Словаччина підтримує спільну місію ЄС з підготовки українських військових

Вівторок, 11 жовтня 2022, 09:37

Словаччина підтримує пропозицію про спільну централізовану підготовку українських військових у країнах ЄС під єдиним командуванням.

Про це заявив міністр закордонних справ Растислав Качер, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Качер оголосив позицію Словаччини після зустрічі з головним дипломатом ЄС Жозепом Боррелем і генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі в понеділок.

"Ми перебуваємо в групі країн, які підтримують більш централізовану операцію під єдиним командуванням. Ми готові до цього; ми думаємо про те, як допомогти нашими інструкторами, нашим досвідом - можливо, і фізично, за допомогою наших навчальних об'єктів у Словаччині, які мають хорошу репутацію і добре зарекомендували себе в НАТО і ЄС", - сказав Качер.

Новий міністр закордонних справ країни пояснив, що навчання та подальша систематична підтримка українських солдатів, які протистоять російській агресії, наразі є частиною дискусії на рівні ЄС, і питання може бути вирішене 17 жовтня під час засідання Ради ЄС із закордонних справ у Люксембурзі.

Раніше повідомлялося, що ЄС планує навчити до 15 тисяч українських військовослужбовців у рамках створюваної нової тренувальної місії.

Плани місії, які глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель запропонував наприкінці серпня, мають бути визначені вже в середині жовтня.