Очільниця Мінфіну США в Києві розповіла про "юридичні перешкоди" переданню активів РФ Україні

Понеділок, 27 лютого 2023, 18:51

Міністр фінансів США Джанет Єллен підтримує стягнення з Росії компенсації за збитки, завдані її повномасштабним вторгненням в Україну, але попередила про "значні юридичні перешкоди" для конфіскації заморожених активів РФ.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters, про це Єллен заявила журналістам під час неоголошеного візиту до Києва в понеділок.

За словами очільниці Мінфіну США, Вашингтон із союзниками обговорюють шляхи, як змусити Росію заплатити за руйнування, завдані війною в Україні. Серед них ідеться і про конфіскацію заморожених активів.

Генпрокурор США: конфісковані у російського олігарха кошти підуть на допомогу Україні

"Ми заарештували (російські) активи в невеликих масштабах, але, безумовно, існують юридичні проблеми, пов'язані з тим, щоб зробити більше", – зазначила вона.

Коментуючи можливість санкцій проти ядерного сектора РФ, Єллен наголосила, що США і союзники прагнуть позбавити Росію доходів, але "також повинні розглянути потенційні наслідки санкцій для нас самих і наших партнерів".

Сполучені Штати та їхні західні союзники заарештували понад 300 мільярдів доларів валютних активів Центрального банку РФ, заморожених санкціями. Активи зберігаються за кордоном, значна частина – у Федеральному резервному банку Нью-Йорка, але залишаються у власності Росії.

За останніми даними, з моменту вторгнення Росії в Україну рік тому Міністерство юстиції США конфіскувало яхти, нерухомість та інші активи на суму понад 500 мільйонів доларів у людей, які підтримують російський уряд і ухиляються від санкцій США.

На сьогодні, окрім США, лише Канада з-поміж союзників України ухвалила механізм конфіскації активів РФ на користь України. У червні там було ухвалено зміни до Закону "Про спеціальні економічні заходи" (Special Economic Measures Act), якими була створена можливість конфіскації та використання російських активів для допомоги Україні.