В Іспанії елітний різновид хамону опинився під загрозою через зміну клімату
Відомий різновид іспанського хамону ibérico bellota опинився під загрозою через зміни клімату, що ускладнюють дотримання ключової традиції у спеціальному вигодовуванні свиней.
Про це йдеться у матеріалі The Guardian, пише "Європейська правда".
В Іспанії дуже багато різновидів хамону, ibérico bellota вважається найбільш вишуканим і може коштувати до 100 євро за кілограм. Його виготовляють із ретельним дотриманням технології - з породи чорних іберійських свиней, які мають в останній місяць перед забоєм годуватися жолудями кам’яних дубів на спеціальних пасовищах-деесах.
У зв’язку з набагато спекотнішим і посушливішим літом останніми роками в Іспанії врожаї жолудів стали гіршими.
Цей фактор, а також падіння ринкової ціни, призвели до суттєвого скорочення виробництва цього елітного хамону. Так, у провінції Екстремадура - одному з чотирьох регіонів, які вважаються оригінальними виробниками цього продукту - у 2022 році виробництво знизилося на 20%. При цьому, виробництво таких локальних спеціалітетів відіграє дуже важливу роль в економіці цих регіонів Іспанії.
Законодавство дозволяє виробникам, за потреби, імпортувати жолуді з інших країн Середземномор’я, але у галузі побоюються завезти з ними шкідників - як сталося з єгипетськими пальмами у 1993 році, разом з якими приїхав червоний довгоносик та в наступні роки створив проблеми для десятків тисяч пальм в Іспанії.
Нагадаємо, в Іспанії 2022 рік став найспекотнішим в історії спостережень. Загалом протягом року 12 країн Європи принаймні раз побили місячні температурні рекорди.