Сейм Литви ухвалив заборони, пов'язані з рухом електросамокатів

Четвер, 8 червня 2023, 17:09

Сейм Литви у четвер, 8 червня, ухвалив поправки до закону про безпечний рух дорогами, які вводять нові вимоги до електросамокатів, включно з можливою забороною на їх використання на тротуарах.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Delfi.

За проєкт голосували 74, проти 3 депутати, ще 30 депутатів утрималися.

Закон набуде чинності з 1 січня 2024 року.

Парламент ухвалив, що велосипедисти та водії електросамокатів зможуть їздити тротуарами, винятки становитимуть місця, у яких такий рух буде заборонено міськрадою. Завдяки цьому міськрадам не доведеться витрачати багато грошей на розмітку тротуарів і вулиць.

На електросамокатах можна їздити по дорогах, велодоріжках, узбіччях, у житловій зоні з 16 років, а з 14 років – якщо прослухали спеціальний курс і отримали відповідну довідку.

Відповідно до ухвалених поправок, водії електросамокатів не можуть їхати проїжджою частиною, якщо поруч проходить велодоріжка. Крім того, на таких засобах пересування не можна возити вантажі, що заважають водієві та становлять небезпеку для інших учасників руху. Не можна на них їхати, не тримаючись за кермо, не можна їхати зі швидкістю, вищою за 20 км/год, а на пішохідній і велодоріжці чи повз пішохода – не вище за 7 км/год.

Крім того, парламент дозволив обмежити паркування електросамокатів.

 За недотримання правил на водіїв електросамокатів чекають штрафи в розмірі 20-40 євро. За нетверезу їзду – 80-200 євро.

У середині травня Сейм Литви зробив перший крок для врегулювання руху електросамокатів на дорогах, схваливши в першому читанні поправки до закону про безпеку дорожнього руху.

Крім того, у Вільнюсі представили посилені правила користування електросамокатами, які почнуть діяти з початку літа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: