Як Євросоюз сприяє цифровій трансформації України

Четвер, 16 березня 2023, 11:30

16 березня офіційно запускається третій за останні сім років великий фінансований Євросоюзом проєкт. Він так і називається – "Підтримка ЄС цифрової трансформації України", а якщо коротко – DT4UA.

Водночас ще до кінця першого кварталу наступного року триватиме теперішній EU4DigitalUA.

А коли стартував 2020 року він, то ще продовжувався EGOV4UKRAINE, який допоміг Україні закласти фундамент цифрової трансформації. Було створено систему обміну даними "Трембіта", приблизно в цей самий час з’явилися концепція "Держава в смартфоні" та платформа "Дія".

Про безперервний процес зміцнення цифрової трансформації України за підтримки Євросоюзу читайте у колонці керівниці проєкту EGOV4UKRAINE Марі Педак Диджиталізація за часів війни: як ЄС сприяє модернізації України.

Як пише Марі Педак, загальна сума коштів проєктів DT4UA, EU4DigitalUA та EGOV4UKRAINE становить трохи менше 50 млн євро – а ще, окремо, після початку війни було реалізовано проєкт із кібербезпеки на 10 млн євро.

"Через спадковість та, частково, паралельність усіх їх закладено міцну інституційну пам'ять", – констатує авторка колонки. 

Усі проєкти впроваджувала та впроваджує естонська Академія електронного управління.

Тож команда, якщо й змінюється, то через приєднання нових фахівців. Відповідно, сталими залишаються контакти з Міністерством цифрової трансформації (МЦТ) та іншими українськими інституціями.

"Такий "конвеєр" із послідовною підтримкою ЄС та незмінними операторами дає очевидні практичні результати", – впевнена керівниця проєкту EGOV4UKRAINE. 

Торік EU4DIgitalUA зберіг ефективну співпрацю з МЦТ та іншими партнерами й активно відгукнувся на нові реалії.

За словами Марі Педак, це посилення кібербезпеки українських державних інституцій, а також швидке створення 10 електронних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

А нещодавно було запущено нову послугу подання заяви онлайн на державну реєстрацію шлюбу через "Дію".

Авторка колонки зазначає, що в усіх випадках має місце взаємодія системи обміну даними "Трембіта" із системою ДРАЦС – для відправки заявок на отримання послуги, отримання статусу заявки, часових слотів проведення реєстрації шлюбу, бронювання часу церемонії тощо.

Згодом естафету співпраці з Міністерством цифрової трансформації щодо роботи над "Трембітою", "Дією" та іншими фундаментальними рішеннями повністю перебере новий проєкт DT4UA. Та ж команда співпрацюватиме з добре знаними їй українськими партнерами.

"Одне з ключових завдань – створення нової версії "Трембіта 2.0", посилення спроможності системи", – пише керівниця проєкту EGOV4UKRAINE.

З часу її запуску у 2020 році здійснено понад 2 млрд транзакцій. До "Трембіти" підключено 180 державних інституцій та організацій, між якими налагоджено понад 179 електронних взаємодій.

"Ці цифри зростатимуть, а видимими результатами ставатимуть нові послуги для громадян та бізнесу", – впевнена Марі Педак.

Ще один напрямок – інформаційна система "Вулик", яка автоматизує роботу Центрів надання адміністративних послуг. Її також було створено проєктом EGOV4UKRAINE, до системи приєдналися тоді близько 400 ЦНАПів. Однак це виявилося забагато для початкової потужності системи, тож тепер вона потребує модернізації та збільшення спроможності.

"Тож, в української цифрової трансформації уже є міцний тил – це проведені за попередні роки реформи та рішення, завдяки яким було створено фундамент для подальшого розвитку сфери. Частково їх згадано вище.

Однак будь-який тил не може залишатися незмінним. Йому треба також міцнішати, розвиватися. Інакше страждатиме фронт, передній край – це те, що бачать і чим користуються люди, зокрема електронні послуги. На фронті має бути все найкраще, найновіше і сучасне.

Тож потрібне і зміцнення тилу, але й одночасно – й більша ефективність на передньому краї", – резюмує авторка колонки.

Докладніше – у колонці Марі Педак Диджиталізація за часів війни: як ЄС сприяє модернізації України.