Партія Орбана використала дані угорців про COVID для своєї передвиборчої кампанії - звіт

Четвер, 1 грудня 2022, 11:44

Правляча партія прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана "Фідес" використовувала дані громадян, які записувалися на вакцинацію від COVID-19, для поширення своїх передвиборчих меседжів перед виборами в Угорщині у квітні 2022 року.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у доповіді Human Rights Watch, повідомляє Politico.

Для допомоги "Фідес" використовувалися не лише дані про щеплення, а й дані із заявок на отримання податкових пільг та реєстрації членства в асоціаціях. 

Бойкот для Угорщини від сусідів: розповідаємо про три країни, що тиснуть на Орбана

Це порушує права на недоторканність приватного життя і розмиває межу між правлячою партією та урядовими ресурсами в Угорщині, яку ЄС неодноразово критикував за порушення верховенства права, йдеться у звіті HRW.

"Використання персональних даних людей, зібраних для того, щоб вони могли отримати доступ до державних послуг, для бомбардування їх повідомленнями політичної кампанії є зрадою довіри і зловживанням владою", - заявила Дебора Браун, старша дослідниця з питань технологій Human Rights Watch.

"Уряд Угорщини повинен припинити використання персональних даних для політичних кампаній і гарантувати рівні умови для проведення виборів", - додала вона.

Мер Будапешта: "Мені соромно, що Угорщину Орбана сприймають як країну на боці Росії"

Згідно з доповіддю, люди, які надали свої персональні дані на урядовий вебсайт для реєстрації на вакцинацію від COVID-19, отримували політичні повідомлення, покликані вплинути на їх вибір на користь правлячої партії.

Орбан виграв четвертий термін поспіль на виборах у квітні 2022 року, але міжнародні спостерігачі заявили, що умови, в яких проходили загальні вибори, не були справедливими.

Напередодні Європейська комісія рекомендувала заморозити виділення 7,5 мільярда євро з фондів ЄС для Угорщини через проблеми з верховенством права.

Минулого тижня депутати Європарламенту переважною більшістю голосів підтримали резолюцію із закликом заморозити кошти ЄС для Угорщини через порушення верховенства права - 416 голосів "за" і 124 "проти".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: