Фінляндія не може подарувати Україні швидкісні потяги, які раніше їздили в Росію

Четвер, 16 березня 2023, 14:44

Фінляндія через контрактні причини не зможе передати Україні чотири швидкісні потяги Allegro, про які Київ просив під час візиту прем'єрки Санни Марін минулого тижня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Старший віцепрезидент фінської державної залізничної компанії VR-Group Топі Сімола заявив, що компанія не може подарувати потяги і приймати власні рішення щодо чотирьох потягів Allegro.

Швидкісні поїзди, які спочатку були придбані для обслуговування комерційної лінії між Гельсінкі та Санкт-Петербургом, належать ТОВ "Карельські поїзди" – спільному підприємству, створеному в 2006 році, яке в рівних частках належить фінській VR-Group і "Російським залізницям" (РЖД).

Потяги курсували з 2010 року до березня 2022 року, коли "Карельські поїзди" потрапили до санкційного списку США.

Сімола повідомив, що наразі тривають переговори про майбутнє поїздів. "Наразі, з точки зору VR, ситуація проста. Доля поїздів вимагає одностайного рішення від власників "Карельських поїздів", - додав він.

Раніше ЗМІ повідомляли, що колишній генеральний директор "Укрзалізниці" Олександр Камишін особисто обговорював питання  передачі потягів із Санною Марін під час її візиту до Києва.

Нагадаємо, прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін вважає, що Фінляндії варто розглянути можливість передачі Україні своїх старіших винищувачів Hornet, які Фінляндія поступово замінить на F-35.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: