Польща попросила Брюссель призупинити нарахування щоденних штрафів

П'ятниця, 4 листопада 2022, 09:58

Польща подала заяву про призупинення штрафних санкцій Суду ЄС щодо Дисциплінарної палати Верховного суду.

Про це заявив у п'ятницю польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

Він додав, що сподівається на якнайшвидший розгляд заяви.

Влітку минулого року Суд ЄС зобов'язав Польщу негайно призупинити застосування положень, що стосуються повноважень Дисциплінарної палати Верховного суду в тому числі з питань відмови від суддівського імунітету.

За невиконання цього розпорядження наприкінці жовтня 2021 року Суд ЄС зобов'язав Польщу сплачувати Єврокомісії штраф у розмірі 1 млн євро на день.

Шинковський вель Сенк зазначив, що виникла нова правова ситуація, оскільки набув чинності так званий президентський закон і є практичні наслідки імплементації цього акта. Він додав, що клопотання про призупинення нарахування штрафних санкцій з боку Суду ЄС "було подано нами вчора, з багатою аргументацією, яка вказує на нові юридичні обставини". "Будемо чекати відповіді від ЄК", – додав він.

Минулого тижня Єврокомісія нарахувала сьомий транш штрафних санкцій, або 30 млн євро, з призначених для Польщі коштів. Загалом з 3 листопада, коли Брюссель почав нараховувати штрафні санкції, він вже вирахував 267 мільйонів євро з суми, призначеної для Польщі.

Польська влада захоче стягнути принаймні ту частину штрафних санкцій, яку ЄК нараховує з 15 липня. Саме тоді набув чинності так званий президентський закон про Верховний суд, який ліквідував Дисциплінарну палату.

За словами польської влади, таким чином вона виконала рішення Суду ЄС щодо тимчасових заходів. Варшава спочатку переконуватиме Брюссель призупинити дію санкцій.

Однак, якщо ЄК наполягатиме на своїй думці, то юрисдикцію для врегулювання спору має Суд Європейського Союзу. Польща навряд чи може розраховувати на мирне врегулювання суперечки. ЄК вже неодноразово повідомляла, що президентський закон, на її думку, "рухається у правильному напрямку", але не повністю відповідає цілям тимчасового заходу.