В Угорщині не вважають навчання українських медиків військовою допомогою Києву

Понеділок, 13 березня 2023, 16:35

Міністр оборони Угорщини Кріштоф Шалай-Бобровницький вважає, що участь Будапешта в навчанні українських медиків не суперечить його позиції про ненадання військової допомоги Україні у війні з Росією.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він розповів в інтерв’ю угорському порталу Index.

"Позиція Угорщини не змінилася: ми залишаємося на боці миру і не підтримуємо жодних дій, які ведуть до ескалації війни. Якби ми постачали зброю, ми б допомагали не миру, а продовженню бойових дій. Ми не обрали цей шлях", – наголосив міністр.

Він додав, що попри прагнення Угорщини до миру й переговорів вона розглядає Україну як "одночасно і країну, на яку напали, і нашого сусіда, і ми маємо добросусідський і моральний обов'язок допомагати тим, хто цього потребує".

Орбан: Ми ніколи не були настільки близькими до світової війни

"Угорщина робить це від самого початку в межах найбільшої гуманітарної операції в своїй історії. У межах нашої гуманітарної ініціативи… ми надали можливість лікувати поранених солдатів, і на цій основі ми також допомагаємо надавати українським військовим медикам знання, які дозволять їм рятувати людські життя", – підкреслив Шалай-Бобровницький.

На питання, чи не зашкодить відмова від військової допомоги України іміджу Угорщини в НАТО, очільник угорського Міноборони прямо не відповів, натомість наголосивши, що Будапешт "виконує свої зобов’язання як члена Альясу".

"Угорщина не буде постачати зброю Україні і залишиться поза війною. Це те, чого угорський народ очікує від уряду: що ми не дамо себе втягнути у війну і захистимо безпеку Угорщини", – підкреслив він.

Як повідомлялось, минулого тижня Міністерство оборони Угорщини вперше підтвердило, що бере участь у підготовці військових медиків з України.

Офіційно уряд Угорщини навіть не пропускає через свою територію вантажі з озброєнням НАТО і є єдиною західною країною, яка не надсилає українцям жодної військової техніки, бо вважає, що це лише затягне війну.