24 квітня 2024

Статті
Обережні Штати Америки. Які проблеми у підтримці України не знімає рішення Конгресу США
Україні потрібне не "стримуюче лідерство", а коаліція рішучих. Сполучені Штати Америки ще можуть до неї доєднатися...
Новини
23:00
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
Президент Франції Емманюель Макрон почав переговори з іншими лідерами Європейського Союзу про пошук нового кандидата на посаду голови Європейської комісії, яку нині обіймає Урсула фон дер Ляєн.
22:38
Білий дім підтвердив, що США в березні передали Україні ATACMS і передадуть ще
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив повідомлення ЗМІ про те, що Україна вже отримала далекобійні ракети ATACMS у межах попереднього пакета військової допомоги.
22:24
Білий дім визнав, що через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван визнав, що через неспроможність Конгресу схвалити додаткове фінансування для України російські сили змогли захопити частину територій на сході.
22:03
"Радіо Свобода": Молдова зупинила експорт з Придністров'я товарів, що йшли на оборонку РФ
Влада Молдови домоглась припинення експорту до Росії товарів подвійного призначення з кількох заводів на території невизнаного Придністров’я, зокрема тираспольського заводу з виробництва пластмаси для друкованих плат "Молдовізоліт".
21:37
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
Депутат Європарламенту від ультраправої партії "Словацькі патріоти" Мирослав Радачовський під час засідання 24 квітня випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру "усьому світу, росіянам і українцям".
ДайджестСША поновили допомогу ЗСУ, Держдеп критикує телемарафон, 1,5 млрд макрофіну з ЄС: новини дня
21:11
Прем’єр Іспанії може піти у відставку на тлі розслідування проти його дружини
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес 24 квітня оголосив про призупинення участі в публічних заходах на наступні кілька днів і допустив відставку у зв’язку з атаками на нього та дружину через нібито конфлікт інтересів.
21:06
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
У Тбілісі біля парламенту Грузії знову зібралася акція протесту проти проєкту закону "про прозорість іноземного впливу", який загрожує західному курсу та євроінтеграції Грузії.
20:50
Перший з міністрів уряду Туска йде з посади – задля європейських виборів
У Польщі подав у відставку перший з міністрів в уряді Дональда Туска – міністр культури і національної спадщини – у зв’язку з його участю у виборах до Європарламенту.
20:46
Україна та Португалія почали переговори про безпекову угоду
Представники України та Португалії 24 квітня розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.
20:39
Єврокомісар: Вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
Європейський комісар із бюджетних питань Йоганнес Ган заявив, що вступ України до Європейського Союзу не становитиме значних фінансових труднощів для об’єднання.
20:15
відеоУ Байдена показали момент підписання закону з $61 млрд на підтримку України
Президент США Джо Байден показав момент підписання довгоочікуваного пакету законодавства із $61 млрд на підтримку України, що відновлює регулярну військову допомогу з боку США. 
20:10
ЗМІ стверджують, що ATACMS є і в новому пакеті зброї для України на $1 млрд
Далекобійні ракети ATACMS входять до складу нового пакета військової допомоги США Україні, оголошеного 24 квітня – одразу після підписання закону про додаткове фінансування на підтримку України та інших союзників США.
19:54
Зеленський подякував США за рішення про нову допомогу
Президент України Володимир Зеленський відреагував на остаточне затвердження у США пакету законодавства із 61 млрд доларів на подальшу підтримку України.
19:37
ЗМІ: США ще в березні передали Україні далекобійні ATACMS
Сполучені Штати в останні тижні, тобто ще до схвалення Конгресом додаткової допомоги, таємно відправили в Україну далекобійні ракети ATACMS, які вже були застосовані проти російських цілей.
19:37
Напад у школі в Уельсі: затримана виявилась школяркою-підлітком
Людина, яку затримали у зв’язку з нападом у школі в одному з міст британського Уельсу – дівчина підліткового віку. 
19:29
Лукашенко: Застосування ядерної зброї – наше з Путіним діло
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко стверджує, що застосування російської ядерної зброї на території країни вирішує він із Владіміром Путіним.
19:18
Троє міністрів уряду Польщі братимуть участь у виборах до Європарламенту
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про участь трьох міністрів свого уряду від партії "Громадянська коаліція" у червневих виборах до Європейського парламенту, які назвав одними з найважливіших за десятиліття.
19:00
Зеленський: Росія хоче зірвати саміт миру у Швейцарії, і ми знаємо як
Президент Володимир Зеленський стверджує, що українська розвідка дізналась про план Росії з перешкоджання Глобальному саміту миру у Швейцарії, запланованому на середину червня.
18:47
ЗМІ: Розміщення німецької бригади у Литві буде коштувати близько 11 млрд євро 
Розміщення у Литві німецької бригади може коштувати близько 11 млрд євро.
18:47
В Естонії почались найбільші кібернавчання НАТО, Україна вперше бере участь
У Таллінні 24 квітня під егідою Центру передового досвіду НАТО з питань кібероборони (CCDCOE) розпочались навчання Locked Shields 2024, які є найбільшими у світі навчаннями у сфері кібербезпеки.
18:29
У Німеччині підвищать пенсії через інфляцію
Уряд Німеччини схвалив підвищення пенсій на 4,57% з літа цього року, що значно перевищує поточний рівень інфляції.
18:20
США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на $1 млрд
Міністерство оборони США 24 квітня оголосило про виділення пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1 мільярд доларів – першого відтоді, як Конгрес ухвалив додаткове фінансування для допомоги іноземним союзникам.
18:16
Байден: В окопах на сході України радісно вітали голосування в Палаті представників
Президент США Джо Байден після підписання законопроєкту про додаткове фінансування для іноземних союзників 24 квітня розповів, як в окопах на сході України раділи рішенню Палати представників, яка розблокувала процес фінансування підтримки Києва.
18:15
Байден обіцяє відправити першу партію зброї в Україну у найближчі години
Президент США Джо Байден заявив, що першу партію допомоги Україні у рамках щойно підписаного закону про додаткове фінансування відправлять "вже у найближчі години". 
18:07
У Молдові передали до суду справу проти лідерки молдовської Гагаузії
Антикорупційна прокуратура Молдови заявила, що завершила розслідування та передала до суду справу проти башкана Гагаузії та голови офісу неконституційної партії "Шор" Євгенії Гуцул.
17:58
Байден підписав закон з 61 млрд доларів на підтримку України
Президент США Джо Байден підписав ухвалений Конгресом пакет законодавства, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні, а також допомогу іншим союзникам США.
17:57
Уряд Словаччини схвалив реформу суспільного мовника, яка викликала масові протести
Словацький уряд на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо 24 квітня схвалив реформу суспільного мовлення країни, яка передбачає ліквідацію нинішнього мовника – "Радіо і телебачення Словаччини" (RTVS).
17:38
У Німеччині відреагували на рішення МЗС України обмежити консульські послуги для чоловіків
Федеральний уряд Німеччини на тлі рішення Міністерства закордонних справ України обмежити надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку зазначив, що це не вплине на їхній статус тимчасового захисту.
17:37
У Британії арештували трьох осіб через загибель мігрантів у Ла-Манші
Британська поліція заявила про арешт трьох чоловіків за фактом загибелі п'яти мігрантів при спробі перетнути Ла-Манш.
17:29
У США засудили ще одного учасника штурму Капітолія 6 січня
У Сполучених Штатах отримав обвинувальний вирок ще один учасник штурму Капітолія прихильниками експрезидента Дональда Трампа 6 січня 2021 року, його засудили до шести років в’язниці. 
17:17
Кулеба про обмеження консульських послуг: Це справедливо, хлопці в окопах втомились
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає справедливим рішення обмежити надання консульських послуг за кордоном чоловікам мобілізаційного віку з огляду на ухвалення нового законодавства.
17:07
Остін та Шаппс обговорили рекордний пакет військової допомоги Україні від Британії
Міністри оборони США Ллойд Остін та Великої Британії Грант Шаппс провели телефонну розмову, яка зокрема стосувалася оголошення Лондоном свого рекордного пакета військової допомоги для України.
17:02
фотоУ школі в британському Уельсі – троє постраждалих та один затриманий
У британському Уельсі повідомляють про трьох постраждалих та одного затриманого після насильницького інциденту, деталі якого поки офіційно не розкривають.
17:00
Кулеба: Україна не готується до можливого повернення Трампа в Білий дім
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба стверджує, що Україна не здійснює особливих приготувань на випадок перемоги Дональда Трампа на президентських виборах 2024 року у США.
Аналітика короткоЯк Байден і Трамп бачать завершення війни і чому це – проблема для України
16:48
Голова МЗС: Лише військової допомоги США недостатньо для перемоги над Росією
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав західних союзників активізувати виробництво зброї для посилення допомоги Україні, наголосивши, що лише відновлення військової підтримки США недостатньо для перемоги над Росією і потрібен об'єднаний фронт партнерів.
16:46
Шольц не збирається давати Taurus Україні попри крок США щодо ATACMS
Канцлер Німеччини Олаф Шольц має намір дотримуватися своєї відмови постачати крилаті ракети Taurus в Україну, навіть попри те, що у Конгресі США готові передати американські далекобійні ракети ATACMS.
16:38
Кулеба про схвалення допомоги Україні в Конгресі США: Алілуя
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав рішення Конгресу США про схвалення додаткового фінансування допомоги Україні на суму 61 мільярд доларів.
16:34
Сунак і Шольц розповіли про домовленості щодо подальшої підтримки України
Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак та канцлер Німеччини Олаф Шольц на спільній зустрічі обговорили подальшу співпрацю для підтримки України.
16:21
ФотоШольц прийняв Сунака: оголосив про поглиблення співпраці з Британією
Канцлер Німеччини Олаф Шольц прийняв у Берліні прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака, який здійснив перший візит до ФРН на посаді глави уряду.
16:04
фотоНа частині території Румунії випав брудний дощ з пилом із Сахари
На півдні та сході Румунії у багатьох місцях випав брудний дощ з високою концентрацією пилу з пустелі Сахара. 
15:52
У Греції депутату загрожує кримінальна справа через бійку в парламенті
Спікер парламенту Греції Константін Тассулас заявив, що буде вимагати висунення кримінальних звинувачень проти законодавця, який нібито вдарив колегу під час дебатів у середу.
15:29
Європарламент погодив оновлений план транспортних проєктів на рівні ЄС, де згадано Україну
Європарламент схвалив оновлений план завершення великих транс’європейських проєктів, у якому згадано також про розвиток інфраструктури для зручнішого сполучення з Україною.
15:26
Близько 300 осіб звернулись до лікарів із симптомами отруєння після фестивалю у Німеччині
У Німеччині після фестивалю у місті Штутгарт близько 300 осіб звернулись до лікарів з ознаками отруєння.
15:00
фотоУ Молдові помітили фейкові запрошення на контрактну службу в армію та іноземний легіон
Міністерство оборони Молдови попередило про появу у громадських місцях плакатів з нібито запрошенням на контрактну службу в армію, які насправді не мають жодного стосунку до офіційних органів влади.
14:53
У Литві влітку пройдуть навчання за участю до 10 тисяч іноземних військових
Литовські законодавці ухвалили спеціальну резолюцію, яка дозволяє до 10 тисячам військових з інших країн взяти участь у міжнародних навчаннях Baltic Operations 2024 (BALTOPS), які відбудуться в червні.
14:37
ЗМІ: Франція пропонує ЄС нові санкції для боротьби з російською дезінформацією
Франція просить ЄС запровадити новий режим санкцій для боротьби з російською дезінформацією та операціями з впливу на вибори по всьому світу.
14:32
Аудит не зміг встановити, як Туреччина використовує кошти ЄС для біженців
Аудитори Євросоюзу заявили, що вони не можуть встановити, чи справді частина з мільярдів євро, які ЄС виділив Туреччині, щоб допомогти їй впоратися з сирійськими біженцями, мають якийсь вплив.
14:27
У найбільшому аеропорту-хабі Нідерландів з'являться швидші сканери на контролі безпеки
В аеропорту "Схіпхол" поблизу Амстердама, який є одним з найбільших авіахабів Європи, з травневих свят почнуть застосовувати нові, швидші сканери на контролі безпеки.
14:19
В ЄС "взяли до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
В Європейському Союзі прокоментували рішення МЗС України щодо призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах.
13:59
Іспанія схвалила компенсацію жертвам домагань католицьких священників
Іспанія схвалила план, спрямований на відшкодування та економічну компенсацію жертвам сексуального насильства, скоєного представниками католицької церкви.
13:47
В РФ зажадали відповідей від Вірменії через її спікера, який підтримав цілісність України
Голова російської Ради Федерації Валентина Матвієнко доручила сенаторам підготувати та направити до парламенту Вірменії запит у зв'язку з нібито антиросійськими заявами спікера Алена Симоняна.
13:32
фотоУ центрі Лондона армійські коні вирвались на свободу, постраждали четверо людей
Армійські коні промчали у середу центром Лондона після того, як втекли під час ранкових вправ, принаймні четверо людей отримали поранення.
13:30
Єврокомісія виплатила Україні транш макрофіну на 1,5 млрд євро
Європейська комісія у середу, 24 квітня, оголосила про виділення Україні траншу у 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги з великого пакета підтримки на суму 50 млрд євро.
13:27
У Литві закликали Швецію долучитися до патрулювання повітряного простору країни
Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас запросив Швецію розмістити свої винищувачі для здійснення місії повітряної поліції НАТО у Литві.
13:21
інфографікаОпитування показало, де у Європі громадяни найбільше готові захищати свої країни
Громадяни Вірменії, Азербайджану, Грузії, Косова, України, Албанії та Молдови найбільше серед європейців готові воювати за свою країну у разі потенційної небезпеки.
13:07
У Молдові відповіли, чи планують вводити візовий режим з Росією
Молдова не планує запроваджувати візовий режим для громадян Росії.
13:01
Прем'єр Британії сподівається поглибити оборонні зв’язки під час візиту до Німеччини
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час своєї зустрічі в Німеччині з канцлером Олафом Шольцом у середу сподівається поглибити співпрацю у сфері безпеки між країнами.
12:43
Президентка Грузії помилувала засудженого учасника антиурядового протесту
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі помилувала 22-річного Лазаре Григоріадіса – учасника тогорічних протестів проти закону про "іноагентів", якого засудили до дев’яти років ув’язнення за нібито напад на поліцейських.
12:37
Президент Португалії заявив, що країна має заплатити за рабство і колоніальні злочини
Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза заявив, що країна несе відповідальність за злочини, скоєні під час періоду рабства та колоніальної ери, і припустив, що існує потреба у відшкодуванні.
12:26
У Боснії арештували 23 підозрюваних у причетності до оточення надвпливового наркобарона
Правоохоронні органи Боснії і Герцеговини арештували 23 особи за підозрою у приналежності до найближчого оточення наркобарона, який має вплив на глобальному рівні.
12:24
Блінкен прибув до Шанхая
Держсекретар США Ентоні Блінкен у середу, 24 квітня, прибув до китайського Шанхая.
12:07
Міністр оборони Британії закликав НАТО збільшити межу витрат на оборону до 2,5% ВВП
Міністр оборони Британії Грант Шаппс заявив, що хоче, щоб нова ціль НАТО щодо витрат на оборону збільшилася з нинішніх 2% валового внутрішнього продукту до 2,5%.
11:49
В Грузії обурені висловлюваннями в Європарламенті про протести та дії поліції
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі висловив обурення тим, що напередодні в Європарламенті розкритикували дії поліції під час протестів проти закону про "іноагентів".
11:44
ЗМІ: ЄС пропонують не починати переговори з Грузією через закон про "іноагентів"
У проєкті резолюції Європарламенту закликають ЄС не починати переговори про членство з Грузією, якщо в країні буде діяти скандальний закон "Про прозорість іноземного впливу".
11:31
Макрон особисто запевнив, що вода в Сені буде чистою
Президент Франції Емманюель Макрон особисто запевнив, що вода в річці Сена буде чистою, щоб там можна було провести змагання з плавання на Олімпійських іграх.
11:26
Грузія продовжила термін безвізового перебування для громадян України до трьох років
Уряд Грузії збільшив до трьох років термін безвізового перебування у країні для громадян України.
11:11
У Бундестазі вимагають від Шольца дати Taurus Україні після схвалення допомоги Сенатом США
Голова комітету з питань оборони в Бундестазі Марі-Агнес Штрак-Циммерманн закликає канцлера Олафа Шольца надати Україні далекобійні ракети Taurus після схвалення мільярдної допомоги Сенатом США.
10:53
Німеччина відновить співпрацю зі скандальною агенцією ООН у справах палестинців
Федеральний уряд Німеччини хоче відновити допомогу Близькосхідному агентству ООН у справах палестинських біженців UNRWA, кількох співробітників якого запідозрили в причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль.
10:48
Розвідка Британії: В РФ зафіксували рекордну кількість справ про дезертирство
Розвідка Великої Британії проаналізувала повідомлення про рекордну кількість справ про дезертирство у військових судах Росії, а також про рекордну кількість прохань від росіян про притулок в іноземних країнах.
10:36
Держдеп США згадав телемарафон у звіті щодо порушень прав людини
Державний департамент США у звіті щодо порушень прав людини у 2023 році згадав про телемарафон "Єдині новини" як приклад порушення свободи висловлення думок.
10:25
ФотоСтолицю Греції накрила помаранчева імла від пилу з Сахари
Грецьку столицю Афіни напередодні накрила помаранчева імла через хвилю пилу з пустелі Сахара.
10:11
Президент Фінляндії назвав найкращий спосіб, щоб уникнути війни
Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що його країна разом зі Швецією, які нещодавно приєднались до НАТО, мають відігравати важливу роль у підтримці миру, водночас він закликав "менше говорити і більше готуватись" до потнеційної війни.
09:52
Німецький ультраправий євродепутат не хоче йти у відставку на тлі шпигунства свого помічника
Топкандидат на виборах до Європарламенту від ультраправої "Альтернативи для Німеччини", євродепутат Максиміліан Кра не збирається йти у відставку після того як його помічника звинуватили у шпигунстві на Китай.
09:43
Bloomberg: Сі Цзіньпін у травні відвідає Белград
Лідер Китаю Сі Цзіньпін у травні відвідає Сербію, дата візиту приблизно припадатиме на 25-ту річницю удару США по китайському посольству в Белграді під час операції НАТО у 1999 році.
09:37
Німецька опозиція закликала Сунака тиснути на Шольца щодо Taurus для України
Перед сьогоднішньою зустріччю канцлера Німеччини Олафа Шольца з прем’єр-міністром Британії Ріші Сунаком у Берліні фракція опозиційного Християнсько-демократичного союзу закликає главу британського уряду тиснути на німецького колегу щодо поставки Україні крилатих ракет.
короткоПосол розповіла про допомогу США і ставлення американців до ударів по Криму і Росії
09:26
Байден: Я майже готовий купити Біблію від Трампа, щоб подивитися, що там, в біса, написано
Президент США Джо Байден висміяв свого майбутнього суперника на президентських виборах Дональда Трампа, який минулого місяця почав продавати Біблії.
09:20
Болгарська проросійська євродепутатка отримала місце у виборчому списку пронатівської партії
Єлена Йончева, євродепутатка від проросійської Болгарської соціалістичної партії (БСП), погодилася приєднатися до виборчого списку партії турецької меншини DPS – дуже проєвропейської та пронатівської політичної сили.
09:05
У Латвії хочуть дозволити служити в збройних силах іноземцям
У Латвії готують поправки до Закону про військову службу, які дозволять залучати до складу Національних збройних сил іноземців.
08:55
Європарламент відкриє офіс на Західних Балканах для посилення нагляду за розширенням
Європейський парламент планує відкрити новий офіс на Західних Балканах, щоб посилити нагляд за процесом розширення.
08:41
Сотні росіян звинувачують у підробці документів на громадянство Болгарії
У Болгарії спеціальна комісія виявила, що за останні три-чотири роки 343 кандидати з Російської Федерації, які прагнули отримати громадянство Болгарії, подали фальсифіковані документи.
08:40
У Німеччині поліція застрелила озброєного мачете чоловіка в університеті
У Німеччині в університеті Мангейма поліція застрелила чоловіка, який, за свідченнями очевидців, був озброєний мачете.
08:28
У США непокояться через дедалі більш агресивні дії Китаю в Азії
Китай швидко стає більш агресивним у своїй риториці і діях в Азії, заявив глава Індо-Тихоокеанського командування США Джон Аквіліно.
08:15
У Північній Македонії обирають президента
Президентські вибори проходять у середу в Північній Македонії, яка майже два десятиліття намагається приєднатися до ЄС.
08:01
Глава Пентагону поговорив з грецьким колегою на тлі публікацій про тиск щодо Patriot для Києва
Міністр оборони США Ллойд Остін провів телефонну розмову зі своїм грецьким колегою Нікосом Дендіасом.
07:38
Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
В рамках своєї підтримки Велика Британія направить до Польщі винищувачі Typhoon для захисту повітряного простору країни.
07:12
Зеленський подякував Сенату США за схвалення допомоги Україні
Президент Володимир Зеленський подякував Сенату США за ухвалення законодавчого пакета, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів для України.
07:01
Байден розповів, коли підпише проєкт з допомогою Україні
Президент США Джо Байден пообіцяв підписати ухвалений напередодні Сенатом законодавчий пакет, який, зокрема, передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні, у середу, 24 квітня.
06:17
Сенат США остаточно схвалив додаткову допомогу Україні
Сенат США ввечері 23 квітня схвалив законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні та союзникам.