З амстердамського каналу приберуть найстаріший дім-човен, якому майже 160 років

фото
П'ятниця, 26 серпня 2022, 14:50

З каналу в нідерландській столиці Амстердамі буде прибраний вонбот (дім-човен) "Доґґер", побудований у 1865 році – його тривалий час не ремонтували, і тепер він не здатен пропливти під жодним із мостів над каналами.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

"Доґґер" спершу був човном, який розвозив питну воду в амстердамські пивоварні. Вважається, що у 1888 році його розмістили в каналі Принсенґрахт, де він відтоді й перебував – тобто останні 134 роки, хоча мав би раз на сім років ремонтуватися.

Власник "Доґґера", 55-річний Жерон Ельсен, пояснює: вонбот надто великий (вага 96 тонн), щоб курсувати каналами через низькі мости над ними. А останнім часом судно почало протікати, тож одного дня воно могло просто затонути й заблокувати рух.

 
Фото: Panther Media/Alamy

Ельсен намагався застрахувати вонбот, але марно: "Мене по телефону питають: як довго судно було в експлуатації? Я кажу: з 1888-го. "1988-го?" "Ні, 1888-го". І кінець розмови. Страхування неможливе".

Щоб прибрати "Доґґер" із каналу, його спершу розберуть у воді, а потім перенесуть по частинах. Деякі з них власник планує зберегти через історичну цінність, решта піде у смітник.

Лілієн Гейзинга, яка жила у вонботі з 1985 по 1992 роки із синами й тодішнім хлопцем, пригадує: "Люди вже тоді мені казали: ти що, житимеш у цьому старому трупі? Але мені справді там подобалось. Я і сини хотіли попрощатися з ним. Вони тут виросли".

Минулого року Амстердам почав випробовувати безпілотні електричні човни для виконання таких завдань, як збір сміття і перевезення пасажирів по каналах міста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: