Як західні компанії допомагають РФ залишитися на європейському газовому ринку

Аналітика коротко
Четвер, 9 березня 2023, 19:30

Маловідомим, але дуже тривожним є той факт, що у 2022 році виробництво скрапленого природного газу в Росії зросло на 8%.

РФ усупереч санкціям збільшила постачання СПГ до Європи та будує ще один СПГ-термінал – тепер в Арктиці.

І що важливо – цьому частково сприяють і західні фірми, пише засновниця Razom We Stand Cвітлана Романко у колонці Загроза з півночі: як позбавити РФ механізму обходу газових санкцій.

Як пише авторка колонки, Росія все ще експортує від 10 до 15 ТВт-год на місяць скрапленого природного газу (СПГ) до ЄС. За її словами, це не підпадає під санкції, але може бути припинено Росією в будь-який момент в односторонньому порядку.

"Найскандальнішим є той факт, що західні компанії, такі як Baker Hughes, Siemens, Technip і GTT, підтримували розширення російської газової промисловості, беручи участь у проєкті Arctic LNG 2. Більшість із них вийшли з проєкту, але лише після того, як Путін розв'язав повномасштабну війну", – зазначає Світлана Романко. 

На додачу внесок Заходу в будівництво арктичного термінала СПГ-2 може стати однією з останніх крапель, які зламають хребет верблюду в питанні зміни клімату: це може поставити під загрозу досягнення кліматичної мети Паризької угоди щодо утримання глобального потепління в межах 1,5 градуса.

За словами засновниці Razom We Stand, проєкт Arctic LNG 2 має на меті транспортувати і продавати більше російського газу на міжнародні ринки й може подвоїти експортні потужності "Новатек", найбільшого приватного виробника газу в Росії. До того, як Росія напала на Україну, планувалося, що арктичний термінал мав бути запущений 2023 року і вийти на повну виробничу потужність у майже 20 млн тонн СПГ на рік.

Як виявило журналістське розслідування, американська компанія Baker Hughes постачала обладнання та компоненти для Arctic LNG 2 протягом багатьох місяців після початку вторгнення в Україну.

Ще одним важливим західним постачальником технологій, залученим до цього проєкту, є французька компанія Gaztransport & Technigaz (GTT) – інжинірингова компанія, яка постачає технології та системи, що використовуються по всьому світу в танкерах для перевезення СПГ. Спочатку GTT мала надавати послуги російському суднобудівному заводу "Звезда" для будівництва 15 СПГ-танкерів льодового класу для "Новатек".

У січні 2023 року GTT публічно оголосила про вихід з Росії слідом за Total Energies, але на практиці цього виходу не відбувається.

"Участь американських та європейських компаній у такому великому проєкті з розширення інфраструктури викопного палива в Росії мала б бути заборонена урядами, а вони ще й субсидуються.

Якщо проєкт Arctic LNG 2 буде завершено і запущено з використанням обладнання та послуг, наданих Baker Hughes, Siemens, Technip і GTT, він може підірвати російські вуглецеві бомби, розблокувавши видобуток на нових газових родовищах і подальшу розвідку газу в Арктиці, що є смертельною загрозою для клімату та довкілля", – пише авторка колонки. 

Вона зазначає, що Євросоюз  вже є найбільшим імпортером СПГ у світі. Загальний обсяг імпорту скрапленого природного газу в ЄС становить близько 157 млрд кубометрів у регазифікованому вигляді на рік – цього достатньо, щоб задовольнити близько 40% загального попиту на газ на континенті.

Світлана Романко зауважує, що саме тому варто чітко розрізняти, де будівництво СПГ-терміналів спрямоване на подолання залежності від російського газу, а де викликано просто корпоративною жадібністю, спекуляціями на війні та безкарністю індустрії викопного палива.

"Час звернутися до тверезої правди: країни ЄС мають більш зважено підходити до розширення СПГ і почати будувати реальну енергетичну та кліматичну безпеку", – закликає засновниця Razom We Stand.

На її думку, першим очевидним кроком для початку є припинення російських планів з розширення виробництва СПГ.

"Європейські компанії повинні негайно припинити співпрацю з "Новатек" і відкликати все обладнання, програмне забезпечення та будь-які інші активи, які були надані для Arctic LNG 2 і пов'язаної з ним інфраструктури.

Євросоюз має приборкати приватні компанії та припинити надавати державну підтримку проєктам, що грають на користь РФ", – впевнена авторка колонки.

Докладніше – у колонці Cвітлани Романко Загроза з півночі: як позбавити РФ механізму обходу газових санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: