Статті

Вибори в Австрії та перемога ультраправих: що зміниться для України та Європи
Другий номер на президентских перегонах в Австрії Ван дер Беллен часом виправдовує дії Росії стосовно Криму, пояснюючи, що дії Путіна були логічними та прогнозованими. З ультраправими ситуація ще гірша. Лідер першого туру Гофер взагалі заявив про необхідність визнання Криму російським...
Наслідки Чорнобиля. Україна може розраховувати, що ЄС допомагатиме й надалі
Уряд України поділився з нами планами щодо повернення життя до зони відчуження. Ми очікуємо на деталі цієї пропозиції... В Євросоюзі, та й поза ним, рішення використовувати або не використовувати ядерну енергію як частину енергетичного балансу кожна країна ухвалює самостійно...
Союзник не мимоволі: що показав візит Порошенка до Румунії
Війна України з Росією довела Румунії, що Київ таки порвав із Москвою. А оскільки в Румунії до РФ ставляться досить негативно, то принцип "ворог мого ворога – мій друг" сприяв інтенсифікації діалогу Бухареста та Києва... Сторінка історії, де румуни та українці не могли знайти спільної мови, поступово перегортається.
Український конфлікт: як не дати Путіну карт-бланш
Вимагати від України реалізації зобов’язань за Мінськими домовленостями в той час, як російська сторона займається фактичним приєднанням Донбасу, означає створення російської маріонеткової республіки на сході України з благословення Заходу. Невже це і є ціна "нормалізації" стосунків із Росією?
Чому Україна потребує МВФ більше, ніж МВФ потребує України
МВФ часто відіграє схожу роль з ЄС: він є гарантом змін у країнах зі слабкими інститутами. Країна у кризовій ситуації має небагатий вибір, а тому змушена дотримуватися певних вимог, щоб отримати фінансування, навіть якщо гроші МВФ призводять до зміни балансу інтересів в країні.
Угорщина–Україна. Партнерство, озираючись на Москву та Закарпаття
Ідею щодо скасування закону про державну мовну політику було розцінено в Будапешті як тривожний сигнал. Сторони досягли точки кипіння, коли прем’єр-міністр Віктор Орбан у своїй інавгураційній промові заявив, що закарпатські угорці мають отримати автономію та подвійне громадянство.
ЄС скасує візи, не підписуючи угоду з Україною: чому це важливо та як це працюватиме
ЄвроПравда підготувала відповіді на типові запитання про "безвізові перспективи" України. Хто здатний зірвати скасування віз? Чи зможуть Нідерланди загальмувати безвізовий так, як загальмували асоціацію? Коли "безвізові обіцянки" перетворяться на реальне скасування віз?...
Як зупинити будівництво Керченського мосту: три козирі в руках України
З моменту окупації Криму Росією минуло вже більше двох років, а Україна так і не зробила конкретних кроків, щоб зупинити будівництво мосту через Керченську протоку. В України є три юридичних механізми, здатних зупинити агресора. Але часу лишається мало, а тому діяти треба вже сьогодні.
Вибори на окупованих територіях: що підказує Україні світовий досвід
Якщо вибори проводяться менш ніж за два роки після припинення вогню, у випадку молодих демократій, і менш ніж за рік - у випадку розвинутих демократій, це призводить до поновлення збройного протистояння. Найкращим варіантом є проведення виборів за три роки після припинення вогню.
Візові проблеми: як та чому Польща опинилася у "суперечливій групі" консульств
Уявіть лише, що ви прописані в Ужгороді, живете в Харкові, але довідки з місця роботи немає. В цьому разі вам треба перетнути Україну заради одного платежу!.. "Консулат дати не видає. З усіх інших джерел можна дізнатися, що черги продають", – це лише кілька цитат зі звернень...
#зради та #перемоги української дипломатії очима експертів
Серед українських експертів більше тих, хто оцінює зовнішньополітичні ініціативи Києва навіть нижче за "трійку". Натомість іноземці налаштовані дещо оптимістичніше... Нам кажуть: "Досить посилатися на радянську спадщину чи зовнішню агресію. Сформуйте врешті-решт свій бренд".
ЄС допоможе пережити втрату ринку РФ. Подробиці закритого засідання комітету Асоціації
ЄС вперше на офіційному рівні погодився почати консультації з питання додаткової лібералізації умов торгівлі та компенсації проблем українського експорту на російському ринку. Однак для цього необхідно насамперед усунути власні порушення, головні з яких – мораторій на експорт деревини та мита на експорт металобрухту.
Україна та Туреччина – (не)випадкове партнерство
Кардинальна зміна геополітичної ситуації у регіоні у 2014 році призвела до перегляду політики щодо Туреччини з боку України. Втім, досі реальним виглядає сценарій, за яким Анкара буде далі вести обережну політику, вважаючи поглиблення співпраці з Україною "червоною лінією", яку не варто переступати, щоб не дратувати РФ.
Спецпроект #BeEuropean. Що для вас означає "бути європейцем"?
Ми запускаємо новий соціальний проект #BeEuropean. Євроінтеграція – це набагато більше, ніж державна політика, тема для переговорів або комплексні реформи. Насамперед – це зміни у свідомості людей. Час обмінятися думками та враженнями. Що особисто для вас означає фраза "бути європейцем"?..
Варшавський саміт НАТО: чого чекати Україні
Вірогідно, що на Варшавському саміті Альянс констатує певний прогрес Чорногорії у переговорах, підтвердить зацікавленість інтегрувати Македонію, а також Боснію і Герцеговину... Вже на етапі підготовки саміту можна буде побачити, чого слід очікувати Україні від подальшої співпраці з Альянсом.
Європейська економіка і новий Китай – хто виграє, а хто програє
Традиційно темпи зростання експорту з ЄС були нижчими від середньосвітових. Однак в останні місяці ситуація змінилася. Також ми бачимо, що в ЄС падає безробіття. Попри те, що загрози для європейської економіки нікуди не ділися, ці дані дають підстави для оптимізму.
Що означає програш України в Нідерландах – сценарії та наслідки
ЄП дізналася, що "план Б" вже є. Є кілька варіантів дій, в тому числі – радикальних. Але в найближчі два с половиною місяці Брюссель зберігатиме мовчання. Інакше "український референдум" у Нідерландах може призвести аж до розвалу ЄС... На щастя, ми маємо також підстави для оптимізму...
Поразка України в Нідерландах: реакція соцмереж
Розгромні для України результати референдуму у Нідерландах викликали бурхливе обговорення в соціальних мережах. Головні питання: пошук винних та прогнози майбутнього Угоди про асоціацію з ЄС. При цьому, попри невтішні результати, українці не втрачають оптимізму.
Нідерланди "обміняли" картини на офшори: сенсаційне опитування перед референдумом по Україні
В Голландії немає "дня тиші" чи заборони на соцопитування, агітація дозволена навіть у день голосування. ЄП має в розпорядженні результати найновіших опитувань... Навіть директор музею, з якого вкрали картини, що згодом потрапили на Донбас, заявив, що голосуватиме за Угоду з Україною...
Амністія бойовиків та її умови: що підказує Україні світовий досвід
Окрім добровільного роззброєння, варто включити положення про готовність дати показання, що сприятиме розкриттю правди про скоєні злочини, а отже, відновленню справедливості... Позитивний вплив закону про амністію буде нівельований, якщо існуватимуть очікування, що період дії амністії буде продовжений.
Промінь оптимізму з Нідерландів: українські ініціативи, що можуть врятувати асоціацію
Нідерландська кампанія – унікальний випадок, коли українські ініціативи, що працювали по одній темі, змогли не пересваритися в процесі роботи... За ніч, що відділяла Україну від іміджевої катастрофи, атака була нейтралізована. Хай навіть це вартувало безсонної ночі декільком активістам...
Навіщо Нідерландам інвестувати в Україну
Нідерланди залишаються другим за величиною інвестором в економіку України. Приток інвестицій не зупинився навіть зараз, у ситуації, коли решта європейських інвесторів воліють позбутися українських активів. Як бачимо, Нідерланди все ж вірять в нашу країну та її економічні перспективи.
Бізнес на мігрантах. Хто заробляє на нелегальних біженцях в ЄС
Хвиля біженців виявилася холодним потоком води для Європи, і цією кризовою ситуацією скористався кримінал. Мігранти, 55% з яких складають діти та жінки – ідеальний варіант для трудової та сексуальної експлуатації. У межах ЄС вже понад 10 тисяч дітей-біженців зникли безвісти.
"Україна нам до лампочки" - репортаж про останні дні агітації у Нідерландах
Ще донедавна Тьєррі Бодет був критиком Путіна, та спільні інтереси об’єднують. Тепер в його команді працює росіянин, а у виступах – чимало тез російської пропаганди... Супротивники угоди визнають, що зона вільної торгівлі працюватиме навіть у разі, якщо ратифікація зірветься...
Великий куш: як Києву домогтися посилення співпраці з США
Україна має працювати над можливістю винайняти професійну лобістську структуру у Вашингтоні, яка б послідовно працювала на відстоювання інтересів країни у США... "Самоцензура" щодо відносин з американською політичною та експертною спільнотою — не кращий спосіб для промотування інтересів України.
Як український уряд агітує в Гаазі - репортаж з нідерландського бізнес-форуму
"Європейська правда" розпочинає публікацію серії репортажів про заключну, вирішальну стадію кампанії до референдуму в Нідерландах... Найреальніший прогноз – противники угоди наберуть більшість голосів. Попри те, що деякі підприємці і справді готові переконувати своїх працівників...
Гроші, санкції, "Джавеліни" – які помилки робить Київ у співпраці з США
В Києві мають реалістично оцінювати значення України для Вашингтона. У США немає жодного життєво важливого інтересу, який би вони не могли забезпечити без України. То ким є США? Союзником чи лише партнером? Чи, може, вже варто говорити не про співпрацю, а про патронаж?..
Гаазький вирок Радовану Караджичу: кілька уроків для України
МКТЮ визначив відповідальність політичного лідера за численні злочини, безпосереднім виконавцем яких він не був... Підставою відповідальності Караджича за геноцид у Сребрениці стала доктрина відповідальності начальника за дії своїх підлеглих.
Оцінки для української дипломатії. "Заліковка" за 2015 рік
Найслабшим місцем залишається відсутність єдиної стратегії, яка визначала б курс України. Водночас внутрішня конкуренція та конфлікти між зовнішньополітичними структурами заважали працювати ефективно... Втім, старання українських дипломатів експерти оцінили загалом оптимістично.
Останній торговий партнер СНД. Статистика зовнішньої торгівлі українських регіонів
Областей, залежних від ринку СНД, стає все менше. Останнім українським регіоном, який зберіг високу залежність від колишнього радянського ринку, виявилася Харківщина. Якщо за підсумками 2014 року експорт до Європи охоплював понад 50% у структурі торгівлі лише у п'яти українських областях, то за рік їх стало вісім.
Лісу бути? Чому Кабмін хоче скасувати мораторій на експорт деревини
Не можна, ухвалюючи закон у Раді, говорити про підтримку національного виробника, а потім їхати в Європу і з poker face розповідати, що ми справді турбуємося про екологію... В ЄС чудово розуміють, що звичайне скасування мораторію в парламенті провести неможливо. А отже, треба шукати компроміс.
Роззброєння та реінтеграція: що підказує Україні світовий досвід
Роззброєння стосується не тільки кількості зданої зброї, але також зміни менталітету екс-комбатантів. Урядовці майже не приділяють уваги питанню, що відбуватиметься з членами незаконних збройних формувань після вирішення конфлікту. Їхнє майбутнє у складі українського суспільства потенційно може стати джерелом постійних конфліктів.