26 березня 2024

Статті
Курс на поглинання: як Росія змінює стратегію щодо окупованих територій Грузії
Якщо самі абхази все ще зберігають віру в можливість незалежності, Росія вже остаточно зробила ставку на поглинання "республіки".
Колонки
Як Україна буде домовлятися про вступ до ЄС та чому уряду не обійтися без "елітного дивізіону"
Учасників переговорів з ЄС необхідно виділити в "елітний дивізіон" держслужби, постійно інвестуючи ресурси держави в їхнє посилення та професійну підготовку.
Новини
22:57
У Британії чоловік має заплатити £20 тисяч, бо увірвався у двір сусідів, щоб забрати м’яча
Суд Лондона зобов’язав британця Хаїма Адлера заплатити 19,8 тисячі фунтів стерлінгів моральної компенсації сусідській сім’ї за те, що він увірвався в їхній будинок, намагаючись забрати футбольний м’яч свого сина.
22:42
Китайська компанія вийшла з тендеру в Болгарії після початку перевірки Єврокомісії
Китайський залізничний гігант CRRC вирішив вийти з тендерного проєкту в Болгарії після того, як Європейська комісія в лютому вирішила почати розслідування щодо нього через підозри в отриманні субсидій.
22:21
фотоТисячі людей у Будапешті вимагали відставки Орбана після "злитого" аудіо про корупцію
У Будапешті ввечері 26 березня зібрались кілька тисяч людей, вимагаючи відставки головного прокурора і прем'єр-міністра країни Віктора Орбана на тлі опублікованого аудіо зі свідченнями корупції в уряді.
22:00
Сейм Литви попередньо підтримав визнання місцевої Компартії злочинною організацією
Литовський Сейм 26 березня на стадії внесення схвалив законопроєкт, метою якого є юридична оцінка Комуністичної партії Литви (КПЛ) як злочинної організації.
21:46
Rheinmetall отримає 130 млн євро від ЄС на розширення виробництва боєприпасів
Німецький збройовий концерн Rheinmetall оголосив, що отримає понад 130 мільйонів євро від Європейського Союзу на збільшення виробництва боєприпасів.
21:28
Два російські десантні кораблі й танкер "заблукали" у водах Іспанії
Штаб оборони Іспанії (EMAD) заявив, що протягом 21-26 березня патрульні катери іспанських Військово-морських сил супроводжували два російські десантні кораблі й танкер, які пропливали в іспанських суверенних водах.
21:09
У Німеччині застерігають від "путінської пропаганди" про імпорт зерна з України
Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір опосередковано розкритикував фермерів із Польщі та Угорщину, які нарікають на імпорт зерна з України як нібито головну причину їхніх збитків.
21:06
Кемерон відреагував на заяви РФ, що Захід та Україна причетні до теракту під Москвою
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон прокоментував заяви з Москви, що західні країни та Україна нібито причетні до теракту в концертній залі Crocus City Hall у Підмосков’ї.
ДайджестЛукашенко погрожує НАТО війною, Байден наздоганяє Трампа, корупція в уряді Орбана: новини дня
20:52
фотоЗеленський обговорив із делегацією парламенту Естонії військову підтримку та "гарантії безпеки"
Президент Володимир Зеленський 26 березня зустрівся в Києві з делегацією парламенту Естонії на чолі з її спікером Лаурі Хуссаром.
20:41
фотоЗМІ: Білорусь попри санкції ввозить до Польщі деревину під виглядом казахстанської
Принаймні частина деревини, яка ввозиться через Польщу до Європейського Союзу нібито з Казахстану, може бути насправді білоруського походження – таким чином обходячи запроваджені у березні 2022 року санкції.
20:38
Іспанія придбала частку в корпорації для протидії плану Саудівської Аравії
Уряд Іспанії придбав 3% акцій телекомунікаційної компанії Telefonica SA, намагаючись протидіяти присутності саудівської Saudi Telecom в компанії, яку він вважає стратегічною.
20:13
Спецслужби Бельгії ведуть стеження за 650 екстремістами в країні
Координаційне управління аналізу загроз Бельгії (OCAM), яке займається боротьбою з тероризмом, ідентифікувало 650 людей із екстремістськими поглядами, за якими спецслужби здійснюють стеження.
19:56
Франція незабаром поставить Україні 78 САУ Caesar – міністр
Міністр оборони Франції Себатьєн Лекорню оголосив, що Париж незабаром зможе поставити Києву 78 самохідних гаубиць Caesar та збільшить поставки снарядів, щоб задовольнити нагальні потреби України в боєприпасах.
