Поліція Берліна не оскаржуватиме рішення суду дозволити українські прапори 8 і 9 травня – посол

Субота, 6 травня 2023, 16:50

Посол України в Німеччині Олексій Макєєв повідомив, що після розмови з керівництвом поліції Берліна там вирішили не оскаржувати дозвіл на показ українських прапорів 8 і 9 травня, який ухвалив адміністративний суд.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Макєєв оголосив у відеозверненні, опублікованому в суботу.

"Я вчора (у п’ятницю – ред.) ввечері мав довгу розмову з керівництвом поліції Берліна. І саме ваша активність, дорога громадо, дозволила мені переконати поліцію Берліна не оскаржувати те судове рішення, за яке боролися ви. Дякую вам за це і за цю круту активність", – наголосив посол.

Дипломат також заявив, що вирішив відмовитись від традиції відвідування радянських пам’ятників у Берліні 8 травня.

"Натомість я розпочну ранок із тихого покладання квітів до меморіалу Neue Wache (пам’яті жертв війн і тиранії – ред.) в Берліні. Я зустрінуть із депутатами німецького Бундестагу, і ми разом дійдемо до графіті, залишених на стінах Рейхстагу українськими воїнами", – розповів Макєєв.

Потім, за словами посла, він долучиться до ходи пам’яті української громади.

"Закликаю вас не відвідувати радянських пам’ятників. І ми покажемо разом із українським прапором, що ми – крута нація. Що ми – нація перемоги", – підсумував він.

У п’ятницю стало відомо, що берлінська поліція заборонила 8 і 9 травня вивішувати біля радянських пам'ятників як російські, так і українські прапори, а також вмикати маршову музику, щоб забезпечити "гідне вшанування пам'яті загиблих воїнів тодішньої радянської армії".

Та пізніше адміністративний суд Берліна зняв заборону на показ українських прапорів як необґрунтовану.