Уряд Німеччини більше не братиме участі в масштабній виставці вогнепальної зброї у США

Субота, 6 травня 2023, 11:44

Міністерство економіки та захисту клімату Німеччини вирішило більше не брати участі у торговельній виставці вогнепальної зброї в США Shot Show, де майже 25 років допомагало з організацією та частковим фінансуванням німецького павільйону.

Як повідомляє "Європейська правда", про це стало відомо з розслідування газети Tagesspiegel і телеканалу ZDF.

Німецьке Міністерство економіки раніше публічно не розкривало своєї участі у Shot Show – однієї з найбільших у світі виставок вогнепальної зброї, яка щорічно відбувається у Лас-Вегасі та яку відвідують близько 60 тисяч людей.

Tagesspiegel і ZDF виявили, що з 1998 року німецький уряд надавав принаймні організаційну підтримку німецьким компаніям, присутнім на Shot Show. За даними ЗМІ, Міністерство економіки ФРН було співорганізатором німецького павільйону мало вирішальне слово у відборі експонентів для участі у виставці.

Федеральний уряд Німеччини також був причетний до фінансування павільйону: у розслідуванні вказується, що принаймні на останній виставці цього року німецькі збройові компанії платили зовнішньому постачальнику послуг лише частину суми, яку міністерство назвало "платою за участь".

Як підкреслюють Tagesspiegel і ZDF, більшість німецьких компаній, які брали участь у Shot Shw, то виробляють нелетальну збройову продукцію – мастила для зброї, сейфи для зброї та приціли. Водночас на павільйоні був представлений німецький виробник гвинтівок AR-15, який рекламував аксесуари до них.

Після розслідування Міністерство економіки Німеччини заявило, що більше не буде долучатись до організації німецького павільйону на виставці у США.

Розслідування пояснює, що німецькі та інші європейські виробники вогнепальної зброї відіграли важливу роль у насильстві із застосуванням зброї у США. Серед іншого, зброя європейських компаній була використана у 45% масових розстрілів в американських школах із 1982 року.

На початку року стало відомо, що в Німеччині готують зміни до законодавства про зброю – зокрема, у майбутньому сигнальні пістолети й арбалети будуть доступні тільки за наявності ліцензії на носіння зброї.