19:55
фотоЛукашенко із собакою в руках пригрозився загарбати частину Литви та Польщі
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко обговорив можливий напад на Сувалкський коридор – розташовану між Білоруссю та Калінінградською областю РФ ділянку території Литви й Польщі.
19:33
Високий представник БіГ схвалив закони про боротьбу з шахрайством на виборах
Міжнародний спостерігач за миром у Боснії і Герцеговині, Високий представник Крістіан Шмідт 26 березня вніс зміни до виборчого законодавства країни, покликані забезпечити чесність виборчого процесу.
19:32
У Британії кажуть, що санкції проти Китаю покликані уникнути торговельних проблем
Міністерка освіти Великої Британії Джилліан Кіган заявила, що реакція уряду на ймовірні кібератаки на її держустанови та політиків, яких підтримує Китай, була спрямована на уникнення "торговельних проблем" з Пекіном.
19:18
Уряд Іспанії оскаржить у суді громадську ініціативу про "незалежність Каталонії"
Іспанський уряд вирішив оскаржити в суді рішення парламенту Каталонії розглянути громадську ініціативу, яка закликає проголосити незалежність цього регіону.
18:59
зміненоУ Молдові скасували заборону на вибори для "агентів РФ"
Конституційний суд Молдови 26 березня визнав неконституційними поправки до законодавства, які обмежували участь представників неконституційних партій – зокрема пов’язаної з олігархом утікачем Іланом Шором партії "Шор" – у виборах.
18:50
Остін – главі Міноборони Ізраїлю: Захист палестинців є моральним обов'язком
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив на початку зустрічі зі своїм ізраїльським колегою Йоавом Галланом, що захист палестинського цивільного населення в Газі є моральним та стратегічним імперативом.
18:38
Розвідка Швейцарії потерпає від нестачі кадрів та проблем із управлінням – звіт
Ефективність Федеральної розвідувальної служби Швейцарії в останні роки була послаблена кадровими проблемами, які спонукали до реорганізації відомства.
18:24
У Польщі терміново переглянуть процедури після серії смертельних випадків на військових навчаннях
Польський Генштаб анонсував терміновий перегляд процедур після серії нещасних випадків з летальними наслідками під час військових навчань. 
18:14
У Польщі ініціювали розслідування проти голови центробанку, призначеного попередниками
Група зі 191 депутата владної коаліції польського Сейму ініціювала клопотання про притягнення до відповідальності голову Національного банку Адама Глапінського, призначеного попередньою владою.
18:06
Британія вперше з повітря скинула гумдопомогу для Гази
Королівські військово-повітряні сили (ВПС) Великої Британії вперше доставили понад 10 тонн продовольства в Газу в межах міжнародних зусиль з надання життєво необхідної допомоги цивільному населенню.
18:02
оновленоСпікер парламенту Естонії перебуває у Києві, зустрівся з головою Ради і прем'єром
У Києві у вівторок перебуває з візитом спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар.
17:56
Поліція Відня виправдалась за "подарунки" від посольства РФ
Віденська поліція заявила, що пакунки з "подарунками", які вручило кільком її співробітникам посольство Росії за охорону на "голосуванні" 17 березня, не є порушенням правил, але пообіцяла надалі не допускати подібних ситуацій.
17:43
ЗМІ: Макрон їде до Бразилії в пошуках зрушень щодо України
Президент Франції Емманюель Макрон у вівторок розпочинає триденний візит до Бразилії, де головним питанням його порядку денного буде спроба переконати свого бразильського колегу Лулу да Сілву зайняти позицію щодо війни.
17:34
ЄС просить великі онлайн-платформи вжити заходів перед виборами до Європарламенту
Європейська комісія у вівторок, 26 березня, звернулась до великих онлайн-платформ штибу Facebook, YouTube і TikTok із проханням допомогти з цифровою безпекою на прийдешніх виборах до Європарламенту в червні.
17:25
У Кабміні з’явиться робоча група щодо реалізації безпекових угод із союзниками
У Кабінеті міністрів з’явиться міжвідомча група  з питань реалізації двосторонніх угод про співробітництво у сфері безпеки.
17:20
Британія викликала голову посольства Китаю через хакерські атаки
Міністерство закордонних справ Великої Британії 26 березня повідомило про виклик тимчасового повіреного у справах Китаю через серію кібератак, у причетності до яких Лондон підозрює китайських хакерів.
17:18
Шольц готовий обговорити зміну правил, що обмежують борг Німеччини
Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив готовність обговорити реформування бюджетних правил країни, які обмежують розмір її запозичень.
17:08
Між Угорщиною та Бразилією – дипломатичний скандал через "гостювання" Болсонару в посольстві
Міністерство закордонних справ Бразилії викликало угорського посла Міклоша Халмая після публікації The New York Times про те, як у будівлі посольства два дні перебував експрезидент Жаїр Болсонару, близький соратник Віктора Орбана.
16:54
опитуванняБайден наздоганяє Трампа в рейтингах у шістьох із семи "хитких штатів"
Чинний президент США Джо Байден суттєво скоротив розрив або випередив Дональда Трампа у шістьох із семи "хитких штатів".
16:52
У Чехії кажуть, що в межах її ініціативи Україна потенційно може отримати 1,5 млн снарядів
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що очолювана Прагою ініціатива, яка передбачає закупівлю близько 800 тисяч снарядів за межами Євросоюзу, приносить свої плоди.
16:47
Голова топкомітету Бундестагу йде у відставку, зокрема через розбіжності щодо України
Один із провідних членів Соціал-демократичної партії Німеччини, голова зовнішньополітичного комітету Бундестагу Міхаель Рот оголосив про намір піти з політики до завершення свого чинного мандата.
16:18
У Польщі під час навчань у горах загинув спецпризначенець
Під час гірських навчань в околицях Нижніх Рис у Польщі загинув боєць спецназу.
16:11
З Молдови поїхав співробітник посольства РФ, якого вислали за "вибори" у Придністров’ї
Співробітник посольства Росії у Кишиневі, якого Молдова оголосила персоною нон грата, вже виїхав з країни. 
Аналітика короткоЧому для успішної євроінтеграції Україні потрібна реформа державного управління
15:54
Король Британії відвідає великоднє богослужіння попри лікування від раку
Король Великої Британії Чарльз ІІІ відвідає великодню недільну службу в каплиці Святого Георгія у Віндзорі, що стане його першою публічною появою на традиційному королівському заході з того часу у нього виявили рак.
15:33
Керівник спецслужби Чехії вважає поточну ситуацію найбільш загрозливою з часів Другої світової
Керівник Служби інформації та безпеки Чехії Міхал Куделка вважає, що поточна безпекова ситуація у Європі та світі найбільш загрозлива з часів Другої світової війни.
15:26
Кіпр та США підпишуть угоду про співпрацю у боротьбі з відмиванням грошей
Уряди Сполучених Штатів та Кіпру оголосили про намір посилити свою співпрацю для зміцнення можливостей європейської країни в протидії та переслідуванні незаконних фінансових операцій.
15:10
Президент Чехії вважає, що у перспективі країні все ж варто мати посла в Росії
Президент Чехії Петер Павел вважає, що у довгостроковій перспективі для Чехії все ж важливо мати свого посла у Росії.
14:56
Німеччина виділяє 45 млн євро агенції ООН у справах палестинців, але не для Гази
Уряд Німеччини виділяє 45 мільйонів євро Близькосхідному агентству ООН UNRWA для його роботи в Йорданії, Лівані, Сирії та на окупованому Західному березі річки Йордан, водночас фінансування для Гази залишається призупиненим.
14:46
Міністр оборони Франції допускає радикальні кроки для нарощування оборонного виробництва
Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що "не виключає" реквізиції потужностей підприємств для того, щоб нарощувати оборонне виробництво. 
14:32
Глава МЗС Угорщини підіграв риториці Кремля про Третю світову
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв’ю російському державному пропагандистському агентству ТАСС заявив, що відправлення військ НАТО в Україну загрожує Третьою світовою війною.
13:59
В Угорщині спалахнув скандал через публікацію аудіо про корупцію в уряді Орбана
В Угорщині спалахнув скандал у зв’язку з оприлюдненням аудіозапису з голосом колишньої міністерки юстиції Юдіт Варги, на якому вона нібито підтверджує змову угорських урядовців для приховування корупції. 
13:56
У Сеймі Литви хочуть призупинити роботу комітету з питань оборони після заяв ексміністра 
Опозиційні депутати у Сеймі Литви ініціюють призупинення роботи комітету з нацбезпеки й оборони після натяків ексміністра оборони, що деякі його члени залучені до лобізму в оборонних закупівлях.
