В Італії вперше скликають спецкомісію через зростання цін на пасту
Міністр промисловості Італії Адольфо Урсо скликав на 11 травня перше засідання Комісії швидкого реагування через різке зростання цін на макаронні вироби.
Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на La Stampa.
Кілька днів тому Італійський союз споживачів повідомив, що з червня 2021 року по сьогодні, тобто трохи менш як за два роки, ціна кілограма пасти зросла на 37%, причому за рік – на 17,5%, що набагато вище за інфляцію.
Зростання ціни на макарони, до того ж, відбулося одночасно з падінням ціни на тверду пшеницю, за яку фермери отримали на 30% менше за 2022 рік – тобто в той самий період, коли ціна на макарони зросла на 18%.
До складу нового моніторингового органу з питань цін на пасту увійшли зокрема представники відповідних міністерств та інших органів влади, а також торговельних і споживчих асоціацій.
"Зростання інфляції, яке ми відстежуємо, має більший вплив на продукти харчування, які часто використовують. Макарони є основою середземноморської дієти, одним з найбільш продаваних продуктів Made in Italy у світі", – прокоментував заступник міністра промисловості Італії Массімо Бітончі.
Національна конфедерація незалежних фермерів Італії назвала ситуацію "аномалією, яка потребує з'ясування", нагадуючи, що тверда пшениця для пасти коштує в країні близько 36 центів за кілограм (більш як на 30% нижче, ніж за аналогічний період минулого року), тоді як ціна на пасту зросла приблизно вдвічі швидше, ніж інфляція.
Нагадаємо, уряд Італії у березні схвалив законопроєкт про заборону використання продуктів харчування та кормів для тварин, створених у лабораторіях, мета якого – збереження агропродовольчої спадщини країни.