Росіяни спустошують банкомати у Фінляндії, щоб зняти валюту попри санкції

П'ятниця, 26 серпня 2022, 18:18

У Фінляндії росіяни використовують картки китайської платіжної системи UnionPay для зняття грошей під час своїх поїздок магазинами на східному кордоні.

Про це пише Yle, повідомляє "Європейська правда".

"Банкомати почали дуже швидко спустошуватися, коли в липні відкрився кордон", - заявив Рісто Лепо, регіональний менеджер оператора банкоматів Nokas.

Багато західних компаній більше не видають кредитні та дебетові картки російським громадянам, які проживають у Росії. Наприклад, так працюють Visa, American Express та Mastercard.

UnionPay прийшов до Фінляндії останніми роками, коли кількість китайських та інших азійських туристів у Фінляндії почала збільшуватися.

За даними оператора, з моменту відкриття кордону в південно-східній Фінляндії середня сума разових коштів, що знімаються в деяких місцях, навіть подвоїлася. Це створює проблеми для компанії, бо тепер їй доводиться найчастіше заправляти банкомати.

"Наприклад, раніше ми заправляли банкомат у Ваалімаа лише раз на тиждень, а тепер нам доводиться їздити туди двічі-тричі на тиждень або навіть чотири рази на тиждень", - розповів Лепо.

Ситуація приносить компанії додаткові витрати, але не додатковий дохід. Це пов'язано з тим, що компанія отримує компенсацію залежно від того, скільки разів знімають кошти, а не від суми знятих грошей.

Компанія не може сильно вплинути на ситуацію, тому що обмеження, наприклад, на суму зняття грошей, завдадуть шкоди основній клієнтській базі, тобто місцевому населенню, оскільки обмеження необхідно буде встановити для всіх типів карток.

Нагадаємо, прем’єрка Фінляндії Санна Марін закликала до посилення санкцій проти Росії та допустила, що Захід мав би від початку діяти жорсткіше, ніж це було зроблено.

Раніше вона сказала, що виступає за повне ембарго на російські енергоресурси.