13:32
В уряді попередили ЄС: додаткові обмеження українського імпорту загрожують продовжити війну
В українському уряді наголошують, що прагнення деяких країн ЄС, зокрема, Польщі та Франції, розширити обмеження на імпорт українських продуктів харчування ризикує затягнути війну Росії.
13:20
Поліція безпеки Фінляндії: Росія залишається найбільшою загрозою для країни
Поліція безпеки Фінляндії Supo вважає, що Росія, як і раніше, залишається найсерйознішою загрозою національній безпеці країни.
13:13
Бербок знову проводить переговори в Ізраїлі та з Палестинською адміністрацією
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок проведе переговори з ізраїльським колегою Ісраелем Кацом, а перед тим була на Західному березі та зустрілася з Палестинською адміністрацією. 
12:59
Ассанжу вдалося через суд відтермінувати потенційну екстрадицію у США
Високий суд Лондона ухвалив рішення на користь засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, відтермінувавши його потенційну екстрадицію з Британії до США.
12:42
У Туреччині затримали 147 підозрюваних у зв'язках з "Ісламською державою"
Турецькі правоохоронці заарештували 147 осіб, підозрюваних у зв'язках з джихадистським угрупованням "Ісламська держава".
12:30
Лукашенко приїхав на кордон з Литвою і почав лякати відповіддю на "провокації"
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко відвідав Ошмянський район, який межує з Литвою, де проводяться заходи перевірки бойової готовності з'єднань і військових частин.
12:27
До ексміністра юстиції Польщі прийшли з обшуком
У Польщі тривають десятки обшуків і затримали кілька осіб за підозрами у зловживаннях у Фонді справедливості, спецфонді у підпорядкуванні Мін’юсту, за попередньої влади; з обшуком прийшли у тому числі до колишнього міністра юстиції Збігнєва Зьобро. 
12:16
фотоУгорщина допоможе встановити особи загиблих у війні, кажуть у Нацполіції
Керівники поліції України та Угорщини провели зустріч в Ужгороді, де обговорили подальшу співпрацю, зокрема – майбутню допомогу Будапешта із встановленням осіб загиблих у війні.
12:00
Парламент Болгарії прийняв відмову очільниці МЗС від посади прем’єра
Парламент Болгарії на засіданні у вівторок прийняв відмову очільниці МЗС країни Марії Габріель від посади прем’єр-міністра, визнавши неуспішним перший мандат на формування уряду.
11:39
У Німеччині анонсували перевірки на кордонах під час чемпіонату Європи з футболу
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер оголосила про тимчасові перевірки на всіх німецьких кордонах під час чемпіонату Європи з футболу, який відбудеться цього літа.
11:33
В РФ повідомили про заочний арешт громадянина Грузії за підрив Керченського мосту
Басманний суд Москви заочно заарештував громадянина Грузії Александра Інасарідзе за звинуваченням у нібито скоєнні" теракту" на мосту через Керченську протоку.
11:26
Глава МЗС Іспанії: Ні Євросоюз, ні НАТО не готуються до жодної війни
Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що ні Євросоюз, ні НАТО, ні його країна не ведуть підготовку до жодної війни попри загрозу з боку РФ і її розв’язану війну проти України.
11:18
У Чехії запропонували прийняти в Празі білоруський уряд в екзилі
Спікер Сенату Чехії Мілош Вистрчил вважає, що білоруський уряд у вигнанні міг би працювати у Празі.
11:07
Розвідка Британії розповіла про дилему РФ щодо новостворених військових підрозділів
Розвідка Великої Британії розповіла, що РФ зіткнулася з дилемою щодо новостворених підрозділів: чи залишати їх у місцях дислокації після створення, чи перекидати їх для участі у воєнних діях в Україні.
10:58
Рівень бідності в Італії досяг нового максимуму
Кількість людей, які живуть у бідності в Італії, зросла у 2023 році до найвищого рівня за останні десять років.
10:48
Глава МВС Франції: Терористична загроза дуже висока, маємо озброїтися проти неї
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив про безпрецедентний рівень терористичної загрози в країні.
10:36
Глава МЗС Литви: Без лідерства США Україні не виграти війну
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс під час візиту до Сполучених Штатів заявив, що Україна не зможе виграти війну, якщо США не проявлять своє лідерство.
10:34
У Франції арештували майже 200 осіб під час масових антинаркотичних рейдів
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив, що понад 187 осіб було заарештовано в рамках масштабних антинаркотичних рейдів, які проводяться в декількох містах країни.
