ЄС вперше в історії проведе траурну церемонію – у пам’ять про Гельмута Коля

Середа, 21 червня 2017, 11:02

В пам'ять про колишнього канцлера Німеччини Гельмута Коле вперше в історії Євросоюзу відбудеться траурна церемонія - європейський державний акт у Страсбурзі.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Європейська траурна церемонія призначена на 1 липня. За повідомленням Süddeutsche Zeitung, на церемонії матимуть слово президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон та колишній президент США Білл Клінтон.

Відразу після закінчення церемонії поминальна заупокійна служба пройде в Німеччині в соборі міста Шпайєр неподалік кордону з Францією, де Коля й поховають. Хоча екс-канцлер був жителем Людвігсгафена-на-Рейні більшу частину дорослого життя, поблизу Шпайєра пройшли його дитячі роки.

Європейський державний акт - це офіційна церемонія вищого рівня, яку організовують, як правило, тільки в разі смерті колишніх глав держав або урядів. ЄС ніколи раніше не влаштовував подібних траурних церемоній.

Колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль помер 16 червня у віці 87 років. Гельмут Коль працював канцлером ФРН чотири терміни поспіль упродовж 16 років. Коль був ініціатором об’єднання Німеччини, за часів його правління впала Берлінська стіна.