Естонія: в опозиції хочуть парламентську комісію щодо "російського бізнесу" чоловіка прем'єрки

Середа, 30 серпня 2023, 09:42

В Естонії лідер фракції Центристської партії пропонує парламенту створити слідчу комісію для з’ясування усіх обставин після скандалу з "російським бізнесом" чоловіка прем’єрки Каї Каллас.

Про це повідомляє ERR, пише "Європейська правда".

Лідер фракції центристів у Рійгікогу (парламент Естонії) Танель Кійк запропонував створити парламентську спецкомісію щодо діяльності Stark Logistics у Росії та поінформованості про це Каї Каллас. Кійк заявив, що спрямував таке звернення правлінню Рійгікогу і лідерам фракцій. Він також вважає за необхідне скликати раду старійшин Рійгікогу. Така пропозиція вже лунала від лідера фракції Isamaa. 

Він зазначив, що у такому разі комісія зможе запрошувати на свої засідання осіб, яких хоче заслухати, та запитувати документи, а за відмову співпрацювати можливі штрафи.

"Реакція громадськості і соцопитування свідчать, що жителі Естонії чекають від прем’єрки набагато зрозуміліших пояснень, і того, що вона візьме на себе політичну відповідальність", – зазначив лідер фракції центристів. 

Він пропонує за допомогою слідчої комісії з’ясувати:

- коли Кая Каллас дізналася, що компанія, де чоловік має частку власності, веде бізнес у Росії і коли та як ухвалили рішення припинити цю діяльність;

- чи знали про це органи безпеки та чи попереджали прем’єрку про можливі супутні ризики; 

- за яких обставин та на яких умовах Кая Каллас надала фірмі чоловіка кредит у розмірі 370 000 євро, чи використовувались ці кошти на розвиток бізнесу у Росії та чи отримала Каллас відсотки з наданого кредиту;

- що потрібно змінити, щоб не допускати таких ситуацій в Естонії у майбутньому.

Нагадаємо, у вівторок Кая Каллас заявила, що в коаліції не бачать причин для її відставки. 

Соцопитування засвідчили, що скандал поки не вдарив по рейтингах "Партії реформ", проте більшість громадян вважають, що сама Каллас має піти з посади. 

Детально на цю тему дивіться у відеоблозі "ЄвроПравди", або читайте у статті: Родинний бізнес із російським слідом: які наслідки матиме скандал навколо прем'єрки Естонії