Представник ЄС: для миру потрібні двоє, Росія ж байдужа до мирних пропозицій

Понеділок, 13 березня 2023, 14:19

В ЄС не бачать готовності Росії до будь-яких мирних переговорів у війні проти України, а без цього будь-які ідеї посередництва у таких переговорах неможливо реалізувати.

Як пише "Європейська правда", про це заявив представник Єврокомісії Петер Стано, коментуючи "мирні пропозиції" з боку Китаю.

"Можна бути чесним посередником у мирних переговорах, якщо не ставати на чийсь бік. Коли йдеться про Україну і Росію, Китай насправді став на один бік. Китай відмовляється визнати, хто є агресором, а хто є жертвою", - сказав Стано.

По-друге, за його словами, Китай не намагається відмежуватися від неправдивого наративу Росії про агресію, подекуди відзеркалюючи і помножуючи російські аргументи для геноциду і воєнних злочинів.

"Посередник має бути прийнятний для обох сторін. І як ви бачили до сьогодні, Росія залишається дуже холодною і байдужою до будь-яких значущих мирних пропозицій. Натомість Росія все нарощує і нарощує ескалацію у своїх звірствах щодо українського цивільного населення і цивільної інфраструктури", - зазначив представник ЄК.

Однак він наголосив, що зусилля кожної країни у наближенні миру вітаються, і Китай як постійний член Радбезу ООН може використати свій вплив на Росію.

"Досі, незважаючи на певну кількість мирних ініціатив, у тому числі від Китаю, відповідь Росії неконструктивна. Для миру потрібні двоє, для війни потрібен один, але Росія не готова зупинити свою триваючу бійню в Україні", - додав Стано.

Нагадаємо, під річницю початку повномасштабної війни Китай опублікував своє бачення того, як завершити війну між Росією та Україну. Про китайський "мирний план" ЄвроПравда детально розповідала у статті "Китайська гра у мир".

Як повідомлялося, лідер Китаю Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським вперше за час повномасштабної війни, ймовірно, вже після поїздки до Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: