З 1 січня в Україні почнуть діяти вимоги ЄС до продуктів з какао і шоколаду
З 1 січня наступного року почнуть діяти нові вимоги до виробів з какао та шоколаду, що має забезпечити дотримання європейських стандартів в галузі безпечності та якості продуктів харчування.
Про це повідомила заступник міністра аграрної політки та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, інформує прес-служба Мінагрополітики.
Наказ Мінагрополітики №157 вводить в дію обов’язкові для всіх виробників вимоги до продуктів з шоколаду та какао. Вони надають споживачам вищий рівень поінформованості та впевненості у високій якості продукту, який вони купують.
"Приведення у відповідність вимог до якісного та кількісного складу, маркування, класифікації продуктів з какао та шоколаду до європейської директиви дозволить продукції вітчизняного кондитерського ринку більш ефективно конкурувати з кращими світовими аналогами як на внутрішньому ринку, так і за кордоном",- наголосила Трофімцева.
Вона проінформувала, що Україна досить активно експортує шоколад та вироби з нього до країн ЄС. Лише за січень-жовтень поточного року збільшився експорт на 35%, порівняно з 2016 роком та становив $25,3 млн.
Трофімцева наголосила, що європейські вимоги поширюються на всі види шоколадних виробів.
"Наприклад, в темному шоколаді обов’язково має бути не менше 35% какао-продуктів, в перерахунку на суху речовину. В молочному - понад 25% та не менше 14% молочних продуктів. Білий шоколад має містити не менше 20% какао-масла та понад 14%- молочних продуктів. Таким же чином чітко прописані вимоги і до шоколадних цукерок та інших продуктів з використанням шоколаду", - підкреслила Трофімцева.
Також вона додала, що в разі невідповідності продукту цим вимогам, він не зможе називатись "шоколадом" або "шоколадним". А матиме назву "солодкий батончик" або "глазурована цукерка".