Статті

OPAL розбрату. Навіщо Євросоюз підіграв антиукраїнським планам "Газпрому"
Незважаючи на показову стурбованість монопольним становищем "Газпрому", Єврокомісія несподівано вийшла з рішенням, що дозволяє збільшити транзит газу через "Північний потік", зменшивши – через українську ГТС. Чи дійсно у Брюсселі назріває чергова #зрада?
Більше заробляти та менше мати: чим відрізняються доходи українських та польських політиків
Сумарні статки 460 польських депутатів в чотири рази менші, ніж у їхніх колег із Верховної ради. І це при тому, що платня в Сеймі в чотири рази вища, ніж у Раді. Ще гірша ситуація в уряді. Заощадження польського прем'єра Беати Шидло у сто разів менші, ніж задекларував Володимир Гройсман.
Різнобічні інтереси: як вони уживаються у відносинах Києва і Брюсселя
Серпнева криза з е-декларуванням показала, що у ЄС є для України не лише "пряник" (потенційна скасування віз), але й "батіг". Керівництво ЄС і МВФ прямо прив'язало наступні транші фінансової допомоги до конкретних досягнень, перш за все до антикорупційних реформ.
Свиня під євроінтеграцію. Навіщо президент ветував закон з "пакету ЄС"
Норми, що викликали шалений спротив українських аграріїв і зрештою призвели до ветування закону, визнані ЄС обов'язковими для виконання. А отже, відмовитися від їх імплементації Україна не зможе, навіть попри стійке небажання агровиробників переходити на нові екологічні стандарти.
Реанімація переговорів по Придністров'ю. Чим вони загрожують Україні
Україні варто виявляти більший інтерес до переговорів у форматі "5+2", оскільки Кремль сприймає Придністров'я і Донбас "в єдиному пакеті". Наприклад, для Києва важливо, чи відбудеться в Молдові федералізація. Якщо вона успішно відбудеться там, то цю ж модель спробують нав'язати і Україні.
Євроінтеграційний спам. Чому гальмується ухвалення ключових законів
Верховна рада досі не спромоглася ухвалити хоча б ті 20 стратегічно важливих законопроектів, які потрібні для процесу євроінтеграції. Ми тупцюємо на місці, але водночас вимагаємо, щоб ЄС зарахував нам "великий обсяг" здійсненої роботи. Що ж не так?
Росія як суперпроблема: у НАТО обговорюють "план Б" у відносинах з Кремлем
Дипломати та військові керівники країн НАТО обговорювали у Варшаві впровадження механізмів, які мають забезпечити безпечне майбутнє альянсу. На відміну від штаб-квартири Альянсу, де генсек НАТО лише озвучував прийняті рішення, ці публічні дискусії були дуже відверті.
"Вистачить, щоб купити більшу частину країни": західні ЗМІ про багатства українських посадовців
В Україні чимало уваги приділялося "жартам" політиків та їх несподіваним активам на кшталт мощів святих. Та західні ЗМІ це не зацікавило. Головна тема публікацій - багатства політиків. Хоча є і винятки: в США звернули увагу на власний храм, а в Нідерландах - на нацистський антикваріат...
Головне - не переплатити. Європейські принципи оплати депутатської роботи
Частковою альтернативою зростанню зарплат парламентарям може стати дозвіл на іншу оплачувану діяльність. Це є звичною практикою у більшості країн, до того ж - висококваліфіковані кандидати, яких приваблює у парламент можливість сумісництва, часто особливо мотивовані суспільною роботою.
Молдовани Італії проти пенсіонерів Молдови - чи є шанси зупинити кандидата Кремля
Хоча проросійський кандидат Ігор Додон впевнено виграв перший тур, розрив з проєвропейським кандидатом виявився менше очікуваного. Показовою є зміна лідерів на правому фланзі Молдови - європейська риторика вже не є індульгенцією за погане управління і корупцію.
Чому застрягла Угода про асоціацію: очевидні та приховані мотиви Гааги
Урядовій коаліції банально не вистачає голосів. Не всі парламентські партії – навіть з числа тих, хто підтримував асоціацію взимку – готові піти на передвиборчий ризик заради ратифікації угоди з Україною. Водночас, прем'єр Рютте не самотній у спробах врятувати асоціацію...
"Можливість для компромісу ще є": виступ прем’єра Нідерландів щодо асоціації з Україною
Зустрічі із закордонними партнерами дають мені впевненість, що ми здатні досягти компромісу з Брюсселем та з Києвом. Найголовніше питання зараз – чи матиме цей компроміс достатню підтримку з боку парламенту Нідерландів. Шанс на успіх невеликий, але він і досі є...
Аудит зовнішньої політики. Молдова - проблемний сусід чи партнер на шляху до ЄС
2016 рік можна вважати проривним у відносинах із Молдовою. Незважаючи на проблеми у двосторонній торгівлі, уряди країн наразі готують протоколи, у яких закриються питання демаркації кордонів, врегулювання прав власності, а також узгоджена угода щодо Новодністровської ГЕС.
"Ми не хочемо нової холодної війни": НАТО готується до військової агресії Росії
Фразу "Кривавий путінський режим" ви навряд почуєте від європейських посадовців і його точно не використовуватиме НАТО. А донедавна здавалося, що альянс навіть не наблизиться до таких виразів. Та часи змінюються... Новина, оголошена в середу, стала справді сенсаційною...
Втома від лідерів. Парламентські вибори в Литві сенсаційно виграв союз зелених та селян
Друге місце Литовського союзу Зелених та селян за результатами першого туру виглядало сенсацією. Однак другий тур виявився ще більш несподіваним - "зелені" перемогли із величезним відривом і формуватимуть нову коаліцію. Курс майбутнього уряду залишається загадкою для всіх.
На новому витку конфлікту. Як змінювалися відносини України і РФ в останні місяці
В останні місяці діалог з РФ остаточно перервався – швидше за все, з ініціативи Володимира Путіна, який заявив, що не бачить сенсу в переговорах з Україною. За допомогою таких кроків Кремль намагається виставити Україну недоговороздатною державою в очах західних партнерів.
Лівий крен Молдови. Чи можливо зупинити друга Путіна на шляху до президентства
Явним фаворитом президентських виборів у Молдові є лідер проросійської Партії соціалістів Ігор Додон. Його перемога навряд чи приведе до перегляду прозахідного вектору Молдови, проте може зіпсувати стосунки з Києвом - Додон вже встиг визнати Крим російським.
Нідерланди готують остаточну відмову від асоціації. Що буде з українською Угодою?
В Україні не полишають сподівань, що прем'єр Нідерландів вирішить лишити слід в історії і передасть грамоти в Брюссель попри вимоги депутатів, але це – фантастика. Тому є сенс розібратися із реальними наслідками провалу. Особливо – в разі, якщо події підуть найгіршим шляхом...
Підтримка без захисту. Що формує "українську політику" США
Навіщо США за лічені тижні до президентських виборів форсують імплементацію Мінських домовленостей, коли немає гарантій, що Путін готовий на компроміси? Американці вважають, що сьогодні вирішити конфлікт навколо Донбасу Україна може на кращих умовах, ніж пізніше...
Шантаж, якого не було. Україна знову опинилася у епіцентрі скандалу в Нідерландах
"298 невинних жертв — це не та ситуація, коли можна займатись політикою", - обурюються голландські ЗМІ. Втім, жодна газета не відреагувала безпосередньо на заяву Порошенка. Усі реакції стосувались коментаря прем’єра Рютте.
Заплутаний трикутник. Чи вдасться ЄС розблокувати Угоду про асоціацію
Побічний ефект голландського референдуму щодо Угоди про асоціацію з Україною – падіння репутації ЄС. Перші докази такого падіння можна помітити вже зараз – наприклад, у спробі бельгійського регіону Валлонія блокувати угоду про створення зони вільної торгівлі з Канадою.
