Фінляндія посилює правила отримання громадянства

Понеділок, 16 жовтня 2023, 12:47

Уряд Фінляндії посилює правила отримання громадянства, зокрема, запровадивши тест на громадянство та знання мови.

Про це повідомило видання Helsingin Sanomat, пише "Європейська правда".

Згідно із пропозицією уряду на чолі з прем'єром Петтері Орпо, тепер для подачі заяви на отримання фінського громадянства потрібно прожити в країні вісім років. Раніше було достатньо п'яти.

Кількість днів перебування за кордоном, які можуть бути зараховані до терміну проживання, буде зменшено. Періодом проживання буде визнаватися лише перебування в країні на підставі посвідки.

Умовою натуралізації буде складання іспиту на громадянство та знання мови. У минулому вимогою для отримання громадянства було задовільне письмове та усне володіння фінською або шведською мовами.

"Мета полягає в тому, щоб зробити успішну інтеграцію передумовою для отримання громадянства. Громадянство є винагородою за це", – сказала глава МВС Фінляндії Марі Рантанен.

Зміни, пов'язані зі збільшенням мінімального терміну перебування в країні, можуть набути чинності весною. Законопроєкт має бути внесений на розгляд парламенту на весняній сесії 2025 року.

Нагадаємо, після затримання у Фінляндії російського неонациста Яна Петровського, який отримав в'їзні документи на підставі родинних зв'язків, уряд країни почав обговорювати необхідність ретельно переглянути систему видачі посвідок на проживання.