Німеччина затвердила план імміграційної реформи для подолання дефіциту робочої сили

Четвер, 30 березня 2023, 10:28

Уряд Німеччини затвердив проєкт реформ щодо імміграції, професійної підготовки та заохочення імміграції з країн Західних Балкан, що є спробою вирішити проблему нестачі робочої сили в найбільшій економіці Європи.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

За даними міністерства праці, кількість вакансій у Німеччині у 2022 році була на рекордно високому рівні - майже 2 мільйони.

Однією з реформ є нове імміграційне законодавство, спрямоване на усунення ключових перешкод для мігрантів у Німеччині, особливо для тих, хто приїжджає з-за меж Європейського Союзу.

"Забезпечення нашої кваліфікованої робочої сили є одним з найбільших економічних завдань Німеччини на найближчі десятиліття", - заявив міністр праці Губертус Хайль.

У законопроєкті, з яким ознайомилося агентство, йдеться про те, що реформа може збільшити кількість працівників з країн з-за меж ЄС на 60 тисяч осіб на рік.

"Цим ми закладаємо основу для нового старту в міграційній політиці. Ми вітаємо будь-кого, хто може зробити внесок в економічний успіх країни як кваліфікований працівник", - заявив міністр фінансів Крістіан Лінднер після схвалення пакета реформ.

Реформа пропонує іноземним працівникам три шляхи для в'їзду в країну. Перший вимагає наявності професійної або університетської освіти, визнаної в Німеччині, і трудового договору.

Другий вимагає щонайменше двох років досвіду роботи у відповідному секторі, а також науковий ступінь або професійну освіту.

Третій - це нова "карта можливостей" для осіб, які не мають пропозиції роботи, але мають потенціал знайти роботу. Картка можливостей базується на бальній системі, яка враховує кваліфікацію, знання мови, професійний досвід, зв'язок з Німеччиною та вік.

Уряд також схвалив закон про освіту, який дає право молодим людям на оплачуване навчання без відриву від виробництва. Федеральне агентство праці Німеччини виплачуватиме до 67% чистої заробітної плати протягом усього періоду навчання.

Уряд також вирішив продовжити термін дії правил для шукачів роботи з Албанії, Боснії і Герцеговини, Косова, Республіки Північної Македонії, Чорногорії та Сербії, які раніше мали закінчитися наприкінці року. Німеччина зможе щорічно наймати до 50 тисяч працівників з цих країн. Згідно з цим положенням, раніше Німеччина могла наймати 25 тисяч працівників на рік.