Тролі чи ідіоти? Як Київ продовжує псувати стосунки з Варшавою
Десятки людей в Україні можуть охоче висловлювати "професійну" думку про фільм "Волинь", якого майже ніхто не бачив. Але не знайшлося нікого, хто б порадив українським урядовцям принаймні поцікавитися, кого вони беруть до своєї команди.
Декларація Пам'яті і Солідарності
Спільно й одночасно приймаємо цю Декларацію пам'яті і солідарності, аби віддати шану мільйонам жертв, яких зазнали наші народи під час Другої світової війни, та засудити зовнішніх агресорів, що намагались знищити нашу незалежність.
Від Німеччини до Мальти: які країни ЄС допомагають Україні, а які – симулюють підтримку
Ми публікуємо ревізію рівня допомоги Україні від різних держав-членів ЄС; як друзів Києва, так і тих, хто відверто саботує підтримку. Держави перераховані за рівнем зменшення їхньої допомоги та поділені на три умовні групи – "лідерів підтримки", "спостерігачів" та "противників України".
Допомога чи занепокоєність: як змінити підхід Євросоюзу до підтримки України
В деяких європейських країнах є втома від України і скептичні настрої. Але Україна здатна реформуватися... Багато років поспіль ЄС був занадто м'яким в Україні. Можливо, найбільшою є потреба, щоби Євросоюз був прямий та відвертий щодо проблем, які виникають на шляху реформ...
Недитяче завдання. Чи можуть українські компанії вийти на європейський ринок товарів для дітей
Вважається, що якщо експорт в ЄС непростий, то експорт товарів для дітей – ще вдвічі складніший. Такі труднощі сформували міф, що цей ринок закритий для українських експортерів. Однак життя спростовує скептиків.
Головний фактчек планети. Як перевіряють висловлювання Трампа і Клінтон
У 24% висловлювань Гілларі Клінтон під час передвиборчих дебатів виявлені брехня або маніпуляції. Це багато чи мало? У її опонента Дональда Трампа відсоток лукавства сягає 72%. Хто і як перевіряє слова претендентів на найвпливовішу посаду в світі?
Провал "російської весни" на Балканах. Чорногорія виходить з-під впливу Москви
Оприлюднені чорногорською прокуратурою зірвані плани злочинців дуже нагадують сценарії, які реалізовували російські сили на сході України у 2014 році. А отже, не виключена зацікавленість РФ в блокуванні руху Чорногорії до членства в ЄС і НАТО.
Труп Мінська: як його "продати" західним партнерам?
Мінський процес приречений. Останні заяви українських політиків нагадують підготовку до його похорону. Та є питання: що Київ може запропонувати західним партнерам, які вклали в Мінськ купу зусиль та сподівалися на його успішність?.. Але в Берліні чи Парижі мають дивитися правді в очі...
Зрада з боку Грузії чи піар Саакашвілі? Що означає неголосування грузинів за українські рішення в ПАРЄ
...Де грузини проводили решту часу – на зустрічах, як кажуть вони, чи на шопінгу, як жартують журналісти – питання другорядне, це нехай обходить грузинського виборця... Києву варто пам'ятати, що навіть "вічна дружба" з Грузією згасає, якщо місяць за місяцем ігнорувати друга...
Екс-бізнесмени на держслужбі. Що підказує Україні світовий досвід
Більшість вихідців із бізнесу, які пішли на держслужбу, були топ-менеджерами, а не власниками бізнесу. В Україні таких чиновників прийнято називати технократами. Власники великого бізнесу на держслужбі зустрічаються набагато рідше й частіше займають виборні посади.
Аудит зовнішньої політики. Як зняти з паузи відносини з Китаєм
У геополітичному плані Китай є свідомим прихильником української євроінтеграції та завжди визначав Україну як "важливу державу в Європі". У разі успішної реалізації амбітного китайського плану "Новий економічний пояс" Україна матиме принципово нове геополітичне місце.