ЄС закликає Росію повернутися до зернової угоди

Понеділок, 31 жовтня 2022, 17:28

Європейський союз закликає Росію скасувати своє рішення про вихід з зернової угоди.

Про це заявила речниця Єврокомісії, пише "Європейська правда" з посиланням на BBC.

"Росія повинна повернутися до угоди, щоб дозволити морським коридорам постачати продовольство у світ", - сказала речниця.

Вона додала, що рішення Росії "ставить під загрозу основний експортний маршрут зерна та добрив, які так необхідні для подолання глобальної продовольчої кризи, спричиненої її війною проти України".

Окремо Комісія повідомила, що буде продовжена робота з удосконалення так званих "смуг солідарності", які сприяють експорту з України до ЄС залізничними, автомобільними та річковими шляхами.

За даними Єврокомісії, починаючи з травня понад 14 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції було експортовано з використанням цих смуг.

За той же період цими маршрутами було експортовано близько 15 мільйонів тонн несільськогосподарської продукції, наприклад, сталі.

У неділю глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що рішення Росії вийти з так званої "зернової угоди" знову повертає загрозу продовольчої кризи, та закликав Москву змінити рішення. 

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. 

У Міноборони РФ заявили, що ціллю атаки у Севастопольській бухті стали кораблі Чорноморського флоту, які нібито були задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росія знайшла надуманий привід для виходу з угоди, та що чекає на реакцію ООН й Туреччини. 

Дивіться нове відео "ЄвроПравди" - Зернова угода без РФ? Вже працює - кораблі пішли! Чи дотисне Туреччина?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: