Більше шпигунів, ніж дипломатів: чому Швейцарія стала раєм для секретних агентів

Четвер, 17 жовтня 2024, 18:00 —
Фото: AFP/EAST NEWS

Маленька Швейцарія, як жодна інша країна, давно завоювала репутацію райського куточка для шпигунів.

Секретних агентів цікавить фармацевтична промисловість, приваблюють міжнародні організації, компанії сировинного трейдингу і багато іншого.

При цьому Швейцарія, навіть якщо вона і ловить шпигунів на гарячому, то майже ніколи не викидає їх із країни зі скандалом.

Спробуємо розібратися, чому виникла така ситуація і чи збирається швейцарська влада щось із цим робити.

Реклама:

Без захисту від шпигунів

Швейцарія – дуже зручна для шпигунів і секретних агентів країна, каже швейцарський письменник і журналіст Томас Кнелльвольф.

Він є автором книги "Знешкоджений: найгучніші шпигунські історії Швейцарії", на написання якої він витратив близько десяти років.

То що ж приваблює шпигунів у Швейцарії?

Взяти хоча б зовсім свіжу справу, сліди якої ведуть у регіон Бернського нагір'я, у місто Майрінген. У свідомості багатьох це місто пов'язане з образом Шерлока Холмса та Рейхенбахським водоспадом, але цього разу нас цікавить невеликий пансіон Rössli, готель, що його придбала родина китайських громадян.

Існує обґрунтована підозра, що це була задовго і ретельно спланована операція китайської розвідки. Річ у тім, що в Майрінгені є невеликий військовий аеродром, на який і з якого кілька разів сідав і злітав новий швейцарський винищувач F-35 американського виробництва.

На референдумі народ вирішив виділити гроші на цей бойовий літак п'ятого покоління, якому належить замінити нинішні застарілі машини швейцарських ВПС.

Китай уже багато років шпигує за цим винищувачем. А з готелю Rössli, який розташований прямо на узбіччі злітно-посадкової смуги, на цей літак відкривався прямий вид без будь-яких перешкод.

Наразі, як повідомляють ЗМІ, усіх цих людей вислали з країни.

За словами Томаса Кнелльвольфа, у Швейцарії активно працюють агенти не тільки з Китаю, а й з Росії, Ірану та Туреччини.

"Така контррозвідка, як у нас у Швейцарії, тільки полегшує роботу іноземним агентам". У Швейцарії і справді професійно займаються контррозвідкою лише близько пів сотні людей, деякі з них працюють взагалі на половину ставки.

З іншого боку, каже експерт з питань шпигунства,

одних лише агентів із Росії у Швейцарії під дипломатичним прикриттям працює більше, ніж власне російських дипломатів.

У своєму останньому звіті про ситуацію швейцарська розвідслужба NDB підтвердила наявність цієї проблеми. У ньому, зокрема, йдеться: "Із приблизно 220 осіб, акредитованих при російських диппредставництвах у Женеві та Берні, досить імовірно, що принаймні третина все ще працює на російські спецслужби".

Як заявив ще у травні 2024 року в інтерв'ю новинній програмі швейцарського суспільного німецькомовного телебачення SRF експерт мюнхенського Інституту нової та новітньої історії Адріан Хенні, Росія останнім часом помітно активізувала свою шпигунську діяльність у Швейцарії.

Проблеми від нейтралітету

Томас Кнелльвольф вказує на ще один аспект активності шпигунів у Швейцарії.

Історія шпигунства завжди пов'язана в суспільній свідомості з такими образами та постатями, як Джеймс Бонд. Тому не дивно, що в книзі "Знешкоджений: найгучніші шпигунські історії Швейцарії" можна зустріти кілька десятків чоловіків-шпигунів.

А як щодо жінок? На сторінках цієї монографії можна зустріти лише двох або трьох, але це тільки тому, що, на думку автора, жінки привертають до себе набагато менше уваги і легше вислизають від органів контррозвідки.

Якщо запитати експерта про причини, через які Швейцарія є центром світового шпигунства, а столицею такого не без підстав вважають Женеву, то він згадує про політику нейтралітету.

"Федеральна рада, уряд країни, виходить з того, що ми не можемо впливати на те, хто приїжджає до Швейцарії працювати в розташованих тут міжнародних організаціях.

Тож ми просто змушені без винятку приймати всіх, хто до нас приїжджає".

Однак такий підхід останнім часом викликає багато суперечок. Палати швейцарського парламенту, Національна рада і Рада кантонів, чинять тиск на уряд, щоб цю систему переглянули.

Зокрема, депутати вимагають, щоб шпигунів, викритих у Швейцарії, негайно висилали з країни. Так само, як чинять зі шпигунами багато інших європейських країн.

Про це, наприклад, можна прочитати в нещодавньому ситуаційному звіті (Lagebericht) швейцарської розвідки NDB. Там зазначено, що з європейських країн було вже вислано велику кількість співробітників російської розвідки, які вдавали з себе дипломатів, однак у Швейцарії їхня кількість залишається незмінною.

Особливо обережними слід бути тим, хто належить до якоїсь національної меншини. У зоні особливого ризику перебувають тибетці, уйгури, представники турецької опозиції.

У Швейцарії постійно відбуваються спроби викрадення таких людей, як це сталося нещодавно з одним турецьким бізнесменом.

"Усі ці люди повинні завжди бути напоготові, і я думаю, що всім нам до цієї проблеми дійсно треба ставитися серйозно", – резюмує Томас Кнелльвольф.

Стаття початково вийшла на сайті SwissInfo і публікується з редакційними скороченнями з дозволу правовласника

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: