27 січня 2023

Статті
Крига скресла: як нейтральна Швейцарія схиляється до реекспорту озброєнь в Україну
Швейцарія зробила перший крок до того, щоб дозволити реекспорт власної зброї в Україну. Чому це важливо і хто там виступає за та проти допомоги Києву?
На крок ближче до Гааги: як Рада Європи готує трибунал для Путіна та Лукашенка
У Гаазі мають створити "суд одного злочину" для покарання керівництва Росії та Білорусі за злочин агресії, вчинений ними проти України...
Новини
23:30
фотоФінляндія готується повернути двох панд Китаю – нема грошей на утримання
Фінський зоопарк Яхтярі, який перебуває у скрутному фінансовому становищі, в п'ятницю заявив, що готується повернути двох гігантських панд, позичених у Китаї, оскільки більше не може дозволити собі їх утримання.
23:15
Німеччина звинуватила Росію в перекручуванні слів очільниці МЗС через війну в Україні
Уряд Німеччини в п’ятницю звинуватив Москву в тому, що вона перекрутила заяву міністерки закордонних справ Аннелени Бербок, аби виставити Берлін і НАТО нібито стороною війни в Україні.
22:59
відеоМігранти з Білорусі закидали камінням польських прикордонників
Патруль польської прикордонної служби в четвер був закиданий камінням з білоруського боку кордону, в результаті було затримано понад десяток нелегальних мігрантів.
22:36
Саакашвілі вважає, що його повернення в Грузію могла спланувати Росія
Колишній президент Грузії, громадянин України Міхеїл Саакашвілі припускає, що до його повернення на батьківщину в жовтні 2021 року, після якого він перебуває під вартою, може бути причетна Росія.
22:19
Захід пообіцяв Україні 321 танк – посол у Франції
Посол України у Франції Вадим Омельченко стверджує, що західні країни загалом пообіцяли надати Києву 321 важкий танк.
22:02
Чечня могла б стати незалежною – прем’єр Польщі
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтримав ідею звільнення народів, які заселяють нинішню Росію, та утворення ними незалежних держав.
21:41
Помічник прем’єра Швеції, який незаконно ловив вугрів, пішов у відставку
Один із головних помічників прем'єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона Петер Магнус Нільссон подав у відставку на тлі скандалу – стало відомо, що поліція оштрафувала його за незаконний вилов вугрів у 2021 році, перед тим він брехав про це правоохоронцям.
21:21
Роботу Земана на посаді президента чехи оцінили на "двійку" – опитування
Діяльність Мілоша Земана на посаді президента Чехії протягом десяти років його співгромадяни оцінили в середньому на чотири бали за оберненою п’ятибальною шкалою, що еквівалентне "двійці" в п’ятибальній системі оцінювання.
21:01
Міноборони Іспанії критикують через пошук недостатньо кваліфікованих перекладачів для українських військових
Асоціація конференц-перекладачів Іспанії (AICE) заявила, що міністерство оборони країни не висуває належних вимог для перекладачів, яких планує найняти для українських військовослужбовців, що проходять навчання в країні.
ДайджестВаршава дасть ще 60 танків, Орбан вважає Україну Афганістаном, вибух у Польщі: новини дня
20:48
У центрі Лондона громадський туалет насмерть розчавив людину
У п’ятницю в центрі Лондона громадський висувний туалет насмерть розчавив працівника, який намагався його відремонтувати.
20:40
У Франції скандал після того, як поїзд переїхав кошеня: втрутився глава МВС
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін у п’ятницю прокоментував трагічний випадок на залізничній станції в паризькому районі Монпарнас, коли через, як стверджується, недогляд працівників кошеня потрапило під потяг.
20:15
Бразилія відхилила запит Німеччини про танкові боєприпаси для України – ЗМІ
Президент Бразилії Президент Луїс Інасіу Лула да Сілва минулого тижня відхилив прохання німецького уряду про постачання боєприпасів для танків Leopard 1, які Берлін планував передати Україні.
20:14
Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги з ракетами для IRIS-T
Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійшли ракети для системи ППО IRIS-T, вантажівки та пікапи.
19:57
У Єврокомісії пропонують створити "Радіо Вільна Росія" для підтримки російських журналістів
Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова запропонувала створити проєкт "Радіо Вільна Росія" з підтримки російських журналістів у Європейському Союзі для "підтримки демократичних ідеалів у Росії".
19:56
86% фінів підтримують санкції проти Росії, 79% - за прийом українських біженців
Підтримка фінами санкцій проти Росії через майже рік війни в Україні залишається на дуже високому рівні. 
19:49
МЗС викликає посла Угорщини після того, як Орбан порівняв Україну з Афганістаном
Міністерство закордонних справ оголосило, що викличе посла Угорщини після чергових заяв угорського прем’єра Віктора Орбана, де він допустив некоректні твердження на адресу України.
19:32
Президента Чехії Земана допитала контррозвідка - ЗМІ
Менш ніж за два місяці до завершення терміну повноважень президента Чехії Мілоша Земана допитали співробітники Служби інформаційної безпеки (контррозвідки) Чехії, які займаються розслідуванням витоків секретних даних.
19:30
У Вільнюсі попереджають про фейк: Литва не "полює" на військовозобов’язаних українців
Радник мера Вільнюса Кароліс Жукаускас попередив про чергову дезінформацію російської пропаганди – мовляв, на військовозобов’язаних українських чоловіків у Литві будуть "полювати" й видавати в Україну.
Аналітика короткоЯк Швейцарія змінює власні принципи для перемоги України
19:15
Журналісти суспільного мовника Чехії потрапили під російський обстріл біля Бахмута
Журналісти чеського суспільного мовника, які разом із українськими колегами працювали в районі міста Бахмут Донецької області, в четвер потрапили під, імовірно, цілеспрямований обстріл з боку російських сил.
19:07
Угорщина охоронятиме повітряний простір Словаччини
Угорщина має у своєму арсеналі одну ескадрилью шведських винищувачів Gripen C/D, що дорівнює 14 одиницям авіації, і розглядає можливість придбання другої ескадрильї.
18:59
фото, відеоУ Данії скандальний активіст спалив Коран перед дипустановами Туреччини й Росії
Дансько-шведський політик і активіст Расмус Палудан у п’ятницю здійснив акцію спалення Корану – священної книги мусульман – перед мечеттю, посольством Туреччини й консульством Росії в Копенгагені.
18:49
Міноборони Німеччини: фонду на 100 млрд євро Бундесверу недостатньо 
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус не вважає достатнім розмір спеціального фонду для Бундесверу в розмірі 100 мільярдів євро. 
18:37
Міністр оборони Німеччини: про надання Україні винищувачів "не може бути й мови"
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус висловився проти надання Україні німецьких винищувачів для стримування російської повномасштабної агресії.
18:25
У Єврокомісії розповіли про роль спецпрокуратури щодо злочину агресії
Спеціальна прокуратура, яку планують створити в Європейському Союзі для допомоги з розслідуванням злочину агресії проти України, буде насамперед займатись збором доказів злочинів.
18:24
Єврокомісія і уряд України проведуть спільну нараду в Києві, ЄК запевнила: це безпечно
Члени Європейської комісії та український уряд напередодні саміту Україна-ЄС, що пройде 3 лютого, проведуть спільну нараду у Києві після гарантування українською стороною безпеки такої події.
18:19
Литва передасть українським прикордонникам протидронне обладнання, генератори і теплий одяг
Литовська Служба охорони державного кордону у п'ятницю відправила в Україну три мікроавтобуси з обладнанням для блокування дронів, електрогенераторами, комплектами теплого одягу та безконтактними термометрами.
ВідеоПрезидент Латвії про танки, мобілізацію в РФ, ядерний удар та НАТО
17:56
Росія виганяє очільницю посольства Латвії після зниження рівня дипвідносин
Міністерство закордонних справ Росії в п’ятницю викликало тимчасову повірену у справах Латвії Даце Рутку й зобов’язало її покинути територію країни протягом двох тижнів у відповідь на рішення Риги знизити рівень дипломатичних відносин.
17:52
Іспанія погодилась навчати українських військових керувати Leopard - ЗМІ
Міністр оборони України Олексій Резніков офіційно звернувся до своєї іспанської колеги Маргарити Роблес з проханням навчити українських військових керувати  бойовими танками Leopard і, за даними джерел, Мадрид погодився прийняти на навчання 54 українців.
17:49
Уряд Греції пережив вотум недовіри у зв'язку зі скандалом з прослуховуванням
У п'ятницю консервативний уряд Греції витримав вотум недовіри, висунутий лівою опозицією через скандал з прослуховуванням політиків, армійської верхівки та журналістів.
17:41
Вступ до ЄС підтримують 43% сербів, проти 32% – опитування
У разі, якби в Сербії було проведено референдум про вступ до Європейського Союзу, позитивно на це питання відповіли б 43% жителів країни, 32% виступили б проти, 12% – не визначились із відповіддю, решта 13% не голосували б.
17:16
Байден хоче відвідати Україну, але "поки не час" – Білий дім
За словами координатора Ради національної безпеки Білого дому з питань стратегічних комунікацій Джона Кірбі, президент США Джо Байден не відмовився від ідеї відвідати Україну, але наразі таких планів немає.
17:14
 У Хорватії кількох людей допитали у зв’язку зі зникненням яхти російського олігарха
Хорватська поліція допитала кількох людей після того, як яхта російського олігарха загадково зникла з пристані.
17:14
"Поштовий тероризм" в Іспанії: підозрюваний хотів зупинити підтримку України, сидів у VK і читав Sputnik
74-річний іспанець, якого затримали за серію надісланих "поштових бомб", у тому числі в посольство України в Мадриді, намагався чинити тиск на Іспанію, щоб вона відмовилася від підтримки України.
16:54
Білий дім: розгортання Abrams в Україні займе "багато місяців"
Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що поставка в Україну нещодавно оголошеного траншу танків Abrams займе "багато місяців", перш ніж вони зможуть опинитися на полі бою.
16:40
Уряд Бельгії затвердив найбільший пакет військової допомоги для України
Уряд Бельгії затвердив найбільший пакет військової допомоги для України Уряд Бельгії у п'ятницю схвалив надання військової допомоги Україні на суму 92 мільйони євро.
16:30
Розвідка Естонії: РФ може продовжувати масовані ракетні атаки понад пів року
Нинішня здатність Росії виробляти високоточні боєприпаси означає, що ракетні удари по Україні можуть, за найпесимістичнішим сценарієм, тривати ще шість-дев'ять місяців.
16:08
Бундесвер почав поповнювати запаси зброї, переданої Україні
Бундесвер починає закуповувати заміну військової техніки, яка була поставлена в Україну.
16:06
Орбан поскаржився на "знущання" з Угорщини в ЄС, але виключив Hunexit
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що йому важко бачити, як з Угорщини знущаються в Брюсселі, але членство в ЄС є економічним інтересом країни. 
15:47
"Україна стає Афганістаном": Орбан зробив низку скандальних заяв про російсько-українську війну
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на зустрічі з журналістами у Будапешті виклав свою позицію щодо поточної ситуації російсько-української війни, з якої випливає, що він не вірить у перемогу України та вважає, що вона поступово перетворюється в некеровану руїну.
15:40
фотоВибух газу в польському Катовіце: під завалами знайшли тіло жінки
У польському місті Катовіце під завалами зруйнованого внаслідок вибуху газу будинку знайшли тіло жінки.
15:23
У Норвегії виявили "значні" поклади мінеральних ресурсів на морському дні
Норвезьке дослідження виявило "значну" кількість металів і мінералів, від міді до рідкоземельних металів, на морському дні розширеного континентального шельфу країни.
15:07
Країни Балтії торік закупили вдвічі більше LPG з РФ і продавали його в Україну - Reuters
Російські експортери більш ніж удвічі збільшили продажі зрідженого нафтового газу (LPG) до країн Балтії в 2022 році, частина з яких була продана в Україну.
14:45
Пропозиція Берліна щодо "гібридного" трибуналу для Путіна не знаходить підтримки в ЄС - ЗМІ
Міністр закордонних справ Анналена Бербок стикнулася з зустрічним вітром в ЄС щодо її пропозиції про притягнення керівництва Росії до відповідальності за злочин агресії проти України.
14:39
Рада ЄС продовжила усі економічні санкції проти Росії до кінця липня 
Рада ЄС у п’ятницю ухвалила рішення продовжити на шість місяців, до 31 липня 2023 року, обмежувальні заходи, спрямовані проти окремих секторів економіки Росії.
14:30
Минулого року іспанська економіка зросла на 5,5%, незважаючи на світову кризу через війну в Україні
У рік війни в Україні, енергетичної кризи, кризи постачання, галопуючої інфляції та глобального сповільнення, іспанській економіці вдалося зрости на 5,5%.
14:23
Туреччина викликала посла Данії: вимагає заборонити провокативну акцію у Копенгагені
Туреччина викликала до МЗС посла Данії у зв’язку з тим, що влада не заборонила проводити у Копенгагені провокативну акцію, на якій планують спалити Коран. 
14:07
У Чехії висунули звинувачення вчительці, яка заперечувала війну в Україні
У Чехії кримінальні слідчі висунули звинувачення Мартіні Беднаржовій, нині звільненій вчительці з Праги, через її висловлювання під час уроку в квітні минулого року про те, що в Києві нема війни, а українці вбивали російське населення на нині окупованому Донбасі.
13:55
Cуд у Фінляндії визнав винними журналістів, яких судили за розкриття таємниць у статті про розвідку
Гельсінський окружний суд визнав винними у розкритті таємної інформації двох журналістів найвідомішої газети країни Helsingin Sanomat у зв'язку з публікацією їхньої статті про розвідку у 2017 році. 
13:38
У Фінляндії призупинили розгляд клопотань про притулок росіян, які втекли від мобілізації
Імміграційна служба Фінляндії (Migri) призупинила деякі рішення щодо росіян, які подали прохання про надання притулку.
Аналітика короткоЯк Рада Європи просуває спецтрибунал для верхівки РФ та Білорусі
13:19
Віцепрем'єр Італії виступив проти звернення Зеленського на фестивалі в Сан-Ремо
Український президент регулярно виступає на популярних культурних заходах, включаючи музичні та кінофестивалі, по всьому світу, щоб нагадати про російське вторгнення.
12:59
Латвія надасть медичну допомогу 120 пораненим українським військовим
Продовжуючи співпрацю латвійських та українських медустанов, Латвія і цього року планує надавати медичну допомогу пораненим українським військовим.
12:55
У Парижі третій рік поспіль зростає кількість ДТП за участю електросамокатів
У Парижі 2022 рік знову став рекордним за кількістю ДТП за участю електросамокатів - постраждали майже пів тисячі  людей і троє загинули. Це третій рік поспіль, коли така статистика зростає.
12:38
Нові санкції проти Білорусі "віддзеркалюють" застосовані до Росії заходи - ЗМІ
Проєкт нових санкцій щодо Білорусі здебільшого повторює вже застосовані санкції проти Росії за вторгнення в Україну.
12:36
У партії Шольца вважають законним звільнення Криму з допомогою німецьких танків
Генсек Соціал-демократичної партії Німеччини Кевін Кюнерт заявив, що якщо Україна буде використовувати німецьке озброєння для звільнення Криму, це буде цілком законно.
12:05
Президент ПАРЄ сказав, яку ціну доведеться заплатити Росії для повернення до Ради Європи
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс вважає, що повернення РФ до складу Ради Європи буде можливе лише після виплати значної компенсації Україні, а також громадянам, які постраждали через порушення прав людини.
11:58
У Нідерландах визначили дату винесення остаточного рішення щодо "скіфського золота"
26 січня 2022 року так звані "музеї" в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції "скіфського золота" Україні.
11:54
фото, відеоУ польському Катовіце вибух газу вщент зруйнував триповерховий будинок
У польському Катовіце вранці 26 січня стався потужний вибух у старому триповерховому будинку; будівля майже повністю зруйнована, мешканців дістають з-під завалів. 
11:24
Міністр оборони Данії пояснив, чому країна поки не допомагає Україні танками
Міністр оборони Данії пояснив, що Данія має не так багато танків і поки не готова поділитися ними з Україною - але активно допомагає в інший спосіб.
11:06
Угорщина накладе вето на санкції ЄС проти російської ядерної енергетики – Орбан
Орбан в п’ятницю повторив, що на санкції щодо ядерної енергетики "очевидно, має бути накладено вето".
10:55
Міністр оборони Данії закликає розширити призов на строкову службу, у тому числі для жінок
Міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен зазначив, що для кращої обороноздатності країни у майбутньому важливо розширити призов і в армію варто залучати не лише чоловіків, а й жінок.
10:32
Українські військові прибули до Німеччини для навчання на БМП Marder
Перші українські військові прибули до Німеччини для проходження навчання на бойовій машині піхоти "Marder".
10:03
відеоВ Ірані напали на посольство Азербайджану: є загиблий і поранені
В Тегерані стався напад на посольство Азербайджану в Ірані, в результаті якого загинув співробітник дипмісії.
09:33
виправленоПольща планує передати Україні ще 60 своїх танків, крім Leopard 2
Польща планує передати Україні, окрім роти Leopard 2, ще шістдесят модернізованих радянських танків, у тому числі PT-91 Twardy.
09:09
У Чехії починається другий тур президентських виборів
У Чехії 27 січня розпочинається голосування у другому турі президентських виборів, за посаду змагаються колишній генерал НАТО Петр Павел та експрем’єр, лідер партії ANO Андрей Бабіш. 
08:59
Британська розвідка: заяви росіян про успіхи поблизу Вугледара та Оріхова - дезінформація
За останні шість днів російські інтернет-коментатори стверджували, що російські війська досягли значних успіхів, прорвавши українську оборону на двох ділянках.
08:39
Пентагон підтвердив, що Україна отримає сучасну модифікацію танків Abrams
У Пентагоні підтвердили, що планують передати Україні сучасну модифікацію танків Abrams M1A2, а не A1, запаси яких є в американських військових.
08:37
В Естонії за півтора місяця до виборів у рейтингах лідирує партія чинної прем'єрки
За п’ять тижнів до парламентських виборів в Естонії серед політичних сил лідирує Партія реформ чинної прем’єрки Каї Каллас, на другому місці із суттєвим відривом - правопопулістська EKRE.
07:59
відеоМіноборони Британії пояснило, як танки допоможуть Україні, і показало, на що вони здатні
Міністерство оборони Великої Британії опублікувало відео з танкових навчань, показавши на що вони здатні і як це може допомогти Україні у війні проти РФ.
07:42
ЄС хоче висилати більше нелегальних мігрантів, їх кількість зросла до рекордного рівня
В Європейському Союзі шукають шляхи стримування нелегальної імміграції та вислання більшої кількості людей, що відродило суперечливі ідеї щодо прикордонних парканів та центрів притулку за межами Європи.
07:27
У Британії пропонують збудувати завод з виробництва зброї для України на території Польщі
У Польщі має бути побудований "величезний завод з виробництва зброї", щоб допомогти Україні виграти війну.
07:12
ЄС попередив Білорусь про додаткові санкції у разі прямого залучення до російської війни
Також Євросоюз заявив про вимогу, щоб Росія "негайно, повністю і беззастережно вивела всі свої війська і військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів".