57% німців підтримують коаліцію "Ямайка" – опитування

Вівторок, 26 вересня 2017, 12:36

Більшість німців підтримують коаліцію у Бундестазі, що складатиметься із ХДС/ХСС, Вільної демократичної партії та Зелених.

Як повідомляє Deutsche Welle, такі дані містить опитування Deutschlandtrend, оприлюднене телеканалом і ARD.

57% респондентів вважають "добрим" або "дуже добрим" формування коаліції ХДС/ХСС, Вільної демократичної партії та Зелених, яку за партійними кольорами вже назвали "Ямайкою". Зазначається, що у день виборів таку коаліцію підтримувало лише 23% німців.

Натомість продовження "великої коаліції" (ХДС/ХСС разом із соціал-демократами) підтримують лише 31% респондентів.

Також 65% відсотків респондентів підтримують проведення дострокових виборів у випадку, якщо коаліцію "Ямайка" все ж не вдасться сформувати. Альтернативний варіант – уряд меншості (коаліція ХДС/ХСС із однією із вищезгаданих партій) підтримують лише 26% опитуваних.

Нагадаємо, блок партій Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) на чолі з Ангелою Меркель виграла вибори, здобувши 33% голосів. У порівнянні з виборами 2013 року ХДС втратила 7,3% голосів, ХСС - 1,2%

Соціал-демократична партія Німеччини здобула 20,5% голосів. Це - найгірший результат соціал-демократів за весь час після Другої світової війни.

Правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" (АдН) посіла третє місце, здобувши 12,6% голосів. Ця партія вперше потрапила до Бундестагу.