10:22
фотоФермери розпалили вогнище біля Європейського парламенту 
Фермери у вівторок вранці почали прибувати до європейського кварталу Брюсселя на нову демонстрацію, звинувачуючи політику ЄС у нанесенні шкоди їхньому бізнесу.
10:18
Держдеп не бачить доказів порушення Ізраїлем гуманітарного права в секторі Гази
У Держдепі США заявили, що не бачить доказів порушень міжнародного гуманітарного права з боку Ізраїлю під час воєнних дій у секторі Гази.
ВідеоСловаччина – друга Угорщина? Результати першого туру свідчать про інше
09:52
Фермери протестуватимуть у Брюсселі, де міністри ЄС говоритимуть і про агроімпорт з України
У вівторок фермери привезуть свої трактори до Брюсселя, у той час як міністри сільського господарства держав Євросоюзу проведуть зустріч, щоб знайти спосіб заспокоїти їх та вирішити, що ЄС робити з українським агроімпортом.
09:50
Кулеба про відправку іноземних військ в Україну: Цей день може настати
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не просила розгортання іноземних військ на своїй території, але колись "цей день може настати".
09:39
МЗС Польщі: У НАТО розглядають варіант збиття російських ракет біля своїх кордонів
У МЗС Польщі заявили, що у НАТО розглядають варіант збиття російських ракет, коли вони летять у бік території Північноатлантичного альянсу.
Аналітика короткоЧи знищить членство в Євросоюзі українських аграріїв
09:26
Кулеба відреагував на публікацію про нібито заклики США не бити по НПЗ в Росії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував інформацію, що з'явилась в ЗМІ, про те, що США нібито закликали Україну припинити удари по російських НПЗ.
09:18
МЗС Естонії каже про "обнадійливі повідомлення" зі США про допомогу Україні
Глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна повідомив, що під час візиту до Сполучених Штатів міністрів закордонних справ країн Балтії вони отримали "обнадійливі повідомлення" про схвалення пакета допомоги Україні в розмірі 61 млрд доларів.
09:10
Кулеба звернувся до Заходу на тлі масованих атак РФ: Дайте нам ці кляті Patriot
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що системи протиповітряної оборони Patriot наразі є єдиною річчю, якої відчайдушно потребує Україна, щоб захиститися від безперервних ракетних атак Росії.
08:59
Уряду Греції загрожує вотум недовіри через нові дані про катастрофу на залізниці
Парламент Греції розгляне оголошення вотуму недовіри уряду після того, як у пресі з'явилася резонансна інформація стосовно однієї із найжахливіших залізничних аварій у країні, що забрала життя 57 людей.
08:51
Кулеба: Отримуємо роздратовані коментарі від Німеччини за прохання передати Taurus
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що отримує "роздратовані коментарі" від Німеччини, коли Україна закликає Берлін передати далекобійні ракети Taurus.
08:38
Данія може продати Аргентині ті F-16, які не передасть Україні
В Данії допускають продаж Аргентині тих винищувачів F-16, які не будуть передані Україні.
08:37
Трамп попередив Ізраїль, що той втрачає велику підтримку
Експрезидент США Дональд Трамп, який називав себе найбільш проізраїльським президентом Сполучених Штатів в історії, заявив, що Ізраїль повинен закінчити війну в Газі, й попередив, що країна "втрачає багато підтримки".
08:19
ЗМІ: Білий дім звинувачує Нетаньягу в погіршенні відносин між США та Ізраїлем
У Білому домі вважають, що розкол у відносинах між Ізраїлем і США через резолюцію Ради Безпеки ООН виник як штучна криза, створена прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу з внутрішньополітичних причин.
08:19
Польща обіцяє відповідь Росії, чий посол проігнорував виклик Варшави
Голова Міноборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш пообіцяв, що Варшава дасть відповідь на ігнорування послом Росії виклику до польського МЗС у зв’язку з порушенням російською ракетою повітряного простору країни. 
07:46
Білий дім: Спікер Джонсон шукає привід, щоб не ставити на голосування проєкт з коштами Україні
У Білому домі заявили, що спікер Палати представників Майк Джонсон шукає привід для того, щоб не виносити на голосування законопроєкт, який передбачає виділення допомоги Україні.
07:21
Блінкен розповів міністру оборони Ізраїлю про альтернативи операції в Рафаху
Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся у Вашингтоні з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галланом.
07:05
Глава МЗС Польщі поговорив зі Столтенбергом про інцидент з російською ракетою
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час телефонної розмови з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом обговорив інцидент з російською ракетою, яка порушила польський повітряний простір.