньому зведенні коротко описало поточну ситуацію на лінії фронту в Україні на тлі повномасштабної російської агресії.
09:06
Канада перевіряє можливий продаж своєї системи протидії дронам у Росію
Міністр оборони Канади Білл Блер повідомив, що правоохоронці й розвідувальні служби перевірять інформацію про можливий продаж системи протидії безпілотникам канадської компанії Skycope Technologies Російському технологічному університету ("МИРЭА").
08:37
В уряді Німеччини закликають брати на роботу українців без достатнього знання мови
Федеральний міністр праці Німеччини Губертус Хайль вважає, що роботодавцям слід брати на роботу українських біженців, які ще не встигли опанувати німецьку мову на належному рівні, але мають її базові знання.
08:19
Фінляндія закрила чотири пункти перетину кордону з Росією
У ніч проти суботи, 18 листопада, Фінляндія закрила чотири із восьми пунктів перетину кордону з Росією у відповідь на сплеск міграції.