В Італії пропонують штрафувати на 100 тисяч євро за використання англіцизмів

П'ятниця, 31 березня 2023, 20:06

Партія "Брати Італії" чинної прем’єр-міністерки Джорджії Мелоні в п’ятницю представила законопроєкт, який пропонує запровадити штрафи в розмірі до 100 тисяч євро за використання іншомовних слів, передусім англійських, замість італійських.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

У законопроєкті "Братів Італії" зазначається, що поширення англійської мови "принижує і применшує" італійську та є "ще більш негативним і парадоксальним", враховуючи, що Велика Британія вийшла з Європейського Союзу.

"Це не просто питання моди, адже мода минає, а англоманія має наслідки для суспільства в цілому", – йдеться в тексті законопроєкту.

Документ пропонує, щоб усі державні і приватні організації використовували саме італійську під час промотування власних товарів і послуг.

Італійські мовознавці виступили проти гендерно-нейтральних закінчень слів

Крім того, всі назви та абревіатури на позначення посади в компаніях в Італії повинні бути написані італійською – іноземні слова допускаються лише в тому випадку, якщо їх неможливо перекласти.

Як зазначає Reuters, в уряді Мелоні наразі існує новостворене міністерство з питань місцевого виробництва, в назві якого використовується англіцизм Made in Italy; крім того, сама прем’єрка Італії час від часу послуговується іноземними словами у своїх промовах.

Для набуття чинності законопроєкт мають ухвалити обидві партії парламенту, й наразі невідомо, чи має він достатню кількість голосів.

Законопроєкт з'явився через кілька днів після того, як уряд Італії запропонував заборонити використання штучно створених продуктів харчування, щоб захистити агропродовольчу спадщину країни.