Прем'єр Чехії: зробимо все, щоб домовитися на саміті ЄС про 18 млрд євро для України

Четвер, 15 грудня 2022, 11:08

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала пообіцяв зробити все можливе, щоб переговори щодо енергетичного пакета і пакета, пов'язаного з допомогою Україні, були успішно завершені.

Про це він сказав перед початком саміту ЄС у Брюсселі, пише "Європейська правда" з посиланням на Ceske Noviny.

"Ми намагаємося доопрацювати деякі речі, які все ще залишаються відкритими. Я вів переговори пізно ввечері і зараз зранку, щоб довести до кінця питання пакета, який стосується також допомоги Україні, і особливо в наступні години і дні енергетичного пакета, який допоміг би вирішити питання цін на енергоносії в Чехії і в Європі не тільки в короткостроковій перспективі, але і в довгостроковій перспективі", - сказав Фіала.

"Не буду приховувати, що переговори йдуть непросто, але ми зробимо все, щоб довести їх до успішного завершення", - додав він.

Обмеження цін на газ - одна з останніх тем, щодо якої Чехія хотіла б домовитися з європейськими країнами під час свого головування, яке завершується в грудні.

Серед іншого, глави держав ЄС також проведуть дебати щодо підтримки України. У середу ввечері Польща відмовилася підтримати домовленості про виділення 18 мільярдів євро макроекономічної допомоги.

Нагадаємо, Польща відмовилася підтримати пакетну угоду, до якої входять і 18 млрд макрофіну для України, через побоювання з приводу окремого плану мінімальної ставки корпоративного податку.