Посол України про зміни в білоруському суспільстві через пропаганду і ризики нового наступу

коротко
Четвер, 29 грудня 2022, 17:03

Білорусь готується до нової фази війни, стверджують в українському Генштабі.

Про те, чи зважиться білоруська армія взяти участь у повторному нападі на Україну з півночі і що впливає на рішення білоруської влади редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поговорив із послом України у Білорусі Ігорем Кизимом

Відеоверсія розмови – на YouTube-каналі ЄвроПравди. А текстова версія з ключовими питаннями та відповідями – у матеріалі Посол України: Лукашенко стоятиме до останнього, але Білорусь все ж готується до війни.

Коротко, про що говорив Ігор Кизим:

– Перше питання досить очевидний. Чи готується Білорусь до війни?

– Білорусь готується до війни, і це не секрет… Питання полягає в іншому – до якої війни готується Білорусь? 

Офіційні посадовці говорять, що вони збираються захищатися, і ні на кого не збираються нападати. Але ви ж розумієте: коли ми говоримо про загрозу з боку Білорусі, то йдеться не лише про білоруську армію…

Я казав це від самого початку: скільки там будуть присутні війська РФ, стільки звідти існуватиме загроза.

– Зараз Росія збільшує присутність...

– Дивлячись із чим порівнювати. Зараз іде повноцінне розгортання спільного угрупування військ… Йде спільне навчання. Йде підготовка до злагодженості військ, підрозділів і таке інше.

І тепер постає питання цілей цього процесу.

– Білорусам активно приходять повістки до військкоматів, їх запрошують "звірити дані". Що це означає?

– Вони дійсно перевіряють весь наявний резерв, для чого запрошують усіх.

І наразі у нас немає інформації про те, що мобілізація дійсно йде повним ходом.

– Зараз ми бачимо дуже потужну антиукраїнську пропаганду в білоруських медіа. Наскільки вона досягла своєї мети? Білоруси, якщо буде наказ, будуть готові воювати проти України?

– Дійсно, пропаганда просто шалена – там усе проросійське, все антиукраїнське, жодного альтернативного джерела інформації немає і не може бути.

Чи вірять білоруси цій пропаганді? Телевізору вірять.

Я спостерігаю певну зміну в настроях. Якщо білоруси раніше були більше антивоєнні і дещо проукраїнські, то зараз більше з’являється такого: "Мы хотим поскорее мира", і звинувачують у тому, що начебто Україна не йде на переговори.

Але хоча загальний тренд не на нашу користь – казати, що відбувся перелам у суспільстві на користь підтримки Росії, наразі не можна.

– Чи впливає на бачення білоруською владою ризиків наявність в Україні білоруських військових частин?

– А ось це питання є ключовим. Вони не стільки українських військ бояться, скільки своїх білоруських розвідників, які зараз воюють на фронті за незалежність України.

Вони впевнені, що ці військові готуються перейти через кордон і звільняти Білорусь. Тому нас постійно звинувачують у тому, що ми начебто готуємо якихось бойовиків.

– Навесні були чутки про участь білоруських військових у повномасштабному вторгнені. Чи є у нас докази того, що білоруси хоч мінімально, але брали участь у нападі?

– Ні. Ніяких доказів немає у нас. 

Не думаю, що особовий склад білоруської армії планували долучити до бойових дій. Принаймні тоді, на етапі планування цієї агресії.

– А зараз?

– А зараз тим більше цього не плануватимуть.

– Тобто Лукашенко буде стояти до останнього?

– Так само, як Україна - не Росія, Білорусь – теж не Росія.

– Білоруська влада стверджує, що багато українців приїжджають, хочуть отримати білоруське громадянство і залишитися там. А що насправді?

Державний прикордонний комітет Республіки Білорусь дає цифри про те, що з 24 лютого цього року на територію Білорусі в’їхало 75 тисяч українців, але не каже, скільки виїхало.

А ми маємо офіційну інформацію про те, що з цього часу з території Білорусі за кордон виїхала 91 тисяча українців.

Повна версія – у матеріалі Юрія Панченка Посол України: Лукашенко стоятиме до останнього, але Білорусь все ж готується до війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: