Статті

Закрите небо – чому Україна досі не приєдналась до спільного авіапростору ЄС
ЄС каже, що угоду заблоковано через давну суперечку між Іспанією та Великобританією щодо приналежності Гібралтару. Одна частина експертів категорично стверджують, що це – "відмовка Євросоюзу"... Україна надала 5 альтернативних формулювань проблемної статті про Гібралтар...
Доктрина Обами: 10 думок президента США про економічну політику
Барак Обама написав розгорнуту статтю в The Economist, в якій підбив підсумки роботи і визначив основні виклики для свого наступника та для країни в цілому. Пропонуємо ознайомитися із основними тезами його бачення.
Повернення консерваторів... та Абромавичуса. Литва голосує за зміну уряду
Парламентські вибори у Литві завершилися впевненою перемогою опозиції. Швидше за все, до влади повернуться консерватори, дружні до президента Далі Грибаускайте. Також у новому уряді може з'явитися екс-міністр економіки України Айварас Абромавичус.
Кремль несе юридичну відповідальність за дії "ДНР" та "ЛНР". Переклад резолюції ПАРЄ
Відповідно до міжнародного права, Російська Федерація, яка де-факто здійснює контроль над цими територіями, несе відповідальність за захист їхнього населення. Росія, таким чином, повинна гарантувати дотримання прав людини всім жителям Криму та "ДНР" і "ЛНР".
Змінити, але не зірвати. Деталі закритих переговорів з ЄС про е-декларації
Зараз на столі – дві технології зриву е-декларування. Перший шлях – технологічний. Недолугий Держспецзв’язок тут дуже до речі. Другий шлях має назву "саботаж". Зверніть увагу: в системі досі відсутня декларація Порошенка. Хоча, здавалося б, чого боятися йому, офіційному мільярдеру?..
Грузія на трьох: парламент поділять нинішні, колишні та агенти Кремля
На відміну від традиційних проросійських сил, «патріоти» – ультраконсерватори. В партії уникають коментувати відносини з РФ, однак застерігають від зближення з ЄС, через яке, на їхню думку, "усім грузинським чоловікам доведеться стати гомосексуалістами"...
Хто він – новий генсек ООН? Очікування України та світу від Антоніо Гутерріша
Одна країна, якщо вона є постійним членом РБ ООН, може заблокувати рішення, необхідні для підтримки миру, і це відбувається постійно... Пан Гі Мун позначив ключові невирішені проблеми, які він залишає своєму наступнику. Та головною є неефективність системи ООН в цілому...
Друга поразка Саакашвілі - репортаж з історичних виборів у Грузії
В разі перемоги нинішня грузинська опозиція обіцяла повернути в країну всіх політбіженців, починаючи з нинішнього голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі. А разом з ним – всю команду грузинських експатів, уявити без яких українську політику вже неможливо... (рос)
9 шляхів до безвізу: як інші держави йшли до скасування віз з ЄС
У безвізовому списку ЄС – 60 країн, які потрапили туди різними шляхами. "Європейська правда" розібралася, якою є їхня відмінність, як відрізняється тривалість шляху та який зі шляхів обрав Київ... Вже за рік після відкриття балканського кордону в ЄС замислилися: а чи не зробили вони помилку?..
Аудит зовнішньої політики. Україна та Грузія - друзі, але вже не союзники
Останні два роки і грузинські, й українські посадовці намагаються приховати проблеми у двосторонніх відносинах, наголошуючи на взаємній повазі, розумінні та дружбі. Однак непублічно грузинські політики визнають, що нинішній стан відносин із Україною залишає бажати кращого.
Три тижні до проблем – нові загрози для електронного декларування
Урядовці і міжнародні партнери вже місяць нагадують НАЗК, що система е-декларування нині суперечить законодавству. Помилки треба виправити якнайшвидше... Держспецзв'язок умисно ускладнив процес е-декларування. Хто має впевненість, що система витримає пікове навантаження останніх днів?..
Кіно розбрату. Чим "Волинь" корисна, а чим небезпечна для польсько-українських відносин
Фільм "Волинь" органічно впишеться в нову історичну політику Польщі, що робить акцент на ролі поляків як народу-мученика. Побоювання, що після виходу фільму в прокат зросте кількість випадків насильства щодо українців у Польщі, небезпідставні.
100 днів після Brexit. Де виграв та де програв Лондон
Перед урядом Терези Мей стоїть надважке завдання – схилити Європейський Союз до більш поблажливого підходу стосовно Brexit. Втрата Британією переваг у економічних і торговельних відносинах із ЄС означатиме, що найбільші побоювання противників розриву збулись.
Повернення Саакашвілі та реванш Путіна. Грузія напередодні парламентських виборів
Близько 40% населення Грузії не знають, за кого віддати свій голос. Це дає шанс потрапити до парламенту відверто проросійським партіям. При цьому персоналії та наявність адміністративного ресурсу вже не впливають, як раніше, на формування електоральних симпатiй.
Лідер, якого ніхто не знає. Естонія обрала президента з шостої спроби
В’їдливі коментарі російськомовних медіа свідчать про те, що кандидатура Кальюлайд у Москві ентузіазму не викликала. Там сподівались, що главою держави стане Майліс Репс – прихильниця відновлення відносин із Росією.
Путін шантажує плутонієм. Наскільки небезпечні погрози РФ
Відмова РФ від "плутонієвої угоди" цілком може бути використана у США силами, що виступають за модернізацію ракетно-ядерного потенціалу. Ризик нового витку гонки озброєнь, до якого Росія навряд чи готова, як ніколи високий.
Провал угорського "референдуму проти мігрантів". Що це означає для Європи та України?
Угорський "референдум щодо мігрантів" багато хто вважав прецедентом. Зовнішня політика – благодатне поле для популістів. Недарма саме українське питання, як пам’ятаємо, було винесене на схожий референдум у Нідерландах... Та міграційна політика країни залишиться без змін...
Референдум розбрату. Чи чекає на Європу нова боснійська криза?
В ідеалі для Кремля боснійські серби мають вибрати не тільки незалежність, а й військовий шлях до її досягнення. Втім, майже 100% сербів раді будуть святкувати день незалежності, але навряд чи багато з них готові пережити жахи війни, як 20 років тому.
Святіші за Папу: до чого приведе Польщу повна заборона та криміналізація абортів
Намагання польських парламентарів встановити повну заборону абортів, включно до ув'язненням до 5 років, можуть розглядатися як відповідь на звернення єпископату, зачитане у всіх храмах Польщі. Однак загострення внутрішніх протиріч через питання абортів невигідне польській владі...
Неможливе можливо: на які торговельні поступки Україні пішов ЄС
Менше ніж за рік після старту дії зони вільної торгівлі Європейський Союз погодився на підвищення експортних квот. Брюссель мав усі підстави відмовити Україні, в першу чергу – через наші порушення Угоди про асоціацію.
Від виправдовування РФ до вимог нових санкцій: реакція голландських ЗМІ на звіт по МН17
Видання зазначає, що оскільки Росія заблокувала створення трибуналу ООН, то очевидним варіантом є утворення міжнародного трибуналу за участі п'яти країн, чиї громадяни загинули під час трагедії. Якщо ж РФ і надалі заперечуватиме свою провину, то нові санкції будуть неминучими.
Аудит зовнішньої політики. Якою має бути "російська стратегія" України
Тісні регіональні зв’язки — а саме вони були найбільшою гарантією перебування України в зоні впливу РФ — руйнувала та руйнує далі сама Росія. Україна ніколи чітко не артикулювала позицію щодо того, яка ж Росія як сусід відповідала б її інтересам, а, швидше, реагувала на ті чи інші кроки Москви.
"Обирай: ти посол чи жінка?" МЗС України розпочинає боротьбу з гендерними стереотипами
Нині посади послів обіймають лише чотири жінки, а це менше 4%... Одного разу знайома дипломатка на питання, чи є дискримінація в дипломатичній сфері, відповіла, що її немає, треба просто вибрати: або ти жінка, або посол...
Свято для сербських сепаратистів. Боснійський урок для України
Єдиною країною, яка офіційно підтримала проведення референдуму в Республіці Сербській, стала Російська Федерація. Референдум, підтриманий особисто Путіним, заклав міну уповільненої дії, яка може вибухнути на Балканах у будь-який час.
Угорщина кидає виклик Євросоюзу: міграційна суперечка, здатна розірвати ЄC
Урядова реклама доводить формулу "мігранти=небезпека", але навіть серед представників влади є сумнів у цій тезі... "Може, нам теж треба провести референдум і спитати громадян, чи має Угорщина отримувати від ЄС 22 млрд євро через структурні фонди", - пожартували у відповідь у Фінляндії...
Як декларують майно держслужбовців у різних країнах світу. Чи є Україна особливою?
Європейський суд з прав людини схвалив оприлюднення та інтернет-доступ до декларацій: "Без такого доступу цей обов’язок не матиме практичного значення..." А обов’язок подавати інформацію про майно подружжя має запобігти спробам приховати майно, оформлюючи його на ім’я подружжя.
Молодь проти пенсіонерів: підсумки швейцарського референдуму
Атака лівих сил на систему пенсійного забезпечення була відбита насамперед голосами молоді, яка цілком поділяє ідеали солідарності поколінь, проте серйозно стурбована своєю власною пенсією...
Ядерна бомба Пхеньяна. Чому світ не може відповісти на загрози КНДР
Успіхи ядерної і ракетної програми КНДР дозволяють говорити про те, що політика "стратегічної терплячості" адміністрації Барака Обами не спрацювала. Значною мірою – внаслідок політики Китаю, який не хоче посилення США у регіоні.
Як у західних ЗМІ змінювалося ставлення до України. Контент-аналіз 10 000 заголовків
У заголовках західних медіа слово "Ukraine" найімовірніше зустріти поряд зі словами, що описують конфлікт на сході, ніж реформи або боротьбу з корупцією. Це не лише питання престижу, для України позитивний імідж – важливий елемент в інформаційній війні з Росією.
Витрачати по-європейськи: що заважає прозорості бюджетів українських міст
"Ми пишемо запити, скарги, але штраф за порушення – лише 800 грн. Вони готові все життя платити по 800 грн, аби тільки залишатися закритими"... "В Україні є міф про безкоштовність. Міф про безкоштовну медицину, освіту і таке інше. Немає усвідомлення того, що ви сплачуєте податки"...
Нескінченний Brexit. Як новий статус Британії вплине на Україну
Все більше аналітиків стверджують про неможливість реалізації Brexit. Перемовини щодо майбутньої угоди ЄС–Британія будуть жорсткими, адже сторони не готові до компромісів. Зокрема, у випадку обмежень Лондоном свободи руху, Вишеградська група обіцяє ветувати цю угоду.
Контрабанда в законі: як скандальний дипломат лишилася на дипслужбі
Гучний скандал травня – коли на кордоні затримали дипавтомобіль, повний контрабандних цигарок, – так і не добіг свого завершення. МЗС не зміг навіть звільнити свого співробітника, що "засвітилася" у контрабандних схемах. Далі – детальніше про історію родини дипломатичних контрабандистів...