Канада рада ордеру на арешт Путіна і очікує від Гааги більше рішень - посол

П'ятниця, 14 квітня 2023, 12:28

Канада була задоволена виданим Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордером на арешт президента РФ Владіміра Путіна й очікує від суду ще більше рішень надалі.

Про це в інтерв`ю Інтерфакс-Україна заявила посол Канади в Україні Лариса Галадза, пише "Європейська правда".

"Ми були дуже задоволені ордером на арешт президента Путіна. Чому? Тому що це свідчить, що суд може працювати швидко і він зосередився на справді важливому аспекті війни Росії проти України та її наслідках для дітей", – зазначила вона.

За словами дипломатки, вона вірить у можливість притягнути Путіна до відповідальності, як і всіх, хто скоїв воєнні злочини в Україні.

Галадза додала, що Канада підтримує МКС і всю його роботу в Україні, як і роботу з розслідування міжнародних злочинів у всьому світі. 

"Ордер на арешт – це обмеження і певний осуд, а також дуже сильна ознака того, що Міжнародний кримінальний суд працює тут, в Україні, і в Гаазі за міжнародної підтримки таких країн, як Канада. І я очікую, що ми побачимо більше від МКС", – наголосила посол.

Також Галадза назвала важливим питання судового переслідування РФ за злочин агресії. 

"Канада є членом "Основної групи" (Core Group – коаліція країн, яка працює над створенням спеціального трибуналу щодо злочинів агресії в Україні. – Ред.). І ми працюємо з партнерами-однодумцями, щоб зрозуміти, як переслідувати за злочин агресії, притягнути до судової відповідальності Росію за її агресію", – сказала вона.

Нагадаємо, Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду у березні видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини і яку також звинувачують у воєнних злочинах, пов'язаних з незаконною депортацією та незаконним переміщенням українських дітей. 

У квітні в Україні відбудеться міжнародний захід за участю президента Володимира Зеленського, прем’єра Польщі Матеуша Моравецького та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, на якому йтиметься про примусово вивезений українських дітей.