Які ризики для України несуть дострокові вибори в Словаччині

Аналітика коротко
П'ятниця, 20 січня 2023, 19:55

Період політичної нестабільності у Словаччині, коли уряд отримав вотум недовіри, проте питання дострокових виборів "підвисло", завершився.

Місяць знадобився партіям колишньої коаліції, щоб визначитися: її відновлення є неможливим і треба йти на дострокові вибори.

Про те, чому ідея дострокових виборів у Словаччині виглядає небезпечною, особливо – для України, читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Словаччина готується до виборів: чи вдасться зупинити реванш проросійських сил.

Пів року тому коаліція, хоча і втрачала підтримку словаків, проте виглядала стабільною. А кримінальні розслідування, в яких фігурували опозиційні лідери, здавалося, залишають їм зовсім мало шансів зустріти чергові вибори на волі.

Усе змінилося через кризу всередині коаліції, а зрештою – через її розвал.

Увесь час існування коаліції її потрясали конфлікти між лідерами двох партій: OľaNO Ігоря Матовича та SaS Ріхарда Суліка.

Конфлікти між ними призвели до виходу партії SaS із коаліції.

Зрештою, у SaS публічно відмовилися від коаліційних переговорів, а прем’єр країни Едуард Гегер офіційно оголосив про готовність обговорювати питання дострокових виборів.

Падіння рейтингів коаліційних партій автоматично означає високу ймовірність реваншу нинішньої опозиції. Йдеться про партію Smer-SD колишнього прем’єра Роберта Фіцо, а також партію "Голос" іншого експрем'єра Петера Пеллегріні.

Попри те, що наразі рейтинг "Голосу" є вищим за Smer-SD, саме Фіцо вважається неформальним лідером опозиції. І у разі реваншу майже напевно стане якщо не формальним, то тіньовим головою уряду,

Важливо, що за три роки перебування в опозиції Роберт Фіцо суттєво додав у популізмі та євроскептицизмі. Не варто забувати, що за рівнем проросійських настроїв Словаччина займає непочесне третє місце в ЄС (поступаючись лише Угорщині та Болгарії), а опозиція намагається мобілізувати на свою користь саме цей електорат.

Тож перемогу словацької опозиції з нетерпінням очікують в Угорщині – там дуже сподіваються отримати союзника у конфлікті з Єврокомісією.

Але не меншою мірою цієї перемоги очікують у Москві – Фіцо вже неодноразово критикував передачу Україні зброї.

Чи є перемога проросійської опозиції неминучою? На щастя, ні.

За останніми соціологічними опитуваннями, сумарного результату двох опозиційних партій буде недостатньо для отримання більшості. 

А ще до парламенту може пройти близька до президентки Чапутової проєвропейська партія "Прогресивної Словаччини". 

Наразі ключове питання полягає у тому, коли саме відбудуться дострокові вибори.

Опозиційні Smer-SD та "Голос" наполягають на їх якнайшвидшому проведенні – бажано у травні, або у гіршому випадку – в червні. Вони сподіваються, що за цей час не вщухне негатив від зимового збільшення тарифів на енергоносії.

Відповідно, партії колишньої коаліції воліють якнайдалі відкласти дату виборів, провівши їх аж у вересні.

Чи дозволить ця відстрочка врятувати рейтинги коаліційних партій? Ще пару місяців тому багато словацьких політологів визнавали: рівень конфліктів усередині уряду такий, що його рейтинги лише падатимуть.

Натомість недавня відставка міністра фінансів Ігоря Матовича може покращити атмосферу в уряді, а це стабілізує його рейтинги.

Зрештою, свою роль може зіграти і президентка Зузана Чапутова. Її повноваження дозволяють у будь-який момент замінити технічний уряд, призначивши новий, сформований нею самостійно.

Чапутова вже заявила про готовність скористатися цим правом.

Поява нехай технічного, проте монолітного уряду, який орієнтується на президента, може стабілізувати ситуацію та скоротити шанси проросійських сил на реванш.

І наостанок – про шанси на передачу Словаччиною Україні винищувачів МіГ-29.

Тут є повна одностайність – зміни в уряді не зможуть вплинути на цю передачу, тим більше, що її підтримує президентка Чапутова.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Словаччина готується до виборів: чи вдасться зупинити реванш проросійських сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: