Смоленська катастрофа: у Польщі пропонують розслідувати замах на президента Качинського 

Понеділок, 17 квітня 2023, 19:56

Підкомітет з розслідування Смоленської катастрофи подав у польську прокуратуру заяву про можливий злочин замаху і вбивства президента Леха Качинського.

Як повідомляє PAP, пише "Європейська правда", про це заявив керівник підкомітету Антоній Мацеревич. 

Заява, надіслана у Генпрокуратуру, стосується злочину за ст. 134 кримінального кодексу, де йдеться про замах на життя президента, та ст. 128 про силове усунення конституційного органу влади країни. 

Зеленський висловив співчуття Польщі у річницю Смоленської катастрофи

"Не може продовжуватися ситуація, коли у нас є докази, що це був замах, а розслідування цього жахливого акту немає, – заявив він. – Тож підкомітет просить прокуратуру розслідувати не лише катастрофу, але й замах на президента Польщі".

За його словами, найважливіші докази, які надає субкомітет – це суттєва присутність слідів вибухових речовин на уламках літака, зокрема тротилу, гексогену RDX і пентриту. 

Мацеревич зазначив, що фінальний звіт підкомітету вже чітко вказує на причини катастрофи президентського борту.

"Це свідчить, що у російської сторони був план замаху і він готувався вже у 2008 році", – заявив керівник підкомітету.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року поблизу російського військового аеродрому "Смоленськ-Північний" розбився польський урядовий літак Ту-154М. На його борту перебували президент Лех Качинський та його дружина Марія, вищі військові командири і останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський.

Делегація прямувала на відзначення 70-річчя Катинського розстрілу.

Детальніше про розслідування цієї справи читайте у статті - Вбивство президента Польщі: що показав звіт щодо Смоленської катастрофи 2010 року.